Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 76 z 76

Wątek: Nikon D90 vs Canon 500D

| OlyJedi Awatar SPyCH
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    No i mam 500D. Jestem zadowolony, ze nie wzialem nikona, bo w canonie rollinig shutter praktycznie nie wystepuje

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez SPyCH Zobacz posta
    Nierozumiem tylko jednej rzeczy, co znaczy, że film był nagrywany przy 1/100s, albo 1/25s, chodzi o jakiś ekwiwalent? Tylko czego? Kilka razy gdzieś przeczytałem to stwierdzenie i nie do końca wiem ocb.
    Nakręciłem filmik ilustrujący zjawisko, na początku e-migawka ma 1/30 potem 1/400 i pod koniec znowu na 1/30s.

Film cały czas ma 25 FPS.

(powinno być dostępne niedługo)

| OlyJedi Awatar SPyCH
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Trochę to wyjaśnia...

Póki co mam żal do Canona, za to że wydał 550D różniący się praktycznie tylko softem od 500D (no i wejściem na mic.). Bo póki co w 500D nie mogę żadnej zmiany wprowadzić ani przed, ani w trakcie nagrywania.
    To na prawdę bardzo frustrujące jak chce zmienić przesłonę, czas... cokolwiek... a przez ten je&*#7 soft wszystko ustawia automat

Jedyne co mnie cieszy to to, że w porównaniu do Nikona nie ma tutaj prawie wcale rolling shutter'a i lepiej sobie radzi z strukturami.

| OlyJedi Awatar zojer
    Mieszka w
    Kołbaskowo
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez SPyCH Zobacz posta
    Trochę to wyjaśnia...

Póki co mam żal do Canona, za to że wydał 550D różniący się praktycznie tylko softem od 500D (no i wejściem na mic.). Bo póki co w 500D nie mogę żadnej zmiany wprowadzić ani przed, ani w trakcie nagrywania.
    To na prawdę bardzo frustrujące jak chce zmienić przesłonę, czas... cokolwiek... a przez ten je&*#7 soft wszystko ustawia automat

Jedyne co mnie cieszy to to, że w porównaniu do Nikona nie ma tutaj prawie wcale rolling shutter'a i lepiej sobie radzi z strukturami.
    Witam.
    Też jestem posiadaczem od kilku dni Canona 500D.Napisałeś,że nie można wprowadzić zmian przed nagrywaniem,też dopiero go poznaję i jeszcze słabo go znam,ale ma str.124 piszą,że parę funkcji można zmienić przed filmowaniemnie wiem czy oto chodzi? co mi się udało.Więcej się nie wymądrzam.Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar damnian
    Mieszka w
    Lubin
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    A jak ten Canon reaguje na manualne obiektywy i filmowanie?
    D70s/N50 1.8/N18-55G/Sigma 70-300/Carl Zeiss Biometar 120 F2.8/SB-600 http://damnian.blog.com

| OlyJedi Awatar SPyCH
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zojer Zobacz posta
    Witam.
    Też jestem posiadaczem od kilku dni Canona 500D.Napisałeś,że nie można wprowadzić zmian przed nagrywaniem,też dopiero go poznaję i jeszcze słabo go znam,ale ma str.124 piszą,że parę funkcji można zmienić przed filmowaniemnie wiem czy oto chodzi? co mi się udało.Więcej się nie wymądrzam.Pozdrawiam
    Niestety ale te ustawienia dotyczą pierdół, siatki, stylu i rozdzielczości. Nie ma możliwości ingerowania w ustawienia przesłony i czasu. Jedynie można EV zmieniać, ale podczas nagrywania nie wygląda to dobrze. Podobnie z ostrzeniem, pomijając kwestie tego jak bardzo słychać mojego Tamrona (z canonami jest lepiej bo są cichsze) to i tak słabo ostrzy po kontraście.

Cytat Zamieszczone przez damnian Zobacz posta
    A jak ten Canon reaguje na manualne obiektywy i filmowanie?
    Całkiem dobrze, wczoraj bawiłem się manualem 135mm na f/2.8 i bardzo przyjemnie się nagrywa. W końcu można zmienić przesłone, niestety efektem tego jest taki "błysk" w momencie automatycznej zmiany czasu kiedy dopasowuje się do 'nowych warunków'.
    Ciężko jest trochę wyostrzyć, zwłaszcza jak jest bardzo jasno. Przy takiej ogniskowej przydałby się też statyw.
    No ale po za tym to jakość jest iście hollywoodzka

Wrzuce swojego sampla jak znajdę.