Tu jest akurat obiektyw 85mm i przysłona 1,8. A co do ZD35 sam jestem ciekaw jak taka postać i tło wyjdzie więc jutro zrobię taki test. Co prawda bedzie ciemniej, ale też odległość od osoby bedzie mniejsza.
Tu jest akurat obiektyw 85mm i przysłona 1,8. A co do ZD35 sam jestem ciekaw jak taka postać i tło wyjdzie więc jutro zrobię taki test. Co prawda bedzie ciemniej, ale też odległość od osoby bedzie mniejsza.
85mm ale na kropie więc 130dla FF - czyli w 4:3 tak naprawdę 65mm . Gdyby MF nie stanowił problemu to proponował bym jakąś 85 /1,4 np Samyanga - pod koniec marca ma być dostępny z mocowaniem 4/3, a jeśli koniecznie AF to Sigma 50/1,4
Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 9.03.10 o 19:04
Dzięki, tylko z tego co się orientowałam Sigma 50/1,4 kosztuje koło 2tys, a to dla mnie dużo za dużo![]()
Niestety płytka głębia wprost powiązana jest z jasnością i ogniskową obiektywu- im jaśniej i im ogniskowa dłuższa - tym głębia płytsza- może jednak ten MF Samyang 85 np z mocowaniem Nikona lub Pentaxa i przez adapter z potwierdzeniem ostrości.
Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 9.03.10 o 20:47
A może manualną OM50 1.4/1.8 co prawda MF ale szkiełka zacneFajnie się z nim pracuje. Fajna alternatywa dla ZD50
![]()
Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 9.03.10 o 21:20
no a ja półtora roku temu szukałem kupca na Sigmę 105 za 1200 zł. sprzedałem za 1150 .... uff
jeżeli ktoś to szkło sprzedaje to albo wymienia na Sigmę 150, albo zmienia systeminaczej na stałe zostaje przy użytkowniku
gdyby nie fakt, że wtedy przywiązywałem bardzo uwagę od auto focusa, który był w niej głośny jak traktor
to nie zmieniałbym jej na super cichą i bardzo szybką (jak na szkło typu macro) stopiećdziesiątkę.
Ale stało się i ją kupiłem, i używam tylko trybu manualnego.... trochę to dziwne
.
pozdrawiam serdecznie, Sebu$
No tylko w tym momencie pojawia się pytanie. Czy TYLKO do makro warto kupować obiektyw za taką kasę, czy nie lepiej coś manualnego i taniego ? (skoro AF jest w większości przypadków niewykorzystywany, odbiegając od tego co napisałem o AF w związku z ZD35)