Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 76

Wątek: Nikon D90 vs Canon 500D

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez SPyCH Zobacz posta
    piotrek204
    Jak wygląda sprawa jeśli podepniesz manualne szkło ze zmianą przesłony pierścieniem? Czy z niezablokowaną ekspozycją strasznie wariuje? Jak wpływa na film zmiana przesłony z zablokowaną ekspozycją?

Bo do kręcenia, gdzie korzystam tylko z MF, można tanio kupić różne szkiełka manualne i to zawsze jakaś alternatywa.

Niestety AF w 500D działa tragicznie, pomijając już buczenie, które wyłapuje mikrofon.
    Nie bawilem sie 500D wiec nie powiem jak tam to wyglada, w 5d filmuje wylacznie przy manualnej ekspozycji, wtedy krecenie przyslona nie powoduje zadnego wariowania. Zestaw jest jak najbardziej przewidywalny,.
    AF jest mi zbedne, korzystam wylacznie z MF wiec to jak pracuje mnie nie interesuje. Dziwi mnie tylko wybor pomiedzy D90 a 500D skoro 550D kosztuje podobnie jak D90, do filmow zdecydowanie 550D
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez janek222 Zobacz posta
    Hmm, nie wiem co powiedzieć. Naprawdę...
    Skoro filmowiec potwierdza moją tezę, że z ergonomią nie jest wygodnie w takim zestawie, i że będzie lepiej ze szkłami dla filmowców, które są już w produkcji, to ja się pytam o co Ci chodzi?
    Twoja teza to bylo to ze zawodowcy dslr'ow nie uzywaja a krecenie nimi to jedynie zabawa. Z ergonomia zgoda, ale to tylko pokazuje jaka przewage w jakosci obrazu daje dslr skoro wybieraja dslr z ulomna ergonomia zamiast kamery?

Mozesz zyc sobie z nieswiadomosci, ale dslry narobily balaganu wsrod profesjonalnych kamer, to przyspieszy powstanie kamer 35mm w cenach ponizej 100k$.
    Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 23.05.10 o 14:37 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Ale chrzanicie bez sensu. Jak ktoś chce filmować mydło i powidło na potrzeby domowo-pamiątkowe, to niech sobie kupi zwykłą kamerę. Będzie miał prościej. A jak ktoś filmowaniem chce zrealizować jakieś swoje artystyczne pomysły, to może kombinować z trybem wideo w lustrzankach. Też będzie miał prościej.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Jeżeli chcecie poznać smak masła to kupcie masło. Chyba, że wolicie margaryne to kupcie margaryne.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    kręcenie filmów w d90 to można potraktować jako ciekawostke po 3 razach zapominasz o tej funkcji
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

| OlyJedi Awatar rumi
    Mieszka w
    gorlice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Qben Zobacz posta
    Jeżeli chcecie poznać smak masła to kupcie masło. Chyba, że wolicie margaryne to kupcie margaryne.
    a jak chcesz oba to masmix
    E-30, E-510 + Dual Kit + ZD 14-54 II + ZD 50 + Samyang 85 + ex-25 + Metz 48 + Fl-36R
    ogłoszenia internetowe nauka jazdy Gorlice

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    kręcenie filmów w d90 to można potraktować jako ciekawostke po 3 razach zapominasz o tej funkcji
    Mów za siebie Przez ponad rok z powodzeniem używałem tej funkcji w D90, komercyjnie i dla przyjemności.

| OlyJedi Awatar kris70
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria
    [QUOTE=SPyCH;630476]Hej,
    zmieniam system. Tak, chce się rozstać z moim poczciwym olkiem E-510. (jakby ktoś chciał to będę sprzedawał e-510, 14-54, 40-150(stary), fl-36).

Wybór padł na dwa modele, albo na Nikona D90, albo Canona 500D...ale! Dość istotne jest dla mnie nagrywanie filmów, w zasadzie jest to jeden z głównych powodów do zmiany systemu. Nie stać mnie na kamerę, która daje takie możliwości, a nie potrzebuję małej kamerki za 2000zł.

A jak według was plasował by sie w tym gronie Nikon D5000,nie wiem czy poprawiono w nim filmy w stosunku do D90 ale odchylany ekranik mógłby przydać się podczas filmowania.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Pod względem filmowania, D5000 ma dokładnie takie same możliwości jak D90. Te same ograniczenia, te same wady....
    Znaczną poprawę jakości widać dopiero w D300s. Kolejny skok jakościowy (np. pełny manual) to D3s.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    [quote=kris70;630859]
    Cytat Zamieszczone przez SPyCH Zobacz posta
    Hej,
    zmieniam system. Tak, chce się rozstać z moim poczciwym olkiem E-510. (jakby ktoś chciał to będę sprzedawał e-510, 14-54, 40-150(stary), fl-36).

Wybór padł na dwa modele, albo na Nikona D90, albo Canona 500D...ale! Dość istotne jest dla mnie nagrywanie filmów, w zasadzie jest to jeden z głównych powodów do zmiany systemu. Nie stać mnie na kamerę, która daje takie możliwości, a nie potrzebuję małej kamerki za 2000zł.

A jak według was plasował by sie w tym gronie Nikon D5000,nie wiem czy poprawiono w nim filmy w stosunku do D90 ale odchylany ekranik mógłby przydać się podczas filmowania.
    Kris a Gh1??
    To chyba najlepszy wybór do filmowania +filmowe szkło 14-140 z płynną przesłoną a do tego EVF z prawdziwego zdażenia i odchylny ekran...

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kulek1 Zobacz posta
    Kris a Gh1??
    To chyba najlepszy wybór do filmowania
    Moim zdaniem nie.

Dlaczego APS-C oraz FF jest lepsze ?

- DOF
    - szumy / wysokie iso
    - możliwość stosowania starych manuali uzyskując dobra jakość
    - baza akcesoriów
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 24.05.10 o 17:27