Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 103

Wątek: na co sie zdecydowac

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

na co sie zdecydowac

hej,
    tak patrze, czytam i czym wiecej czytam tym mniej wiem...
    zaczalem myslec o lustrzance, nawet kilka zestawow ogladalem.... [nie dotykalem pentax`a i canon`a]

co polecacie [i dlaczego?]

1. Olympus E-620 + 14-42mm + 40-150mm + GRIP HLD-5
    2. Pentax K-X + DAL 18-55mm + 50-200mm + torba
    3. Nikon D5000 + Nikkor AF-S VR 18-55mm + 55-200mm VR
    4. Nikon D5000 + Nikkor AF-S VR 18-105mm
    5. Canon EOS 550D + 18-55 IS [ktos polecil mi jeszcze to]

bardzo poczatkujacy amator [ma to byc 1-a lustrzanka]
    zdjecia jakie bede robil to glownie osoby w pomieszczeniu [lampa- najpewniej wbudowana], jakies wakacje i wyjazdy rodzinne... czasami jakies widoczki, moze troszke makro...

help

qbic
    Gość
    Wszystko jedno byle nie 1.
    Dlaczego - technologia matryc w Olympusie stoi w miejscu od 3 lat.

To nie jest żart.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Bierz to co najtansze.Jak juz poznasz smak to sam zdecydujesz pozniej.
    Lustrzanka(body)to banan-szklarnia ma decydujace znaczenie i pozera najwiecej kasy.Poszukaj teraz jak najlepszych szkiel-takich co beda odpowiednie do motywow i na Twoja kieszen.Do nich dobierz puszke.

| OlyJedi Awatar rafrr
    Mieszka w
    Stanwell UK
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Opcja 2, dlatego, że to chyba najlepsza propozycja dla amatora.
    Kx ma wbudowaną stabilizację obrazu, najlepszą w tym segmencie(i nie tylko) matrycę, wsteczna zgodność z manualnymi obiektywami Pentaxa( i nie tylko ) i wiele innych zalet.
    Oczywiście też ma wady, chociażby brak punktów af na matówce, ale to chyba nie będzie Ci przeszkadzało, jeśli ma być to Twoja "pierwsza lustrzanka".
    O/N

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Poczekaj z decyzja az jeden z naszych uzerow sie wypowie.On ma kolegow co maja Canona i Nikona,moze jeszcze ma takiego z Pentaxem.Wtedy bedziesz mial pelen obraz systemow do wyboru.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Wszystko jedno byle nie 1.
    Dlaczego - technologia matryc w Olympusie stoi w miejscu od 3 lat.

To nie jest żart.
    tzn. co chcesz powiedzieć? mówimy o matrycach czy fotografii?

na sobotnich warsztatch Olympusa w Krakowie, na którym byli wszelkiej maści olympus'owcy, ale także nikoniarze i Ci z cannonem wszyscy robili piękne zdjęcia. nikt nie gadal o cropach, szumach, etc... po prostu - były foty i wiele z nich zapierało dech. liczy się dobre ujęcie.

pozdr

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez sdsi Zobacz posta
    tzn. co chcesz powiedzieć? mówimy o matrycach czy fotografii?
    Kolega chyba pyta o sprzęt a nie o książkę nt. fotografowania czy tez sposoby kadrowania....

Awatar maclunar
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Bierz to, co Ci najlepiej w ręce leży, czego Ci się najwygodniej używa. Myśl o ergonomii, nie o wspaniałości matrycy. Tak na dobrą sprawę w segmencie amatorskim wielkiej jakości w jakości zdjęć nie ma, a już na pewno nie będzie się ona rzucała w oczy, jeśli nie zamierzasz drukować w jakichś potężnych formatach.

IMO Olympus ma najlepszą na rynku szklarnię, jeśli nie jesteś nastawiony na stałki. No i wszystkie bez wyjątku korpusy są bardzo wygodne w użytkowaniu, szczególnie E-620 - małe rozmiary, wygodny grip, sporo przycisków (nie trzeba grzebać w menu), bardzo przyzwoite szkła kitowe, odchylany wyświetlacz.

Tak naprawdę jeśli zdjęcia robić potrafisz to zrobisz każdym sprzętem. Chodzi o to, którym będzie się je robić najprzyjemniej, najwygodniej.
    L1 + Leica 14-50 2.8-3.5 | G1 + Lumix 14-45 3.5-5.6
    Maciej Gębka Photography

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez maclunar Zobacz posta
    Tak na dobrą sprawę w segmencie amatorskim wielkiej jakości w jakości zdjęć nie ma, a już na pewno nie będzie się ona rzucała w oczy
    Ktoś Cię oszukał, przykro mi.

Wielka jakość w jakości jest.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    6. E-510/E-520 + 14-54mm. Szkło jest ważniejsze niż puszka, a to akurat jest bardzo dobre i uniwersalne.
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów