no i stało się ....

dzięki uprzejmości
romek1967 mogłem porównać te dwa obiektywy.
Głównym powodem tego "testu" było sprawdzenie czy jest różnica w szybkości AF w ZD+SWD.
J
eżeli komuś nie chce się czytać całości, a zależy mu tylko na głównym zagadnieniu czy obiektyw z SWD jest szybszy – odpowiedź moja jest -TAK.
Obiektyw z SWD jest szybszy, ale to nie jest jakaś kosmiczna różnica. Powiem nawet, że na początku testowania nie dostrzegałem jakiejkolwiek różnicy.

Warunki pogodowe bardzo dobre.
Tryb S-AF.
Może przy współpracy z jakimś urządzeniem pomiarowym można by było ustalić czas ostrzenia, lecz wyniki byłyby zbliżone bardzo do siebie.
Po zmianie na
C-AF można było wreszcie zauważyć różnicę w szybkości na plus dla SWD.
W tym przypadku starszy obiektyw robił się „ospały” i odczuwalnie wolniej ustawiał ostrość. Zdecydowanie też głośniej. Nadal szybkość AF w starym obiektywie jest i tak bardzo duża. Jednak to ZD+SWD udowodniło mi, że jest lepsze. Że umie szybciej ustawić AF.
Przy okazji testowania ZD 50-200 SWD porównałem z nim Sigmę 150 Macro HSM. Efekt ?! Sigma jest zdecydowanie wolniejsza nawet od starszej wersji ZD 50-200, natomiast jest najcichsza. Cichsza niż obiektyw ZD+SWD. Słychać tylko szelest i gdyby nie sygnał akustyczny z E-3, ktoś kto by go pierwszy raz używał nie wiedziałby, że już jest OK
Uwagi :
pomimo oficjalniej mniejszej wagi obiektyw z silnikiem SWD wydaje się być delikatnie cięższym.
ZD 50-200 SWD 995 g vs ZD 50-200 1022 g.
Po zdjęciu pierścienia do mocowania, do statywu „denerwujące” są wypustki na obwodzie blokujące obejmę (4szt).
Starszy model ma tylko 2 i nie przeszkadzają podczas zakładania / zdejmowania go do/z body. W nowym od razu je wyczułem …. po prostu mi przeszkadzały
Czy warto go mieć ?
Warto....

w końcu to nowszy model, lecz moim zdaniem wszystko zależy od ceny. Ile trzeba dopłacić do nowszej wersji ?

Czy ktoś te ułamki sekund w szybkości AF wykorzysta w 100 % ?
Dla amatorów takich jak ja, uważam że to zbędny wydatek. Za różnicę w cenie można coś dokupić do sprzętu. Moim zdaniem kwota 300 – 500 zł dopłaty do ZD+SWD jest uzasadniona. Ale więcej już na pewno nie.
Każdy chce mieć coś nowszego i powiem, że też bym go chciał mieć, ale nie dlatego, że jest odrobinkę szybszy na C-AF …. po prostu …. chciałbym mieć coś nowszego, innego