Strona 304 z 435 PierwszyPierwszy ... 204254294302303304305306314354404 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3.031 do 3.040 z 4348

Wątek: Odp: wanilia - moim okiem

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wadowice/manchester
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Wanilia gratuluję udanych prac. Nawiązując do latarni to widziałbym tam jeszcze ulewę i byłoby super. ewentualnie snop światła skierowany na widza, ale tak by można było dostrzec co się dzieje w tle.

Rzadko głos zabieram choć często przeglądam Twój wątek.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wanilia
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Dziękuję Agnieszko za wypowiedź

Z tym kiczem to jest tak trochę jak z odbiorem fotek w galerii. Kiedy początkuje sie z nauką fotografii, zachwyca w galeriach- forach- wiele zdjęć, a jak się juz trochę "liźnie" jesteśmy bardziej wymagający bo np. wiemy, że efekt jaki uzyskał fotografujący nie jest dla nas trudny.

Podobnie jest tutaj. Na zupełnym początku graficznych poszukiwań podoba mi się wiele rzeczy bo skupiam się bardziej na tym, że potrafiłam i nie jestem obiektywna w odbiorze. Zgadzam się , ze to ostatnie to trochę przewaga "treści nad formą" Niemiej zabawa jest przednia. Tę drogę po prostu trzeba przejść. A moze nigdy nie będę potrafiła zrobić takich kolaży bezpretensjonalnie? Zawsze są inne alternatywy, ale fajnie jest umieć.

aikidudi- dzieki za komentarz, wpadaj częściej
    Ostatnio edytowane przez wanilia ; 8.04.10 o 18:42
    Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...
    zapraszam do mojej galerii: http://www.beatabanach.cdx.pl/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dr_feelgood
    Mieszka w
    www.fotowizjer.net
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    A ja odniosę się do latarni jeszcze, jeżeli pozwolisz. Generalnie Taz i E510 napisali o co biega i co jest nie tak. W takich zabawach, zawsze pozostawiamy dużą swobodę Twórcy, by zrobił to tak jak jemu pasuje. Takie obrazy niewiele mają współnego z reczywistością, więc w sumie oświetlenie może iśc z różmnych sron. Czemu nie? No ale jednakże, wpływa to na odbiór. Zobacz, księzyc oświetlony z prawej, chmury ostro oświetlone z lewej od dołu, skała z przodu, latarnia wogole. Nad tym trzeba popracować. I efekty nie przyjdą od razu. Trzeba duuużo ćwiczeń i generalnie ułożenia sobie w głowie co i jak powinno być oświetlone. Ja zawsze powiadam, że zasady w fotografii, w fotomontażu są po to by je łamać świadomie, jednakże w granicach rozsądku. Prace tworzą szczegóły. czasem potrzeba bardzo dużo czasu by je dopracować. Albo po prostu mieć dobre pliki źródłowe, to oszczędza masę czasu.

Mała podpowiedź odnośnie światła. Nie przesadzaj z filtrem renderingu. Potrafi ładnie oświetlać, ale z umiarem, bo ma tendencje do sztuczności.
    Efekty oświetlenia całkiem przyjemne daje po prostu pędzel na warstwie w trybie nakładki lub łagodnego/ostrego światła. również wypełnienie kolorem lub gradienty, tez nakładane jako łagodne światło. Jak wczesniej warstwe śródłową zduplikujesz, efekty możesz stonować gumką. Sama próbuj wszelakich opcji. niestety bez zawodowca, który studiował program przez wiele lat, dojście samemu do zadowalających efektów zajmuje długie miesiące jak nie lata.

Staraj się też w miarę możliwości utrzymać zbliżoną ostrość montowanych elementów. Jak masz z tym kłopot możesz zmienić kompozycje, głebię ostrości wygenerować. I nie mówię tu o rozmyciu gausowskim, które jest sztuczne przy wiekszym natężeniu, lecz o rozmyciu soczewkowym. Wprawnego oka trzeba by zobaczyć, że to nie obiektyw.

Minimalizm. Wiecej nie znaczy lepiej. Sam to przerabiałem. Czasem jeden detal wystarczy do zbudowania klimatu wiekszego, niż cała paleta dodatków.

Kciuki trzymam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Wanilia, chyba zbyt oszczędnie napisałam swój komentarz bo wygląda, że tylko o kiczu piszę. To była drobna uwaga. Generalnie jestem bardzo na tak odnośnie Twoich poszukiwań. Technicznie się nie wypowiadam bo tu spece mają głos.
    Z komentarzy e-510 i dr_feelgooda dużo mogą wynieść również czytający, nie tylko autorka wątku

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Dziękuje Feelgood SERDECZNIE ze tak długi komentarz, obiecuje lekcje odrobić Kolejny plus dla życzliwego kolegi

Co do światła latarni to uzyskałam je właśnie za pomocą pędzla na nowej warstwie przy użyciu rozmycia gausowskiego i gradientu a co najbardziej mnie cieszy wpadłam na ten pomysł sama, bo nie mogłam znaleźć stosownego tutoriala.

Odpoczniecie ode mnie i moich wizji bo wyjeżdżam na weekend.
    Dla sympatycznych koleżanek/klegów dla jaj - nowa wersja mojej zabawy
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ostatnia podroz mt s.jpg
Wyświetleń:	100
Rozmiar:	274,8 KB
ID:	31752  
    Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...

Mieszka w
    www.fotowizjer.net
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    hahaha, szczegóły!! : gdzie odbicie postaci w wodzie? no chyba że to duch Zapomniałem Ci napisać, że skoro pomost jest jakby pod wodą, to im dalej tym słabiej go widać powinno być No dobra nie wytykam już, bo czerwoną kartke dostane

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Feelgod- to było tylko dla żartu.
    Poza tym- złe duchy nie mają cieni! Nie wiedziałeś ?!
    Żadnych kartek czerwonych!- ode mnie wielkie czerwone serce za podpowiedzi !!!!!!!!! i + rep!

Mieszka w
    www.fotowizjer.net
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    o tak, kose widze, toż to śmierć

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Wanilia, chyba zbyt oszczędnie napisałam swój komentarz bo wygląda, że tylko o kiczu piszę. To była drobna uwaga. Generalnie jestem bardzo na tak odnośnie Twoich poszukiwań. Technicznie się nie wypowiadam bo tu spece mają głos.
    Z komentarzy e-510 i dr_feelgooda dużo mogą wynieść również czytający, nie tylko autorka wątku
    Agnieszko, twoja wizyta i komentarz bardzo mnie ucieszył

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wanilia Zobacz posta
    Dla sympatycznych koleżanek/klegów dla jaj - nowa wersja mojej zabawy

Jest w tej pracy trochę niedociągnięć o których wspomniał już dr.feelgood ale ja nie o tym chciałem tu mówić.Chciałem powiedzieć Ci,że jestem naprawdę pod wrażeniem Twojej fotograficznej pasji,poszukiwań i tego jak naprawdę wspaniale rozwijasz skrzydła.Chciałbym również nawiązując do tej pracy wspomnieć,że najważniejsze jest w tej całej 'zabawie' aby robić to co się chce robić i tak jak się chce robić,pamiętając tylko o jednym - "więcej nie znaczy lepiej".To bardzo dobra rada - sam staram się jak tylko mogę do niej dostosowywać - z różnym rezultatem.

Pozdrawiam serdecznie i udanego weeeekendu życzę!
    Wolnośc to prawo czynienia wszystkiego,na co pozwalają prawa.
    Landscape Photography