Strona 35 z 42 PierwszyPierwszy ... 253334353637 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 419

Wątek: Olympus, Nikon, Pentax, bądź Canon.. Który?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jacek00 Zobacz posta
    Odnoszę wrażenie, że ci użytkownicy już dawno nie są/nigdy nie byli w tym systemie
    Jestem ciekaw skąd u nich tyle energii w krytykowaniu 4/3 Na ich miejscu poszedł bym na konkurencyjne forum aby się więcej dowiedzieć o nowych zabawkach. Musiał ich ten Olympus strasznie skrzywdzić, że jednak zostali tutaj aby mu dokopać

| OlyJedi Awatar glos_ludu
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    zły system boli całe życie
    Stary E-500 | OM-2 prawie nówka
    kity | M24/2.8; Z35/2.8; Z50 1.8
    znaczenie słowa "bynajmniej"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez glos_ludu Zobacz posta
    zły system boli całe życie

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Wydrukować i na lodówkę

Cytat Zamieszczone przez Pietrucha Zobacz posta
    Tak sobie patrzę i tak sobie widzę po dłuższej nieobecności tutaj, że nowi lub względnie nowi użytkownicy systemu (być może nie tylko tego) muszą w jakiś sposób udowodnić przede wszystkim sobie, że dokonali właściwego wyboru. Oglądając codziennie w internecie wspaniałe zdjęcia robione FF Markiem 5D IV i porównując je ze swoimi olympusowymi pstrykami intuicyjnie czują, że gdzieś tkwi błąd. Czasem dochdzą do wniosku, że jeszcze warsztat nie ten, że umiejętności brak. Częściej jednak po lekturze portalów optycznych doszukują się problemów w sprzęcie - tym który mają zamiast tego którego mogliby mieć, gdyby wcześniej ktoś ich oświecił, podpwoedział, zawrócił ze zlej drogi. Tak jest zawsze (ok, przeważnie) na początku. Trzeba pozbyć się kompleksów, koszmarów o szumach, snów o nieprodukowanych, ale wymarzonych szkłach, idealnych korpusach, tęczowej dynamice itd. Jak już przekopią Internet, przeczytają, porównają, przejrzą i przetrawią, wyjdą w końcu z aparatem i zaczną robić zdjęcia bez tych kompleksów. Oczywiście wraz z doskonaleniem swoich talentów fotograficznych zainteresowanie sprzętem i innymi systemami nie maleje. Nie maleje także chęć porównywania i podglądania konkurencji. Zmienia się jedynie motywacja tych działań - nie musimy już walczyć z naszymi kompleksami, ale nareszcie patrzymy na sprzęt przez pryzmat tego, co chcemy fotografować, świadomi wyborów, ograniczeń, swoich umiejętności i celu jaki cały czas sobie obieramy.
    Zachecam do oglądania krótkich filmów na portalu szerokikadr w dziale inspiracje, gdzie doświadczeni profesjonaliści mówią m.in. o sprzęcie. Życzę każdemu, żeby wsłuchując się dokładnie w treść ich opowiadań, zainspirowany odchodził od komputera z przekonaniem, że on też tak może i realizował swoją fotograficzną pasję. Z Olkiem w ręce
    No w sedno.

