Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 103

Wątek: na co sie zdecydowac

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    Użytkownicy (niektórzy) nikona mieli wielka traumę przez wiele lat związaną ze słabymi matrycami (szumiącymi), od paru lat maja swoja wymarzoną matryce i muszą nadrobić swoje stracone lata głosząc to tu i ówdzie.
    Trafiłeś w sedno - mam traume po tych aparatach i matrycach (ja akurat miałem e-500 i dużo styczności z e-510) i nie z powodu iso, bo wtedy nie było mi to do niczego potrzebne.

Także pisanie ciągłe o ważności iso jest mocno przesadzone, bo jak już ktoś napisał jeżeli ktoś ma wybór to i tak ustawi niskie iso do ekspozycji.
    Oh, rly?? Kluczowe w tym zdaniu jest: jeżeli ktoś ma wybór. Zwykle wysokiego iso używa się dlatego, że nie ma wyboru (jeśli chcemy mieć zdjęcie).

aha możliwości E400 i D700 na niskich iso wcale tak nie odbiegają od siebie jakby się zdawało.
    No to wiadomo (gdzieś jest porównanie w necie Canona G10 i jakiegoś Hasselblada - też bardzo od siebie nie odbiegają - a to sprzęt za 1000zł i 50000zł). Tylko, że to wszystko się sprawdza jeśli:

a)używamy niskiej czułości
    b)mamy dużo światła (dobre warunki)

W każdym innym przypadku wynik z e400 i d700 niestety kompletnie się rozjedzie...

nie chce zaciemniać i udowadniać że olek ma lepsze matryce ale wyolbrzymianie tego w nieskończoność jest bez sensu. Bo nie ma to takiego znaczenia przy wykonywaniu zdjęć jak się niektórym wydaje. Piszę to jako użytkownik E410,EOS 40D, D90,D700,E400
    Ja akurat mam inne doświadczenia... ale pewnie zależy do czego się używa i co się później z plikiem robi. Piszę jako użytkownik E-500, E-510, S5, D200, D700.

Poza tym dość znamiennym jest fakt, że ilość wyprzedawanego sprzętu olympusa na forum w ostatnim czasie jest olbrzymia - to po prostu exodus (mówię o świadomych użytkownikach i fotografach - nie o ludziach którzy kupują aparat w markecie i nie wnikają w instrukcje poza tryb P). Nawet dawni najbardziej zagorzali zwolennicy, którzy twierdzili, że im spokojnie wystarcza to co mają zmieniają system. Nie trzeba być geniuszem, żeby coś z tego wywnioskować.

Epicure - jeśli mamy dyskutować przytocz konkretne walory, funkcje, ficzery i odnieś to do wymienianych aparatów - bo pisanie, że "pewne", "niektóre z", "zbliżona", "podobne" to czysta demagogia.... Możemy tak dyskutować tydzień, a i tak nic z tego nie wyniknie, zwłaszcza dla autora wątku. Tak więc podaj fakty do których można się odnieść.

qbic
    Gość
    Piszę to jako użytkownik E410,EOS 40D, D90,D700,E400
    jak już wzbierzesz aparat to zapisz sie na kurs foto, albo solidnie poczytaj o ekspozycji i kadrowaniu następnie o obróbce i będziesz zadowolony.
    O licytacja.... jako użytkownik:

E-10/E-1/E-510/E-400 (tfu a kysz!) /Pk200D/A300/A900/C5dmk2 stwierdzam ze Olympus ma najgorsze matryce z jakimi miałem do czynienia, ciesze się ze nie muszę używać tego sprzętu i nie życzę tego nikomu kto lubi dobrej jakości obraz.

Smuci mnie ze z poczucia obowiązku modowie polecają czasami E-aparaciki, wygląda to śmiesznie zważywszy na różnice stosunku jakość/cena oferowana przez konkurencje. To pewnie przez ten krążący po was 35-100.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 2.06.10 o 10:39

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    W zasadzie nie wiem, czy się cieszyć, czy nie, że na to forum nie trafiłem przed zakupem swojego E-620. Bo jak czytam takie tematy to się zaczynam zastanawiać co ja takiego zrobiłem.

No ale mleko się rozlało i muszę z tym żyć, zwłaszcza, że po drodze dokupiłem jeszcze jakieś szkła i tym bardziej nie mam wyjścia. Muszę fotografować tym szmelcem.

Najgorsze jak wpadam na EPWA. Wtedy mi w ogóle wstyd wyciągnąć aparat z bagażnika, bo często obok ludzie z aparatami Canon i Nikon i z tymi wielkimi lufami. Wpadam w ogromne kompleksy i czekam, aż oni sobie pójdą. Bo jak to tak fotografować te samoloty sprzętem innym niż Canon i Nikon?
    Teraz także dotarło do mnie dlaczego tak wiele moich zdjęć jest odrzucanych na www.epwa.pl. Do tej pory byłem przekonany, że to dlatego, że mam braki i moje zdjęcia nie są na tyle dobre. Ale teraz wiem, ze to wszystko przez ten wstrętny aparat! Olympusie!!! Dlaczego???

A jak u mnie wyglądał proces zakupu? Sam szukałem, sam czytałem, sam oglądałem i macałem. Wiedząc o wadach i zaletach sam świadomie wybrałem tego nędznego Olympusa - a jest to moje pierwsze lustro.

