Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: Silnik SWD w 50-200

| OlyJedi Awatar andre77
    Mieszka w
    Samoklęski Kolonia Druga
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sebu$ Zobacz posta
    no i stało się ....
    dzięki uprzejmości romek1967 mogłem porównać te dwa obiektywy.

Głównym powodem tego "testu" było sprawdzenie czy jest różnica w szybkości AF w ZD+SWD.

Jeżeli komuś nie chce się czytać całości, a zależy mu tylko na głównym zagadnieniu czy obiektyw z SWD jest szybszy – odpowiedź moja jest -TAK.

Obiektyw z SWD jest szybszy, ale to nie jest jakaś kosmiczna różnica. Powiem nawet, że na początku testowania nie dostrzegałem jakiejkolwiek różnicy. Warunki pogodowe bardzo dobre. Tryb S-AF.

Może przy współpracy z jakimś urządzeniem pomiarowym można by było ustalić czas ostrzenia, lecz wyniki byłyby zbliżone bardzo do siebie.

Po zmianie na C-AF można było wreszcie zauważyć różnicę w szybkości na plus dla SWD.
    W tym przypadku starszy obiektyw robił się „ospały” i odczuwalnie wolniej ustawiał ostrość. Zdecydowanie też głośniej. Nadal szybkość AF w starym obiektywie jest i tak bardzo duża. Jednak to ZD+SWD udowodniło mi, że jest lepsze. Że umie szybciej ustawić AF.

Przy okazji testowania ZD 50-200 SWD porównałem z nim Sigmę 150 Macro HSM. Efekt ?! Sigma jest zdecydowanie wolniejsza nawet od starszej wersji ZD 50-200, natomiast jest najcichsza. Cichsza niż obiektyw ZD+SWD. Słychać tylko szelest i gdyby nie sygnał akustyczny z E-3, ktoś kto by go pierwszy raz używał nie wiedziałby, że już jest OK

Uwagi :
    pomimo oficjalniej mniejszej wagi obiektyw z silnikiem SWD wydaje się być delikatnie cięższym.
    ZD 50-200 SWD 995 g vs ZD 50-200 1022 g.
    Po zdjęciu pierścienia do mocowania, do statywu „denerwujące” są wypustki na obwodzie blokujące obejmę (4szt).
    Starszy model ma tylko 2 i nie przeszkadzają podczas zakładania / zdejmowania go do/z body. W nowym od razu je wyczułem …. po prostu mi przeszkadzały

Czy warto go mieć ?

Warto.... w końcu to nowszy model, lecz moim zdaniem wszystko zależy od ceny. Ile trzeba dopłacić do nowszej wersji ? Czy ktoś te ułamki sekund w szybkości AF wykorzysta w 100 % ?
    Dla amatorów takich jak ja, uważam że to zbędny wydatek. Za różnicę w cenie można coś dokupić do sprzętu. Moim zdaniem kwota 300 – 500 zł dopłaty do ZD+SWD jest uzasadniona. Ale więcej już na pewno nie.

Każdy chce mieć coś nowszego i powiem, że też bym go chciał mieć, ale nie dlatego, że jest odrobinkę szybszy na C-AF …. po prostu …. chciałbym mieć coś nowszego, innego
    Test bardzo dobry, uświadamia że nie zawsze jest sens przepłacać za nowości których nie wykorzystamy
    Jeżeli widzisz tonącego człowieka i chciałbyś jednocześnie uratować go i zachować na zdjęciu to wydarzenie. Jaki rodzaj filmu zastosujesz?

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Ciekawi mnie czy testowałeś ZD50-200 AF-C z firmware-m 1.4 w E-3?
    .... po wgraniu nowej wersji 1.4, prędkość AF w opcji C-AF jest większa
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$

| OlyJedi Awatar Witt
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Nie chciałem zakładać nowego wątku, więc pomyślałem, że dopiszę się tutaj

Czy ktoś z szanownych forumowiczów może mi wyjawić, czy cena 50-200 SWD dla OlyJedi jest korzystniejsza niż obecna normalnorynkowa (~3,9k PLN)? Z góry dziękuję.

Pozdr.

Alleg_pl
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Witt Zobacz posta
    Nie chciałem zakładać nowego wątku, więc pomyślałem, że dopiszę się tutaj

Czy ktoś z szanownych forumowiczów może mi wyjawić, czy cena 50-200 SWD dla OlyJedi jest korzystniejsza niż obecna normalnorynkowa (~3,9k PLN)? Z góry dziękuję.

Pozdr.
    nikt ci nie moze udzielic takich informacji. zabrania tego regulamin olyjedy. chociaz moge cie nakierowac ze oplaca sie byc jedy

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Osobisie uwazam ze bardziej oplaca sie kupic obiektyw 50-200 bez swd . Pomimo iz testowalem tylko 50-200swd stwierdzam ze i tak nie jest to szklo dobre do dynamicznych ujec .Jezeli potrzebujesz szybkiego i niezawodnego szkla poszukaj w stajni canona lub nikona

| OlyJedi Awatar Witt
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pepe050692 Zobacz posta
    Osobisie uwazam ze bardziej oplaca sie kupic obiektyw 50-200 bez swd . Pomimo iz testowalem tylko 50-200swd stwierdzam ze i tak nie jest to szklo dobre do dynamicznych ujec .Jezeli potrzebujesz szybkiego i niezawodnego szkla poszukaj w stajni canona lub nikona
    A z jakim body testowałeś? Bo ja właśnie postanowiłem spróbować jeszcze tego szkła, jak będzie kicha z szybkością, to trzeba będzie rzeczywiście Canona przyatakować (7D kusi...)

Pozdr.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pepe050692 Zobacz posta
    Pomimo iz testowalem tylko 50-200swd stwierdzam ze i tak nie jest to szklo dobre do dynamicznych ujec .
    Na Góraszce robiłem E-3 + 50-200 SWD serie nawet po 25-27 fotek z C-AF i nie spotkałem się z jakimkolwiek problemem. Samoloty w locie raczej należą do dynamicznych prawda?
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    50-200SWD chodzi bardzo dobrze ale z odpowiednim korpusem. E-3 lub E-30

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cześć, kiedyś gdzieś na forum był poruszany temat jak zrobić test ostrości - jakiś wzornik - pamiętacie gdzie ?

Czy ktoś miał kiedyś problem z trafianiem z ostrością w tym sprzęcie ?

Pozdrawiam
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    na gazecie, albo linijce sobie zrób... i masz to samo co ten wzornik....

a jeszcze lepiej, rób na pudełkach zapałek,bo mniejsze prawdopodobie”stwo, że pod złym kątem ustawisz aparat.

p.s. jak bardzo chcesz osławiony wzornik http://focustestchart.com/focus21.pdf
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.