| OlyJedi
    Mieszka w
    woj.Łódzkie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Może taki link http://fotoblogia.pl/
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    kogoś zainteresuje
    Ostatnio edytowane przez and21 ; 17.06.10 o 15:45 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Ten wątek utwierdza mnie w przekonaniu, że to forum już dawno nie jest forum Olympusa. Panoszą się tu ludzie którzy nie posiadają sprzętu tej firmy i stawiają siebie jako wielkich znawców tematu, nie przyjmując jednocześnie do wiadomości, że komuś sprzęt Olka zwyczajnie odpowiada. Nie przyjmują także tego, że ktoś wybrał go świadomie i świadomie w nim siedzi. Jak już się kończą argumenty, to strzelają, że zdjęcia nudne (jakby sami robili mniej nudne), albo że nie ma serii (a jak się pojawiają to są nudne bo jak to serie są monotematyczne). Ważne jest to, że ich sprzęt jest najlepszy na świecie, a Olympusy to badziew, który aż cud, że robi zdjęcia. Oczywiście też jako neofici nie zauważają problemów z własnym sprzętem (raczej udają że ich nie widzą) ślepo wierząc, że to co mają jest najlepsze na świecie. Nie ma sprzętu doskonałego, są jednak wybory spośród plusów dodatnich i plusów ujemnych. Wybory takie są zawsze sprawą indywidualną i tak naprawdę nic nam do nich. Możemy jedynie napisać, że dany sprzęt nada się do tego czy tamtego, ale oczernianie sprzętu jakiejś firmy bo mamy inny i uważamy, że jest lepszy, uważam za buractwo w czystej postaci. Nie kupuje się samolotu po to by się dostać 2 przecznice dalej do pracy - czyli każdemu wedle potrzeb. Takim oto sposobem dobrnąłem do końca i puenty: pięknie marketing ludzi na siebie szczuje, pięknie. Ja natomiast wyjdę sobie ze swoim aparatem otworkowym i jaśką i pomyślę jakiś czas zanim cokolwiek sfotografuję, ale jak juz to zrobię to będę pewien, że mam to co chciałem, a marketingowi i ludziom, którzy wierzą we wszystko co im ten marketing podrzuci, życzę szczęścia. AMEN

| OlyJedi
    Mieszka w
    woj.Łódzkie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    mam nadzieję ze ten tekst to nie do mnie
    Link miał być ten http://fotoblogia.pl/2010/06/17/plot...stem-aparatow/ ale nie wyszło

qbic
    Gość
    Czytając ten watek mam wrażenie ze są ludzie którzy wierzą we wszystko co im outsiderowe ego podrzuci.

Camera obscura dające poczucie powrotu do korzeni, otworek.... człowiek może się nabrać, a to przecież tylko forma (przez chwilę ciekawa), nic więcej, sam się nie raz nabrałem na formę, chyba każdy to przechodzi...
    Dla wielu ucieczka w niszową formę jest substytutem pomysłu, środkiem sugerującym operującemu poczucie inności, ale to chyba ma krótkie nogi.

Zmieniając temat, największą zbrodnia forumowej braci jest brak umiejętności czytania ze zrozumieniem, a następnie wytaczanie oskarżeń wynikających z tegoż. To ze to forum Olympusa nie oznacza iż należy klaskać na widok byle jakiego sprzętu, technologicznych bubli których inne firmy wstydziłyby się 3 lata temu.

To oczywiście nie oznacza ze nie można tym sprzętem robić dobrych zdjęć, ale po co się męczyć?

Na koniec tej wielce natchnionej wypowiedzi napiszę ....iż zadarty nos tutejszych fotografów zanurzonych w technologicznej historii, mówiących często że sprzęt nie ma znaczenia, jest nieprzyjemnym szumem który wdziera w większość wątków sprzętowych.

Czy zdarzyło się kiedyś żeby w wątku fotograficznym ktoś nagle napisał "wywal ten gówniany aparat, kup coś lepszego bo przez to robisz kiepskie zdjęcia"? Nie przypominam sobie, a horda natchnionych fotografów co chwile atakuje watki sprzętowe.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Camera obscura dające poczucie powrotu do korzeni, otworek.... człowiek może się nabrać, a to przecież tylko forma...
    Zarówno lekceważący stosunek do nowoczesnych rozwiązań technologicznych, jak i nadmierna fascynacja nimi to tylko forma. Każdy przyprawia sobie taką gębę, jaka mu bardziej pasuje.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria
    Witam
    Nie piję do nikogo konkretnie i jakieś prywatne wojenki mnie nie interesują, ale zauważyłem że już od jakiegoś czasu istnieje na forum grupka osób którzy tylko czekają na jakiś ruch w którymś z wątków sprzętowych i natychmiast zaczynają udowadniać że sprzęt olka jest do niczego, a najdziwniejsze jest to że ich obecność na tym forum sprowadza się w sumie tylko do tego.
    Przecież są fora innych systemów.
    Jednocześnie mam wrażenie, że to forum ostatnio zubożało.