Cóż, cały czas je poznaje, codziennie robię lepsze fotki (tak mi się wydaje, po tym co widzę) i codziennie lepiej mi idzie wywoływanie. W zasadzie cieszyłem się z tego powodu, ale widać zupełnie niepotrzebnie.

Dziś już wiem jaki byłem głupi i jaki błąd popełniłem ładując się w E-System. Cóż, nie pozostaje mi chyba nic innego jak wystawienie aparatu na allegro, a za uzyskane grosze (bo pewnie nikt tego szmelcu już nie kupi + dołożenie paru innych groszy, zakupić jedyny sensowny aparat Nikon lub Canon.

Wszystkich idiotów podobnych do mnie, serdecznie pozdrawiam

PS. Ale ja w ogóle jestem dziwny. Nie dość, że używam Olympusa to jeszcze jeżdżę francuskim samochodem
    Ostatnio edytowane przez jacek00 ; 2.06.10 o 12:49

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez jacek00 Zobacz posta
    A jak u mnie wyglądał proces zakupu? Sam szukałem, sam czytałem, sam oglądałem i macałem. Wiedząc o wadach i zaletach sam świadomie wybrałem tego nędznego Olympusa - a jest to moje pierwsze lustro.
    I która cechy przeważyły na O?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    I która cechy przeważyły na O?
    Miałeś łącznie 4 puszki z E-Systemu. Czyli jakiś czas siedziałeś w tym, zapewne od E-Systemu zaczynałeś przygodę z lustrem.

Na pewno nie wmówisz mi, że dla Ciebie był to czas stracony. Że niczego się nie nauczyłeś itp itd.

Które cechy u mnie przeważyły? Na pewno wielkość samej puszki
    Zresztą nie widze sensu rozważać tego. Każdy niech sobie sam robi rozeznanie i wybierze to co mu odpowiada.
    Dla mnie, jesli sam przestanę być problemem przy robieniu zdjęć i będę widział, że ogranicza mnie sprzęt to będe myśleć o zmianie na coś lepszego.

zonkinho
    Gość
    Na pewno nie wmówisz mi, że dla Ciebie był to czas stracony. Że niczego się nie nauczyłeś itp itd.
    Robiąc Canonem/Nikonem/Pentaxem/Sony też się by każdy nauczył tego samego w sumie.

qbic
    Gość
    Miałeś łącznie 4 puszki z E-Systemu. Czyli jakiś czas siedziałeś w tym, zapewne od E-Systemu zaczynałeś przygodę z lustrem.
    To raczej było miotanie się, miedzy dziadostwem a szajsem, tak to z perspektywy czasu widzę. E-1 jeszcze nie był taki zły, nawet przez pierwszy rok używania bylem zadowolony, no ale DOF żałosny, zabawy z heliosem żeby coś tam rozmyć w tle - czas stracony.

Nawet używając najgorszego aparatu cyfrowego człowiek się czegoś uczy.

Z perspektywy czasu żałuje ze nie szarpnąłem się na samym początku na Canona 10D (lata temu). Wydawało mi się ze 4/3 wystarczy, co było poważnym błędem.

Z posiadana szklarnia kupiłbym 5D w 2005 roku i byłbym szczęśliwym fotografem, a tak to męczyłem się z E-szajsem. Mowie to poważnie bez cienia ironii.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Epicure - jeśli mamy dyskutować przytocz konkretne walory, funkcje, ficzery i odnieś to do wymienianych aparatów...
    Już wymieniłem te walory. A które aparaty je mają, które zaś nie mają, to sobie można sprawdzić w specyfikacji. Nie zamierzam tutaj polecać żadnego konkretnego modelu, tylko zwracam uwagę na cechy, które też mogą być ważne. I warto je przemyśleć, zrobić sobie własne zestawienie zalet i wad pod kątem osobistych preferencji, zamiast wierzyć na słowo tym, którym się wydaje, że wiedzą najlepiej, co komu potrzebne i co dla kogo jest najważniejsze.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 2.06.10 o 13:57
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zonkinho Zobacz posta
    Robiąc Canonem/Nikonem/Pentaxem/Sony też się by każdy nauczył tego samego w sumie.
    Dlatego przepychanki systemowe sa idiotyczne. Najlepiej niech każdy sam sobie zdecyduje, co chce na początek. Określi budżet. Wytypuje modele, pójdzie pomacać i pobawić sie do np MediaMarkt, poczyta w necie testy i poogląda przykładowe fotki, pobawi się RAWami, poczyta o obiektywach, i potem niech zdecyduje się na to co mu najbardziej przypadnie do gustu.

Wtedy na pewno do nikogo nikt nie będzie mieć pretensji.

piotrek204
    Gość
    Wyolbrzymianie wartości czułości przy robieni zdjęć jest śmieszne, pamiętać należy że, wysokie iso dobrze wygląda jak jest dobrze naświetlone i aparat przyjął odpowiednie WB.
    Chcesz mi powiedziec ze na zle naswietlonej scenie E-420 i D700 generuje na wysokim iso taki sam obraz?

Mozna siebie oszukiwac ze hiso nie jest przydatne, moze w studio nie jest, ale jesi szukamy sprzetu uniwersalnego jest.
    Ja uzywam wysokich iso z tego samego powodu dlaczego pies lize sie po j*jach, bo moge.
    Nie mam dylematow jakosciowych, nie udaje wielkiego fotografa ze urodze w tych warunkach cos swietnego majac to co mam. Nie mam takiej formy masochizmu.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów