Ja bym brał Panasłoika LX3 wsumie. Jak już się znudzi to jako dodatek do Lustra się nada a możliwości i braki uświadomi i w wyborze lustra łatwiej będzie na przyszłość. A cena taka, że jeszcze na jakieś drobne wakacje z różnicy zostanie.
Ja bym brał Panasłoika LX3 wsumie. Jak już się znudzi to jako dodatek do Lustra się nada a możliwości i braki uświadomi i w wyborze lustra łatwiej będzie na przyszłość. A cena taka, że jeszcze na jakieś drobne wakacje z różnicy zostanie.
zZz
dobra... to moze z drugiej strony...
poradzcie mi jaka kupic puszke [może tańszą, prostrzą] taka do nauki/poznawania lustrzanek, a jaki obiektyw? ,moze jakis lepszy? ktory pozwoli zrobic fajne zdjecia portretowe, jak i tez np. jakis zoom czy makro??
ps. wazne jest dla mnie zeby wywolane zdjecia w formacie 15x10 byly ... ładne
Sprzet chcialbym kupic nowy, a fundusze to powiedzmy 2500pln
![]()
tak na wstępie
http://aseptyczny.blogspot.com/2010/...ze-anchor.html
kiedyś tu przeczytałem, że ktoś był bardzo zadowolny ze swojego e-520 dopóki nie wszedł na to forum
życzę satysfakcji ze strzelonych fotek, nie tylko z zakupu
koniec OT
Stawiałbym na nikona d5000/d90 z 18-105 (ale to drugie nowe do 2500 będzie raczej ciężko). Wraz z upływem czasu zobaczysz czego Ci potrzeba i zamienisz/dokupisz dalszą szklarnie.
PS. Jeżeli nie musi być nowe to spokojnie za 2500 tyś. kupisz D90 (jeszcze na gwarancji często).
Nie ma sprzętu idealnego i w każdym systemie/modelu można się do czegoś przyczepić.
PS. Pamiętaj, żeby doliczyć sobie jeszcze koszt kart(y) pamięci, torby, dod. aku, ew. jakiś filtrów i statywu(a tu już Ci się robi parę stówek).
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
A może bardziej "ubogo" z korpusem? D3000 + 18-105 to jakieś 2k, zostaje na kartę, torbę, filtry, może jeszcze jakimś cudem na 50-tkę? Tyle że bez śrubokręta, to tylko MF (chyba że jest wersja z silnikiem, nie wiem).
Mały edit: w świetle Twojego ostatniego posta - jeżeli ponad 10x15 nie wyjdziesz a chcesz mieć "władzę" nad GO to kup np. 1000D + kit IS + 50 1.8 + Sigma 70-300 APO Macro. Ot, taki Dual Kit + jasna stałka. Jak kupisz używki to się może w 2k zmieścisz, nowe ok. 2500. Albo zamiast kita i Sigmy 18-135 lub 18-200, a do makro dokup Raynoxa na początek lub pierścienie z automatyką.
Ostatnio edytowane przez Moominek ; 1.06.10 o 22:54
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Pentax Spomatic, Yashica TL Elektro, Practica MTL5 plus jakaś "pięćdziesiątka" ze światłem 1.4 lub 1.8 Spokojnie zmieścisz się w 10% zaplanowanej kwoty. Do tego Fuji Superia 100, 200, 400 w kolorze oraz Fomapan 100, 200, 400 w czerni i bieli - proponuję takie bo najtańsze - około 15zł rolka.
Możesz również iść w bardziej nowoczesne body np. Minolta Dynax 5, będziesz miał tryb A, ale gorszy wizjer. Obiektywy te same, czyli M42 i przelotka M42 na bagnet A.
Będziesz szanował każdą klatkę i będziesz myślał przed każdym naciśnięciem migawki.
PS
Wołanie 10zł. Odbitki tyle samo co dla cyfry.