Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: SP 600 UZ - kilka pytań.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ta fotka z mediatecha mimo wszystko odstaje od tych z Olympusa. A co sądzicie o tych zdjeciach ktore robiłem w macro? wg. mnie są ok.

Należaloby sobie zadac proste pytania:

1. Skąd tyle pozytywnych opinii o tym Olympusie wśród internautów? Niektórzy piszą że ten model jest lepszy od poprzedników. Również w sklepach często go polecają i mowią ze jeden z lepszych w danym przedziale cenowym...

2.Dlaczego wygrał porównanie z droższymi mega zoomami na optyczne.pl?

Owszem -aparat ma swoje zalety:
    - na maksymalnym zoomie ze statywu robi ładne zdjęcia np. bocianów czy oddalonych nawet o około kilometr domów.
    - kreci dobrej jakości filmy (jak na aprat cyfrowy).
    - ma dużo ciekawych opcji (chociaż nie zawsze skutecznych)
    - solidnie wykonany, dobrze leży w dłoni itd itp.

Ale ma swoje wady, które denerwują mnie - osobę która zaczyna interesować się fotografią, której nie stać na profesjonalny sprzęt czy lustrzankę, i zakupiła super zoma od którego oczekiwała dużo więcej niż od zwykłego kompakta... może zbyt wiele.

Wracając do wad tego olka, nie wiem czy to przypadłość większości kompaktów:
    -w pomieszczeniach o świetle dziennym wpadającym przez okno lub zapalonej żarówce nocą robi dużo rozmazanych i słabej jakości zdjęć. Rozwiązaniem jest robienie zdjęć przy użyciu lampy błyskowej. Wówczas zdjęcia są względne.
    -czasem nie radzi sobie, co widać na fotografiach wyżej, na otwartej przestrzeni gdy jest mocne słońce
    -niektóre tryby fotografowania, szczególnie do robienia zdjec nocą sąnic nie warte. Widać szumy i nic więcej. Jedynie z trybu portret jestem zadowolony.

Ostatecznie stwierdzam ze chyba najlepiej robić zdjęcia w automacie i nie bawić się w ustawianie iso czy włączanie trybów.

Co do reklamacji: jak myślicie czy uznają jeśli powiem że aparat robi rozmazane zdjęcia w pomieszczeniach jakby stabilizacja nie działała i tryby w ogóle nie odwzorowują swojego przeznaczenia?

Ciekwi mnie również, czy od aparatów tej klasy za podobną cenę otrzymam cos wiecej? Moze jak pisałem wyżej jestem zbyt wymagający.
    Chcę porostu wiedzieć na czym stoję i co z tym robić dalej.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Wracając do wad tego olka, nie wiem czy to przypadłość większości kompaktów:
    -w pomieszczeniach o świetle dziennym wpadającym przez okno lub zapalonej żarówce nocą robi dużo rozmazanych i słabej jakości zdjęć. Rozwiązaniem jest robienie zdjęć przy użyciu lampy błyskowej. Wówczas zdjęcia są względne.
    -czasem nie radzi sobie, co widać na fotografiach wyżej, na otwartej przestrzeni gdy jest mocne słońce
    -niektóre tryby fotografowania, szczególnie do robienia zdjec nocą sąnic nie warte. Widać szumy i nic więcej. Jedynie z trybu portret jestem zadowolony.
    - no jak nie ma światła, to jak ma wyjść nieporuszone zdjęcie? Statyw!
    - przy mocnym słońcu, to nic sobie nie radzi
    - z ręki nic nie ustrzelisz. Statyw.

Reklamacji opartej na takich argumentach za nic Ci nie uznają.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sp600uz Zobacz posta

Co do reklamacji: jak myślicie czy uznają jeśli powiem że aparat robi rozmazane zdjęcia w pomieszczeniach jakby stabilizacja nie działała i tryby w ogóle nie odwzorowują swojego przeznaczenia?

Ciekwi mnie również, czy od aparatów tej klasy za podobną cenę otrzymam cos wiecej? Moze jak pisałem wyżej jestem zbyt wymagający.
    Chcę porostu wiedzieć na czym stoję i co z tym robić dalej.

Pozdrawiam
    fotka z MediaTech-a odstaje i to bardzo ale zauważ ze dzieli je przepaść technologiczna między firmami jak i 7 lat a to kawał czasu w branży!! To była era Olympusa C160 czy C350. Osobiście myślę i byłem wręcz przekonany ze za ta cenę można spodziewać się dość dobrego aparatu, nic bardziej mylnego. Nie wiem doprawdy skąd te pochwały tego modelu skoro starym C315 robiłem o niebo lepsze zdjęcia, uwaga ta dotyczy także modeli C160, C350, C460, C3020 czy C5000 z którymi częste wypady w plener przynosiły dobre rezultaty. W tej cenie chyba każdy z ultrazoomów Fuji zrobi o niebo lepsze zdjęcia nie wspominając o Finepix S5600 czy Finepix S6500fd w którego to miejsce po przerwie w posiadaniu kompakta właśnie kupiłem tego Olympusa. Moze mamy jakieś wadliwe oprogramowanie w aparacie co byłoby podstawą do reklamacji??
    Ostatnio edytowane przez stworek ; 21.07.10 o 12:39

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    To jest aparat za 600zł, bez przesady.... Poza tym, obiektywy uber zoom nie dadzą dobrej ostrości w całym kadrze. Dodatkowo, skorzystaj z tych 12Mpix! Przeskaluj fotki do 6 mega (optymistycznie) i sprawdź efekty.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    niestety mozna się dwoić i troić a efekty są mizerne, aparat źle reaguje lub tez efekty są nie widoczne w poszczególnych trybach fotografowania, zmagam się z nim od tygodnia i niestety kiszka na całej linii. na prawdę szkoda na niego nazwy Olympus...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Dlaczego szkoda? Czyżby foty z twojego egzemplarza różniły się od zdjęć innych użytkowników tego aparatu, które oglądałeś przed zakupem?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    tak, mozliwe że były lekko obrobione i w mniejszej oczywiście rzdzielczosci sprawiały wrażenie ładniejszych, czar szybko prysnął po wgraniu zdjęć na komputer... Jesli chcesz podeśle kilka na meila

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    - no jak nie ma światła, to jak ma wyjść nieporuszone zdjęcie? Statyw!
    - przy mocnym słońcu, to nic sobie nie radzi
    - z ręki nic nie ustrzelisz. Statyw.
    W sumie masz racje.

Przemyślałem sprawę. Po prostu zbyt wiele oczekiwałem. Ostatnio oglądałem dużo zdjęć , które były robione lustrzankami przez osoby znające się na fachu i często zdjęcia te były świetne, czasem aż nienaturalnie kolorowe.
    Z resztą czego tu oczekiwać? lustrzanka to aparat o klasę wyżej... sam obiektyw do lustrzanki jest warty tyle co mój cały aparat. Dzisiaj zrobiłem bardzo dużo zdjęć. Nie bawiłem się trybami... korzystałem głównie z automata. Czasem używałem statywu. W pomieszczeniach używałem lampy gdy było zbyt ponuro. I muszę przyznać ze nie ma tak źle. Zdjęcie które zamieściłem na początku tematu, przy którym była mowa o niebie, było robione w dzień kiedy niebo było porostu blade, białe. Dzisiaj niebo miało niebieski kolor i taki też wyszedł na zdjęciu. Nie ma co ukrywać - jakość zdjęcia zależy od wielu czynników, m.in. warunków pogodowych, oświetlenia.

Gdy szukałem aparatu o każdym mega zomie który jest obecnie w sprzedaży za ok 500-800zł znalazłem wiele negatywnych opinii... zarówno o fuji jak i niconie czy canonie... , o superzomie fuji znalazłem komentarze w którym narzekano że telefon robi lepsze zdjęcia... Tak to już jest. Reklama robi swoje, klienci oczarowani bajerami, parametrami na papierze itd. staja się wymagający.

Wydaje mi się że kiedyś więcej uwagi przykładano do jakości. Teraz producenci skupiają się na upychaniu niepotrzebnych pikseli, śmiesznych trybów fotografowania itd. Mój poprzedni, kilkuletni aparat to kodak cx7300 3.2 mp. , który poza możliwością robienia zdjęć oferuje niewiele. Wg. mnie zasługuje na dużą pochwałę. Jego zdjęcia pełne są kolorów, a ich jakość dorównuje zdjęciom z obecnie produkowanych kompaktów za nieduże pieniądze. Zaznaczę przy tym, że dzieli je kilkuletni postęp technologiczny.

Superzomy oferują trochę więcej niż zwykłe kompakty, m.in. duży zoom optyczny. Jednak do lustrzanek jeszcze im dużo brakuje. Jak to powiedział sprzedawca w media markcie: ten aparat jest poprawny, dobry jest ten, i pokazał mi jakiś dużo droższy.

Zaczynam bawić się w fotografa, muszę zaprzyjaźnić się z olkiem pomimo jego wad... mam nadzieje że da to jakieś rezultaty. Jednego się nauczyłem. Gdy się oczekuje dużo - nie warto oszczędzać. Mój cel: wymęczyć olka i kupić lustro
    Pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a ja mam problem w sp600UZ natury takiej iż przesłonę nie wiem gdzie sie ustawia a w nocy na prawdę złej jakości zdjęcia mi wychodzą może coś mi pomożecie ??

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Sp600 UZ

witam was mam kilka pytań co do olympusa SP-600 uz NIE WIEM JAK USTAWIĆ PRZESŁONE ORAZ NAŚWIETLENIE I CZY W OGÓLE DA SIE w instrukcji obsługi nic na ten temat nie ma i drugie pytanie pomysł na zdjęcia nocne na trybie ręcznym przy ISO 100 sa duże szumy