Strona 6 z 60 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 599

Wątek: Olympus Zuiko Digital 35mm 1:3.5 makro (subiektywnie)

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marthe
    ... ze ostrza w niewielkim fragmencie kadru, wiec zawsze pozostaje niedosyt.
    Może odejdź od standardowego sposobu myślenia . mimo, że z fotografią mam już dłuuuuugo do czynienia, z makro jednak niewiele. Niedawno wziąłem udział w warsztatach prowadzonych przez Marka Wyszomirskiego, by coś wogóle poznać na temat robali, wziąłem 3,5/35 i okazało się, że nawet z pełnym światłem (3,5, mimo, że "robakolodzy" oczekują głębi ostrości osiągalnej przy f11/16) obrazki z tego obiektywu są bardzo przyzwoite. Uważam osobiście (niezależnie od innych okoliczności ), że Zuiko Digital 3,5/35 jest znakomitym obiektywem, za dobrą kasę .
    Jack
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	makro_probka_093_464.jpg
Wyświetleń:	445
Rozmiar:	41,8 KB
ID:	64  

robin102
    Gość
    tak sobie popatrzyłem na te linki co Moog zamieścił , o kurde ,ale się trzeba jeszcze uczyć i uczyć.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    no ale na tych linkach to fotki dobrze obrobione... my wrzucalismy gotowe z aparatu
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

robin102
    Gość
    Jeszcze jedno klasyczne makro na szybkiego , co by żyjątka nie spłoszyć
    (taki rozkład GO był zaplanowany)

| OlyJedi Awatar rabi
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No
    a moje odczucia są jak na razie fatalne, bo obiektyw zamówiony ale dostawa przesunięta i nie mam pewności, że po raz ostatni.

Tak więc pytanie do posiadaczy 35'ki, gdzie kupowaliście?
    Może ktoś wie gdzie kupię praktycznie od ręki nowy z gw. i fvat?

A moze nasz patron pomoże

ps. Przepraszam ze może nie na temat, zamieszczam także w dziale kupię ( a tu włączył bym wygaśnięcie za 2 dni)
    E-500 DZK +35 +FL-36 +70-300 E-30

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Robin! Subiektywnie, to całkiem sensowne to szkło i efekty bardzo fajne i ostre jak trzeba (nareszcie jakieś sensowne ostre szkło, za ludzkie pieniądze w esystemie) Gratuluję nabytku.

Mam wrażenie, że zbyt duża GO jest w tym obiektywie i słabo mozna oddzielić główny temat od tła np. przy portretach. Nie masz problemów z AF w tym obiektywie Robin?

Jak dla mnie to jednak wyśmienity obiektyw, żeby zrobić z dslr sprzęt bardziej mobilny i w miarę lekki.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

robin102
    Gość
    Rabi ktoś tu na forum podrzucał linka do najtańszego sklepu w sieci i chyba nie było drożej niż 730zł !! ale proponuje zadzwonić do Oly Polska i porozmawiać z milą Panią z działu apartów to racej bez problemu zakup załatwisz.
    Blady szczerze powiem żem zadowolon ,ale szkielko jest troszkę trudne do ujażmienia. Bardzo duży wpływ na Go ma wartosć F jedna działa w tą lub w tą i duże zmiany w GO zachodzą ,( w sumie przeciez o to chodzi) ale generalnie jest o Dżizas jak brzytwa - niewyobrażalnie. Te foty co zamieszczałem to nie były w ogóle doostrzane !!! Przy moich zastosowaniach trzeba się bardziej przyłożyć , ale nareszcie mogę ostrzyć ręcznie w punkt gdzie chcę .
    AF jakoś nawet nie używam , ale działa szybciej i celniej niż w 14-45

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Robin, zlituj się i nie rób fot wstrętnym robalom. Robisz zdjęcia ludziom, a tak niewielu na tym forum zajmuje się gatunkiem homo sapiens.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Do testu Jeronimo.

Mi na razie 35 nie jest potrzebna wiec mniej interesuje sie tematem. Ale jesli juz tu jest test GO to moze troche liczb aby byl punkt odniesienia -->> http://www.olympusamerica.com/e1/e1_lit/dof/dof35mm.pdf
    Zreszta mam wrazenie ze pod linkami jest wiecej informacji niz pod olympus.pl Moze ja nie umiem szukac.
    Pozdrowienia.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

maga amatorskie fotki zrobione z reki (na szybcika)

Motylek mi do mieszkania wlecial wiec nie moglem sie powstrzymac zeby zrobic mu fotke.

019.

020.
    ISO400 wiec dlatego takie szumy! bardzo trudno zrobic z reki fotke 1:1
    Po wyostrzeniu i obrobieniu ta fotka nawet moze fajnie wygaldac

021.
    nie ma to jak zrobic fotke z reki przy f/3.5 hiihi ostrosc na girke :> (duze szumy bo ISO400)
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać