CMOSy nikona mają nieszczególnie ciekawe kolory to prawda (zwłaszcza w porównaniu z 5D).
Starsze CCD (D2x, D200) dużo lepiej wypadały, kolorki były naprawdę przyjemne (zwłaszcza skóra).
Ja osobiście defaultowa kolorystyką przestałem się przejmować - i tak wszystko ruszam w PSie, więc mam problem z głowy.
Ogólnie można podpierać się przerobionymi (w Adobe DNG Converter) profilami kolorystycznymi przy wywoływaniu RAWa - ja używam do D700 profili z 5D - w większości przypadków się sprawdzają (najsłabiej w portrecie z dużą ilością zółci/czerwieni - zbyt mocno podbijają), często nawet z grzebania rezygnuje, bo rezultat jest bardzo dobry (np w krajobrazie używam prawie cały czas - imo dość wiernie odzwierciedlają kolory z 5D).
4/3 używałem dość długo. I na przekór opiniom o rychłym upadku 4/3, przez kilka lat rozbudowywałem swój system. Zatem trafiłeś kulą w płot.
Jeśli chcesz wiedzieć dlaczego, akurat z dwóch systemów które miałem zostawiłem sobie Canona, a sprzedałem Olka to po pierwsze tak jak pisałem 2 systemy nie były mi potrzebne i ich trzymanie miało więcej wad niż zalet, więc jeden zdecydowałem się sprzedać. Ponieważ Canon miał lepszy AF, większy wizjer, kręcił filmy, miał lepszą matrycę to go sobie zostawiłem. Innym z argumentów przemawiających za Canonem był obiektyw 50mm f/1.8 - nie ma on odpowiednika w podobnej cenie u Olka.
A to, że takie wątki mnie zawsze bardziej denerwowały niż różnica w ISO, głębi ostrości, czy szybkości AF pomiędzy Olkiem i Canonem to jest już inna sprawa. Nie wiem jak przez tyle lat można pierdzielić wciąż o tym samym.
Ostatnio edytowane przez sando ; 7.06.10 o 09:52
Bawcie sie dalej dzieci, standardowo piaskownica, i wyciaganie wlasnych wnioskow jakze blednych a przeslanie jest tak proste.
Nie umniejszajac Waszej inteligencji, smutno mi, prosze o BANA, zreszta i tak sie tu nie bede logowal, bo po co? zero rzetelnych informacji tylko w kolko Macieju slysze kolko wzajemnej adoracji...
zal mi tylko systemu, ze ma takich uzytkownikow.
Kce Bana.
zegnam
Widac mozna
Dzieki wielkie za pomoc z waszej strony teraz trzeba podliczyc wszystko. Jak bede mial jeszcze jakies watpliwosci to mam nadzieje ze sie nie obrazicie jak bede ciagnal ten temat... :P
zostaje na etapie: d200 + 18-70 + 70-300 (jakies, zobacze ceny przemysle, popytam sie i podejme decyzje)
plusiki![]()
Tak sobie patrzę i tak sobie widzę po dłuższej nieobecności tutaj, że nowi lub względnie nowi użytkownicy systemu (być może nie tylko tego) muszą w jakiś sposób udowodnić przede wszystkim sobie, że dokonali właściwego wyboru. Oglądając codziennie w internecie wspaniałe zdjęcia robione FF Markiem 5D IV i porównując je ze swoimi olympusowymi pstrykami intuicyjnie czują, że gdzieś tkwi błąd. Czasem dochdzą do wniosku, że jeszcze warsztat nie ten, że umiejętności brak. Częściej jednak po lekturze portalów optycznych doszukują się problemów w sprzęcie - tym który mają zamiast tego którego mogliby mieć, gdyby wcześniej ktoś ich oświecił, podpwoedział, zawrócił ze zlej drogi. Tak jest zawsze (ok, przeważnie) na początku. Trzeba pozbyć się kompleksów, koszmarów o szumach, snów o nieprodukowanych, ale wymarzonych szkłach, idealnych korpusach, tęczowej dynamice itd. Jak już przekopią Internet, przeczytają, porównają, przejrzą i przetrawią, wyjdą w końcu z aparatem i zaczną robić zdjęcia bez tych kompleksów. Oczywiście wraz z doskonaleniem swoich talentów fotograficznych zainteresowanie sprzętem i innymi systemami nie maleje. Nie maleje także chęć porównywania i podglądania konkurencji. Zmienia się jedynie motywacja tych działań - nie musimy już walczyć z naszymi kompleksami, ale nareszcie patrzymy na sprzęt przez pryzmat tego, co chcemy fotografować, świadomi wyborów, ograniczeń, swoich umiejętności i celu jaki cały czas sobie obieramy.
Zachecam do oglądania krótkich filmów na portalu szerokikadr w dziale inspiracje, gdzie doświadczeni profesjonaliści mówią m.in. o sprzęcie. Życzę każdemu, żeby wsłuchując się dokładnie w treść ich opowiadań, zainspirowany odchodził od komputera z przekonaniem, że on też tak może i realizował swoją fotograficzną pasję. Z Olkiem w ręce![]()
Ja już dokładnie o tym pisałemtyle, że w innym wątku, gdzie uwaga toczy się dokłądnie ta sama dyskusja o wyższości jednego sprzętu na drugim, uwaga, z dokładnie tymi samymi negującymi osobami
a to mój post gdzie się mocno żale na swój bardzo ciężki los
https://forum.olympusclub.pl/showpos...8&postcount=53