Jeszcze opcja taka istnieje, że zawsze możesz lampę sprzedać i masz 600zł w kieszeni...
Jeszcze opcja taka istnieje, że zawsze możesz lampę sprzedać i masz 600zł w kieszeni...
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
E-30 brałbym z ZD 14-54. A jeśli miałby to być jakiś ciemny kit, to jednak wziąłbym D90, coby brak światła nadrobić wyższymi czułościami.
Tu bym miał wątpliwości. Jeśli chodzi o zakres tonalny, to 7D nie był królem wykresów, więc nie wróżyłbym 550D lepszych wyników. E-30 nie ma się czego przy nim wstydzić. No ale to już wyrocznia DXO (oraz konkurencyjne dla niej bóstwo - Imatest) w swoim czasie obwieści...
A precyzyjniej to nawet przekraczamy upakowanie pikseli jak w E-30![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Dobra ale bierzmy pod uwage d90 z kitem 18-55, zeby bylo sprawiedliwie. Wysokie iso moze mi byc mniej potrzebne kiedy w gre wchodzi lampa;>
Aparaty z serii E nigdy nawet nie pretendowały do miana średniej krajowej, odkąd zaczęto wkładać matryce Panasa, więc gorzej nie będzie.
A w D90 filmiki też się fajnie sprawują, lepiej mieć niż nie mieć. Olek tutaj popełnił gafę straszną. Zawsze wprowadzał innowacje, a teraz został na lodzie jeśli chodzi o tą funkcję (o m4/3 nie mówię).
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Lampa nie równa się światło zastane. Zupełnie inne efekty.
Ostatnio edytowane przez zonkinho ; 19.02.10 o 23:57 Powód: Automatyczne scalenie postów
Tylko profilaktycznie - jeżeli zacznie się trollowanie, lub personalne wycieczki, to polecą mandaty.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Całkowity DR był zawsze na dobrym poziomie. A wyniki DR liczonego dla tzw. najlepszej jakości są uzależnione od stosunku sygnału do szumu. Więc ten aparat, który bardziej szumi, ma przekichane, bo na wykresach będzie miał zawszenie niższy DR, niż ten widoczny gołym okiem na zdjęciu.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Za Olkiem przemawia jak dla mnie cena słoików,w N czy C za podobne parametry zapłacisz o wiele więcej,stabilizowana matryca robi swoje.
Rzecz jak dla mnie istotna to gwarancja,Olek ma jej dwa latka,no i serwis,na Canonie czy Nikonie ludzie suchej nitki nie zostawiają,Olek to zupełnie inne podejście do człowieka,jest przyjazny dla klienta.Jak miałem E-3 to doceniłem obrotowy wyświetlacz,przydaje się w wielu sytuacjach,no i promocje Olka też nie są do pogardzenia.Fakt że D90 czy 7D ma mniejsze szumy na wysokim ISO,ale o ile nie pstrykasz w warunkach ekstremalnych,bez możliwości użycia lampy Olek spokojnie daje radę.
Witaj !
I wlasnie ocena tego szumu jest wzgledna bo zalezy
jakim programem wyciagasz dane z RAW-a.
U mnie z E-620 moge wyciagnac bardzo szczegolowy
obraz ale mam w zamian wieksze szumy (UFRAW).
Moge tez skorzystac z ACR i szumy mam mniejsze.
Jezeli delikatnie zniweluje szumy w cieniach
to tez foto bedzie mialo wiele szczegolow ale bedzie
mniejszy szum.
Jak chce zrobic odbitke 10x15, 13x18 czy 21x16 to tez
jadac z rozdzielczoscia w dol zmniejszam szumy zdjecia.
Jak do tego ma sie taki test na optycznych jak mam
takie duze mozliwosci manewrowania obrazem
i moge miec szum mniejszy lub wiekszy z tego samego
zdjecia.
Teoria swoje a praktyka swoje i mozna bardzo
krzywdzaco ocenic sprzet, ktory w praktyce
wyprodukuje swietna odbitke 21x15 w 300 DPI bez...
zadnego widocznego szumu.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Za Nikonem nie przemawia jedynie brak pomiaru światła ze szkłami manualnymi..
D70s/N50 1.8/N18-55G/Sigma 70-300/Carl Zeiss Biometar 120 F2.8/SB-600 http://damnian.blog.com