Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 103

Wątek: na co sie zdecydowac

| OlyJedi Awatar kurokial
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja bym brał Panasłoika LX3 wsumie. Jak już się znudzi to jako dodatek do Lustra się nada a możliwości i braki uświadomi i w wyborze lustra łatwiej będzie na przyszłość. A cena taka, że jeszcze na jakieś drobne wakacje z różnicy zostanie.
    zZz

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    dobra... to moze z drugiej strony...

poradzcie mi jaka kupic puszke [może tańszą, prostrzą] taka do nauki/poznawania lustrzanek, a jaki obiektyw? ,moze jakis lepszy? ktory pozwoli zrobic fajne zdjecia portretowe, jak i tez np. jakis zoom czy makro??

ps. wazne jest dla mnie zeby wywolane zdjecia w formacie 15x10 byly ... ładne

Sprzet chcialbym kupic nowy, a fundusze to powiedzmy 2500pln

| OlyJedi Awatar glos_ludu
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    tak na wstępie
    http://aseptyczny.blogspot.com/2010/...ze-anchor.html

kiedyś tu przeczytałem, że ktoś był bardzo zadowolny ze swojego e-520 dopóki nie wszedł na to forum
    życzę satysfakcji ze strzelonych fotek, nie tylko z zakupu
    koniec OT
    Stary E-500 | OM-2 prawie nówka
    kity | M24/2.8; Z35/2.8; Z50 1.8
    znaczenie słowa "bynajmniej"

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Stawiałbym na nikona d5000/d90 z 18-105 (ale to drugie nowe do 2500 będzie raczej ciężko). Wraz z upływem czasu zobaczysz czego Ci potrzeba i zamienisz/dokupisz dalszą szklarnie.

PS. Jeżeli nie musi być nowe to spokojnie za 2500 tyś. kupisz D90 (jeszcze na gwarancji często).

Nie ma sprzętu idealnego i w każdym systemie/modelu można się do czegoś przyczepić.

PS. Pamiętaj, żeby doliczyć sobie jeszcze koszt kart(y) pamięci, torby, dod. aku, ew. jakiś filtrów i statywu (a tu już Ci się robi parę stówek).
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez NightCrawler Zobacz posta
    PS. Jeżeli nie musi być nowe to spokojnie za 2500 tyś. kupisz D90 (jeszcze na gwarancji często).
    Jeśli nie nowe, to D90 już poniżej 2000 można dostać.

Jeśli ew. kasy braknie na 18-105 to używany Nikkor 18-70 - kapitalne szkło za te pieniądze (ok 500zł używka), dodatkowo stosunkowo jasne jak na kita - 3.5-4.5.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez NightCrawler Zobacz posta
    Stawiałbym na nikona d5000/d90 z 18-105 (ale to drugie nowe do 2500 będzie raczej ciężko). Wraz z upływem czasu zobaczysz czego Ci potrzeba i zamienisz/dokupisz dalszą szklarnie.
    A może bardziej "ubogo" z korpusem? D3000 + 18-105 to jakieś 2k, zostaje na kartę, torbę, filtry, może jeszcze jakimś cudem na 50-tkę? Tyle że bez śrubokręta, to tylko MF (chyba że jest wersja z silnikiem, nie wiem).

Mały edit: w świetle Twojego ostatniego posta - jeżeli ponad 10x15 nie wyjdziesz a chcesz mieć "władzę" nad GO to kup np. 1000D + kit IS + 50 1.8 + Sigma 70-300 APO Macro. Ot, taki Dual Kit + jasna stałka. Jak kupisz używki to się może w 2k zmieścisz, nowe ok. 2500. Albo zamiast kita i Sigmy 18-135 lub 18-200, a do makro dokup Raynoxa na początek lub pierścienie z automatyką.
    Ostatnio edytowane przez Moominek ; 1.06.10 o 22:54
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jachoo147 Zobacz posta
    poradzcie mi jaka kupic puszke [może tańszą, prostrzą] taka do nauki/poznawania lustrzanek, a jaki obiektyw? ,moze jakis lepszy? ktory pozwoli zrobic fajne zdjecia portretowe, jak i tez np. jakis zoom czy makro??

ps. wazne jest dla mnie zeby wywolane zdjecia w formacie 15x10 byly ... ładne

Sprzet chcialbym kupic nowy, a fundusze to powiedzmy 2500pln

Pentax Spomatic, Yashica TL Elektro, Practica MTL5 plus jakaś "pięćdziesiątka" ze światłem 1.4 lub 1.8 Spokojnie zmieścisz się w 10% zaplanowanej kwoty. Do tego Fuji Superia 100, 200, 400 w kolorze oraz Fomapan 100, 200, 400 w czerni i bieli - proponuję takie bo najtańsze - około 15zł rolka.

Możesz również iść w bardziej nowoczesne body np. Minolta Dynax 5, będziesz miał tryb A, ale gorszy wizjer. Obiektywy te same, czyli M42 i przelotka M42 na bagnet A.

Będziesz szanował każdą klatkę i będziesz myślał przed każdym naciśnięciem migawki.

PS
    Wołanie 10zł. Odbitki tyle samo co dla cyfry.

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    A może bardziej "ubogo" z korpusem? D3000 + 18-105 to jakieś 2k, zostaje na kartę, torbę, filtry, może jeszcze jakimś cudem na 50-tkę?
    Nie - D3000 to nie ta matryca. To stare CCD. Ogólnie bieda aparat.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Pentax Spomatic, Yashica TL Elektro, Practica MTL5 plus jakaś "pięćdziesiątka" ze światłem 1.4 lub 1.8 Spokojnie zmieścisz się w 10% zaplanowanej kwoty. Do tego Fuji Superia 100, 200, 400 w kolorze oraz Fomapan 100, 200, 400 w czerni i bieli - proponuję takie bo najtańsze - około 15zł rolka.

Możesz również iść w bardziej nowoczesne body np. Minolta Dynax 5, będziesz miał tryb A, ale gorszy wizjer. Obiektywy te same, czyli M42 i przelotka M42 na bagnet A.

Będziesz szanował każdą klatkę i będziesz myślał przed każdym naciśnięciem migawki.

PS
    Wołanie 10zł. Odbitki tyle samo co dla cyfry.
    dzięki...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów