Strona 56 z 60 PierwszyPierwszy ... 6465455565758 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 599

Wątek: Olympus Zuiko Digital 35mm 1:3.5 makro (subiektywnie)

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez robur Zobacz posta
    No tylko w tym momencie pojawia się pytanie. Czy TYLKO do makro warto kupować obiektyw za taką kasę, czy nie lepiej coś manualnego i taniego ? (skoro AF jest w większości przypadków niewykorzystywany, odbiegając od tego co napisałem o AF w związku z ZD35)

w makro istotnym problemem jest , by ostrzenie odbywało się na pełnej dziurze , a przymykanie przysłony powinno odbywać się sprawnie i automatycznie - by nie zmienić płaszczyzny ostrośći i nie spłoszyć robala, przymykanie ręczne przedłuża ten proces , powoduję utratę kontroli nad ostrością - w końcu milimetr w makro to dużo, a obiektywy manualne owszem da się w nich ostrzyć ręcznie ale potem trzeba przymknąc przysłonę, i zaczyna się jazda a nie ma obiektywów bez AF obsługujących automatyke ekspozycji na pełnej dziurze ( np ustawiona p.11 ale przysłona otwarta- przymykana automatycznie w mom. zdjęcia)
    tu wyjątkiem jest Pentax dając możliwość obsługi przez korpusy szkieł manualnych w pelni automatycznie , gdy chodzi o ekspozycje , oraz w korpusie potwierdza ustawioną ostrość.
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 10.03.10 o 14:01

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    No tylko w tym momencie pojawia się pytanie. Czy TYLKO do makro warto kupować obiektyw za taką kasę, czy nie lepiej coś manualnego i taniego ? (skoro AF jest w większości przypadków niewykorzystywany, odbiegając od tego co napisałem o AF w związku z ZD35)
    To już każdy odpowiedzieć sobie musi sam.

Ja frajdy z m42 i pierścieniami nie miałem. Z zd50 mam.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    warto go kupić jako bardzo dobre szkło do makro i jako równie dobre tele.

Idąc polować na robale przełączam AF na manual, idąc na ptaszory załączam AF i wszystko gra. Co prawda szybkość AF odbiega od np 50-200, ale to szkło macro więc i tak jest bardzo szybkie.

Przy macro mam wielki komfort przy robieniu fotek. Nie musze robalowi na plecy wchodzic, albo zagladać mu do talerza

Do tele też jest bardzo dobry. Trochę wolniejszy AF jak wspomninałem, ale wrażenia super

.
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    477
    Moja galeria
    <OT>
    wątek jest o zd 35 subiektywnie, a przeszedł na makro ogólnie... więc ja też dwa grosze.
    To co koledzy wyżej pisali o szybkości sigmy 150; owszem to makro, więc jest wolna, ale na C-AF można sobie poradzić i tak. Nadążyła
    </OT>
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	085423p6250184.jpg
Wyświetleń:	178
Rozmiar:	187,2 KB
ID:	30218  
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Sebu$ Zobacz posta

Idąc polować na robale przełączam AF na manual, idąc na ptaszory załączam AF i wszystko gra. Co prawda szybkość AF odbiega od np 50-200, ale to szkło macro więc i tak jest bardzo szybkie.

Przy macro mam wielki komfort przy robieniu fotek. Nie musze robalowi na plecy wchodzic, albo zagladać mu do talerza

Do tele też jest bardzo dobry. Trochę wolniejszy AF jak wspomninałem, ale wrażenia super

.
    piszesz oczywiście o Sigmie 150 mm- tu macie w wątku o 150ce dzisiejsze sample-

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria
    Nie jestem sprzetowcem, wiec o technicznych walorach szkiełka ZD35mm się nie będę wypwiadać, ale mam to szkiełko i dbam o nie jak o własne oko. To moje ulubione szkło i jest moim zdaniem (i nie tylko) rewelacyjne. Rysuje pięknie chociaz przyznam, że jest mały problem z robalami jak sie go używa. Trzeba dość blisko podejść, a to już wiekszy problem ponieważ robale o dziwo sa bardzo płochliwe (zmarzniętych o świcie zwykle nie focę bo wtedy właśnie kładę się spać więc otępiałych i powolnych nie znajduje)
    Jutro mam otrzymać dcr 250 i pierścienie pośrednie więc może będe miałą jeszcze większe porównanie jesli chodzi o foty makro, ale na pewno ZD35mm jest super szkłem i nikt mnie nie jest w stanie przekonać ze jest inaczej. Zreszta większość zdjeć jakie zamieszczam jest rysowana tym szkiełkiem a to tylko potwierdza moja sympatię do tego obiektywu.
    Ostatnio edytowane przez jarmana ; 10.03.10 o 19:29
    "Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Sebu$ Zobacz posta

.
    piszesz oczywiście o Sigmie 150 mm- tu macie w wątku o 150ce dzisiejsze sample-
    wpis 12
    https://forum.olympusclub.pl/showthr...t=72489&page=2

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    tak jest, pisałem o Sigmie 150

już mi sie wątki zajączkują

sorki
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$

Mieszka w
    katowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    skali odwzorowania 1:1 nie warto trzymać się na siłę,bo głębia ostrości mocno spada i przy niewielkim ruchu ostrość ucieka,a odpuszczając lekko skale odwzorowania efekt końcowy może być tak samo dobry,a samo zrobienie zdjęcia łatwiejsze

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez wieslaw Zobacz posta
    skali odwzorowania 1:1 nie warto trzymać się na siłę,bo głębia ostrości mocno spada i przy niewielkim ruchu ostrość ucieka,a odpuszczając lekko skale odwzorowania efekt końcowy może być tak samo dobry,a samo zrobienie zdjęcia łatwiejsze
    To motyw wymusza użycie konkretnych skali odwzorowań, ale niewątpliwie, w pewnych sytuacjach można się od obiektu oddalić, kosztem późniejszego kropowania-kadrowania .