Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 76

Wątek: Nikon D90 vs Canon 500D

| OlyJedi Awatar glos_ludu
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Mam wrażenie ze w tym wątku najwięcej do powiedzenia maja posiadacze tanich/konsumenckich kamer HD,
    sami przed sobą udowadniając ze to był dobry wybór.
    Mam wrażenie, że większość dyskusji w których uczestniczysz kończy się osobistymi wycieczkami, nie wnoszącymi nic do tematu, ale za to leczącymi twoje ego.
    przepraszam za OT
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    ok wygląda dużo lepiej, zgadzam się. Ale ile kosztuje 5d? czy zawsze potrzebujemy działa żeby polować na muchy?

to tak odnośnie wypowiedzi Qbena
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez glos_ludu ; 23.05.10 o 12:43 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Stary E-500 | OM-2 prawie nówka
    kity | M24/2.8; Z35/2.8; Z50 1.8
    znaczenie słowa "bynajmniej"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez glos_ludu Zobacz posta
    Mam wrażenie, że większość dyskusji w których uczestniczysz kończy się osobistymi wycieczkami, nie wnoszącymi nic do tematu, ale za to leczącymi twoje ego.
    przepraszam za OT
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    ok wygląda dużo lepiej, zgadzam się. Ale ile kosztuje 5d? czy zawsze potrzebujemy działa żeby polować na muchy?

Nie mówimy o 5d(5d miał być dla autora dalszą perspektywą, co przemawiało za kupnem canona i zbieraniem optyki)
    Porównujemy d90 i 500d( z tej puszki masz także mase sampli na YT i wątpie, żeby była obecna tam cala ekipa filmowa)
    Z resztą.. o czym my piszmy. Autor spytał "d90 czy 500d" podkreślił, że nie chce familijnej kamery za 2 tys. Chce się bawić w mf. Odbiegamy od tematu.

qbic
    Gość
    Czyżbyś miał kamerkę HD?

Cytat Zamieszczone przez Qben Zobacz posta
    Z resztą.. o czym my piszmy. Autor spytał "d90 czy 500d" podkreślił, że nie chce familijnej kamery za 2 tys. Chce się bawić w mf. Odbiegamy od tematu.
    Dokładnie, kolega napisał czego chce i szuka porady, a wy tu z jakimiś penami i kamereczkami wyjeżdżacie.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 23.05.10 o 12:57 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar glos_ludu
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    qbic trwaj dalej w swoim świecie, nie mam zamiaru odpowiadać na twoje zaczepki, trollujesz i to zdrowo,

Qben, dzięki za przypomnienie meritum. O ile 5d jest perspektywą i filmowanie istotną częścią aktywności to chyba Canon będzie najlepszym ( moim skromnym zdaniem)
    pozdr
    Stary E-500 | OM-2 prawie nówka
    kity | M24/2.8; Z35/2.8; Z50 1.8
    znaczenie słowa "bynajmniej"

| OlyJedi Awatar janek222
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Mam wrażenie ze w tym wątku najwięcej do powiedzenia maja posiadacze tanich/konsumenckich kamer HD,
    sami przed sobą udowadniając ze to był dobry wybór.
    A ja mam wrażenie, że niektórzy prezentują bardzo schematyczne podejście do wszelkich negatywnych/odbiegających od "normy" komentarzy.

Tak się składa, że nie posiadam kamery, a filmy jeżeli już muszę coś pokręcić (wolę jednak zdjęcia), robię starym poczciwym kompaktem Sony H7.
    Żeby uprzedzić kolejny schematyczny post zaznaczam, że miałem w ręku i parę kamer i wspomniane D90 więc opinie wyrobiłem sobie na organoleptycznych podstawach.

Jest to mój ostatni post w tym wątku, bo co miałem powiedzieć, powiedziałem. Każdy wysnuje takie wnioski jakie wysnuje i zrobi to co sam uważa za słuszne i dla niego najlepsze...
    FL50 zapinane czasem do Fuji X-T4...

qbic
    Gość
    qbic trwaj dalej w swoim świecie, nie mam zamiaru odpowiadać na twoje zaczepki, trollujesz i to zdrowo
    Zdrowie przede wszystkim.... natomiast jeżeli zastanowiłbyś się nad moim stwierdzeniem, zapewne zauważyłbyś iż większość wypowiedzi sugerująca kupno taniej kamerki to bełkot ludzi, którzy posiadają konsumenckie kamereczki i "im wystarcza".
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 23.05.10 o 13:09

Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Właśnie dostałem na gg pytanie o zakup aparatu. Wchodzi w grę podobna rzecz jak u kolegi SPyCH'a. Uśredniając do zdjęć i filmów co szanowne grono by poleciło, D90 czy 500d? Miałem okazję pobawić się tylko d90 - tak bardziej, nie tylko pomacać w jakimś mm. Może ktoś miał możliwość jednym i drugim?
    e-520+kity, e-30, zd 14-54, zd 50-200, s50 1.4, Metz 58

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Jeżeli filmy i zdjęcia to canon. Jeżeli zdjęcia a filmami pobawisz się 5 minut i sobie darujesz to d90.

| OlyJedi Awatar SPyCH
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Postaram się uściślić kilka spraw od samego początku...

Nie chcę wydawać dodatkowych kilku tysięcy na familijną kamerę. Cały "trik" polega na tym, żeby sprzedać wszystko co mam, a za tą sumę kupić równie dobry (lub lepszy) aparat, który dodatkowo kręci świetne filmy.

Do czego te filmy? Już mówię... nie interesuje mnie bynajmniej nagrywanie komunii kuzynki i imienin wujka Zbyszka.
    Właśnie biorę udział (po raz kolejny) w konkursie na stworzenie reklamy. Niestety nagrywanie np. spotu jakąkolwiek kamerą tańszą niż kilka tys. mija się z celem, a i tak mnie na nią nie stać.

Odnośnie ergonomii, muszę przyznać, że 3 calowy ekran w D90(i 500D) jest wystarczająco duży, żeby dobrze wyostrzyć kadr nawet z kimś w ruchu. Trochę praktyki i wydaje mi się to do opanowania. Kręcenie zoom'em i ostrością jednocześnie nie jest konieczne, bo ujęcia zazwyczaj mają nie więcej niż 1-2 min max. więc zoom można zmieniać przy każdym ujęciu.

starczy mi dokładnie na tego canona 500d i nikona d90 i jedno szkło
    ...mój błąd, miało być 500D lub D90, i szkło do jednego z nich.

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Spychu, weź sobie kup kup coś z mikro4/3 a nie te dwa.
    d90 - poczytaj sobie jak radzi sobie AF przy filmowaniu.
    500d... pozwolę sobie posłużyć się wykresem z porównaniem rawów z e-620 posiadającym tą sama matrycę co aparaty mikro4/3:

Z DR wcale nie jest lepiej. Skoro bierzesz 500d, to nie zależy Ci nie na osiągach matrycy bardzo, a filmowaniu, no ale z 500d, wcale też nie poszalejesz. W trybie fullHD klatkuje 20kl/sekundę... no sorry. W 720p tylko 30kl/sek i ograniczenie pojemnościowe karty.
    Ja bym tak nie uciekał od Olka/Panasia. Pozdrawiam.
    Cóż, po podpięciu jakiegoś większego szkła np. do PEN'a chyba średnio by się go obsługiwało...
    D90 sobie z AF nie radzi, bo go nie ma podczas filmowania.
    24kl/s wystarczy dla filmów z hollywood'u więc myślę, że jednak mnie zaspokoi, a 30kl/s przydatne jest wtedy gdy trzeba trochę spowolnić film.
    Ograniczenie pojemności karty jakoś specjalnie mi nie przeszkadza, a i tak to dużo więcej niż przy D90.

Cytat Zamieszczone przez and21 Zobacz posta
    Wykresy wykresami,rzeczywistość jest niestety inna.
    Zgadzam się.

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    1.Ujecia 4-5 minut to zadne ujecia.Jednominutowe juz sa nawet za dlugie.
    2.Swiatlem sie trzeba umiec posluzyc.
    3.I bardzo dobrze,bo to niepotrzebny gadzet.
    Reasumujac,kamera nie jest do zabawy.
    Tak.Masz racje aparat to aparat,kamera to kamera.Mozna te dwa urzadzenia w jednym korpusie zmiescic.
    Dokładnie to chciałem napisać. Dziękuje i zgadzam się w 100%.

piotrek204
    Jak wygląda sprawa jeśli podepniesz manualne szkło ze zmianą przesłony pierścieniem? Czy z niezablokowaną ekspozycją strasznie wariuje? Jak wpływa na film zmiana przesłony z zablokowaną ekspozycją?

Bo do kręcenia, gdzie korzystam tylko z MF, można tanio kupić różne szkiełka manualne i to zawsze jakaś alternatywa.

Niestety AF w 500D działa tragicznie, pomijając już buczenie, które wyłapuje mikrofon.

Nierozumiem tylko jednej rzeczy, co znaczy, że film był nagrywany przy 1/100s, albo 1/25s, chodzi o jakiś ekwiwalent? Tylko czego? Kilka razy gdzieś przeczytałem to stwierdzenie i nie do końca wiem ocb.

Widzę, natomiast, że zdecydowana większość głosów jest za Canonem i póki co skłaniam się bardziej ku niemu. Może gdyby poprawić kilka rzeczy w D90 przez nowy soft byłoby znacznie lepiej, w końcu to pierwsza konstrukcja Nikona, która nagrywa filmy...
    Podobno tutaj jest pies pogrzebany, D90 konwertuje film od razu po nagraniu, a 500D bez konwersji daje lepsze rezulataty. No i te schodki przy fakturze o dużym kontraście w D90 też nie wyglądają zachęcająco...

Dzięki wszystkim za pomoc i porady.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez SPyCH Zobacz posta
    Nierozumiem tylko jednej rzeczy, co znaczy, że film był nagrywany przy 1/100s, albo 1/25s, chodzi o jakiś ekwiwalent? Tylko czego? Kilka razy gdzieś przeczytałem to stwierdzenie i nie do końca wiem ocb.
    Zakładając ze masz aparat ustawiony na 25FPS to oznacza ze każda z tych 25 klatek w ciągu sekundy naświetlana była z czasem 1/100s.
    Przy czasach 1/100s+ ruch wydaje się bardziej skokowy, z mojego doświadczenia wynika ze najfajniej się ogląda filmy zrobione na czasach 1/60s i poniżej.