Ta fotka z mediatecha mimo wszystko odstaje od tych z Olympusa. A co sądzicie o tych zdjeciach ktore robiłem w macro? wg. mnie są ok.
Należaloby sobie zadac proste pytania:
1. Skąd tyle pozytywnych opinii o tym Olympusie wśród internautów? Niektórzy piszą że ten model jest lepszy od poprzedników. Również w sklepach często go polecają i mowią ze jeden z lepszych w danym przedziale cenowym...
2.Dlaczego wygrał porównanie z droższymi mega zoomami na optyczne.pl?
Owszem -aparat ma swoje zalety:
- na maksymalnym zoomie ze statywu robi ładne zdjęcia np. bocianów czy oddalonych nawet o około kilometr domów.
- kreci dobrej jakości filmy (jak na aprat cyfrowy).
- ma dużo ciekawych opcji (chociaż nie zawsze skutecznych)
- solidnie wykonany, dobrze leży w dłoni itd itp.
Ale ma swoje wady, które denerwują mnie - osobę która zaczyna interesować się fotografią, której nie stać na profesjonalny sprzęt czy lustrzankę, i zakupiła super zoma od którego oczekiwała dużo więcej niż od zwykłego kompakta... może zbyt wiele.
Wracając do wad tego olka, nie wiem czy to przypadłość większości kompaktów:
-w pomieszczeniach o świetle dziennym wpadającym przez okno lub zapalonej żarówce nocą robi dużo rozmazanych i słabej jakości zdjęć. Rozwiązaniem jest robienie zdjęć przy użyciu lampy błyskowej. Wówczas zdjęcia są względne.
-czasem nie radzi sobie, co widać na fotografiach wyżej, na otwartej przestrzeni gdy jest mocne słońce
-niektóre tryby fotografowania, szczególnie do robienia zdjec nocą sąnic nie warte. Widać szumy i nic więcej. Jedynie z trybu portret jestem zadowolony.
Ostatecznie stwierdzam ze chyba najlepiej robić zdjęcia w automacie i nie bawić się w ustawianie iso czy włączanie trybów.
Co do reklamacji: jak myślicie czy uznają jeśli powiem że aparat robi rozmazane zdjęcia w pomieszczeniach jakby stabilizacja nie działała i tryby w ogóle nie odwzorowują swojego przeznaczenia?
Ciekwi mnie również, czy od aparatów tej klasy za podobną cenę otrzymam cos wiecej? Moze jak pisałem wyżej jestem zbyt wymagający.
Chcę porostu wiedzieć na czym stoję i co z tym robić dalej.
Pozdrawiam![]()