Strona 17 z 43 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 425

Wątek: ZD 70-300 - mój 'test'

| OlyJedi Awatar jackowlew
    Mieszka w
    EPWA
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Zgadzam się z to też próbowałem ptaszki fotografować jest ciężko ale wybierz się na jakieś pokazy lotnicze gdzie latają samoloty bojowe z prędkością 300-400 km na małej wysokości.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Roztocze
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jackowlew Zobacz posta
    Zgadzam się z to też próbowałem ptaszki fotografować jest ciężko ale wybierz się na jakieś pokazy lotnicze gdzie latają samoloty bojowe z prędkością 300-400 km na małej wysokości.
    Z pewnością nie jest to łatwe.
    W fotografii ptaków, nie tej do atlasów, czy albumów, ale właśnie dokumentacyjnej chodzi o to by u osobnika, który lata ( lub siedzi) często daleko i wysoko uchwycić jakąś istotną cechę ( bądź zespół cech). Może być cecha bardzo wyraźna i widoczna, a czasami bardzo drobna: jakiś detal upierzenia, różnica w prążkowaniu lub kreskowaniu itd. Zwykle nawet przy bardzo dobrym oświetleniu robię na ISO 400, przysłonie 8. Gdy AF nie radzi przechodzę na tryb manualny, puszczam serię, z której da się coś wybrać. Wcale nie tak rzadko korzystam z ISO 800 lub nawet 1600, bo lepiej mieć zdjęcie trochę zaszumione i bawić się w NeatImage niż rozmazane "duchy". Gdy już mam zdjęcie nawet tak mało doświadczony ptasiarz jak ja może ślipić do woli w różnych atlasach i nabywać doświadczenia w rozpoznawaniu różnych gatunków.
    E-520, ZD 14-42, 70-300

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez roztoczol Zobacz posta
    Nie pasjonuję się fotografowaniem samolotów, ale czasami pstryknę jakiegoś aeroplana przy okazji obserwacji ptaków. Gdybym miał porównywać robienie zdjęć dokumentacyjnych ptakom a fotki samolotów-to drugie jest bardzo łatwe i przyjemne. Nie trzeba ultraszybkiego i precyzyjnego autofokusa: samoloty poruszają się po liniach prostych , nie zmieniają gwałtownie kierunku lotu. Można użyć AF-S , przymknąć przysłonę do 8, kompensacja ekspozycji -0,7, podeprzeć na czymś aparat i wtedy ZD 70-300 jest bardzo fajny nawet na E-520. Tego nie da się powiedzieć o zdjęciach ptaków. Dużo soczystych słów słyszał mój Olympusek gdy w moim kierunku zmierza jakaś wielka rzadkość : gadożer, orzełek albo orlik grubodzioby a tu obiektyw ziiiiiiuuuuu... ziuuuuuu tam i z powrotem...
    ekmm, nie miałem przed obiektywem tych skrzydlatych co wymieniłeś, można by w pewnym stopniu porównać je do myszołowa ? - rodzina jastrzębiowatych. Taki myszołów jak już usiądzie przy jadle to posąg w stosunku do sikorek, a skoro im można robić zdjęcia, to czemu nie tym pierwszym wymienionym ? Chyba, że chodzi tylko o zdjęcia dynamiczne - ale to nawet najdroższym sprzętem nie regularnie wychodzi.
    pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi
    Mieszka w
    Roztocze
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jeśli chodzi o zachowanie się- to wspomniane przeze mnie gatunki latają podobnie jak myszołowy, nawet wolniej i bardziej dostojnie. Niestety są zbyt rzadkie, by się na nie zasadzić w jakiejś konkretnej lokalizacji -trafienie na nie to kwestia szczęścia, mają poza tym inne upodobania ( nie żywią się padliną więc trudno je zwabić jak myszołowy).
    No cóż, można powiedzieć: gadożer, orzełek i orlik grubodzioby- to były niesamowite okazje, że udało mi się je zaobserwować ( rzecz zweryfikowana przez Komisję Faunistyczną, lub w postaci złożonych wniosków).
    Czasami trafia się taki wyjątkowy zwierz- szybuje sobie wysoko, zbliża się i wtedy chodzi o to właśnie by zrobić znośne zdjęcia, do weryfikacji, by pochwalić się przed innymi ptasiarzami -O, widzicie co mi się trafiło! A emocje przy pstrykaniu niesamowite - trudno opanować drżenie rąk-Jest!Jest!Mam go!
    Nie siedzę w czatowniach ( podstawa wysokiej jakości fotografii ptaków), ale z racji zawodu spędzam dużo czasu w terenie, można powiedzieć- na polach . Aparat zwykle noszę przy sobie- właśnie coś poręcznego, a nie wielki kloc z ogromną lufą (poza tym na ten kloc mnie nie stać ) . Czasami z lepszym sprzętem byłyby znakomite fotki, być może jakaś supermaszyna poradziłaby sobie z przelatującym w odległości 20 m sokołem wędrownym.Trudno.Wystarczyło, że zrobiłem mu zdjęcie gdy już był 300 m dalej, by stwierdzić, że to młoda samica.To takich rzeczy Olympus z ZD 70-300 zupełnie dobrze się nadaje.
    E-520, ZD 14-42, 70-300

Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Tak robiłem kilka samolotów.
    No i....? Może kilka słów o efektach? Jak trzysetka ostrzy na takie odległości, bo słyszałem różne opinie...

Mieszka w
    EPWA
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez amazury Zobacz posta
    No i....? Może kilka słów o efektach? Jak trzysetka ostrzy na takie odległości, bo słyszałem różne opinie...

Tu zamieściłem

https://forum.olympusclub.pl/showthr...t=7388&page=58

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Przeszukując sieć natknąłem się przypadkiem na takie zdjęcie ustrzelone właśnie ZD 70-300 .
    Może to jakiś argument na TAK, może i nie - bynajmniej dla mnie świadczy, że tym obiektywe da się zdjęcia robić .

Pozdrawiam

http://www.flickr.com/photos/a-garage/3439787913/

http://farm4.static.flickr.com/3327/...df00f3fc_o.jpg

Mieszka w
    EPWA
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Oczywiście że da się robić takie zdjęcia tym obiektywem.Fotka super wyłapana.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez roztoczol Zobacz posta
    Jeśli chodzi o zachowanie się- to wspomniane przeze mnie gatunki latają podobnie jak myszołowy, nawet wolniej i bardziej dostojnie. Niestety są zbyt rzadkie, by się na nie zasadzić w jakiejś konkretnej lokalizacji -trafienie na nie to kwestia szczęścia, mają poza tym inne upodobania ( nie żywią się padliną więc trudno je zwabić jak myszołowy).
    No cóż, można powiedzieć: gadożer, orzełek i orlik grubodzioby- to były niesamowite okazje, że udało mi się je zaobserwować ( rzecz zweryfikowana przez Komisję Faunistyczną, lub w postaci złożonych wniosków).
    Czasami trafia się taki wyjątkowy zwierz- szybuje sobie wysoko, zbliża się i wtedy chodzi o to właśnie by zrobić znośne zdjęcia, do weryfikacji, by pochwalić się przed innymi ptasiarzami -O, widzicie co mi się trafiło! A emocje przy pstrykaniu niesamowite - trudno opanować drżenie rąk-Jest!Jest!Mam go!
    Nie siedzę w czatowniach ( podstawa wysokiej jakości fotografii ptaków), ale z racji zawodu spędzam dużo czasu w terenie, można powiedzieć- na polach . Aparat zwykle noszę przy sobie- właśnie coś poręcznego, a nie wielki kloc z ogromną lufą (poza tym na ten kloc mnie nie stać ) . Czasami z lepszym sprzętem byłyby znakomite fotki, być może jakaś supermaszyna poradziłaby sobie z przelatującym w odległości 20 m sokołem wędrownym.Trudno.Wystarczyło, że zrobiłem mu zdjęcie gdy już był 300 m dalej, by stwierdzić, że to młoda samica.To takich rzeczy Olympus z ZD 70-300 zupełnie dobrze się nadaje.
    To wiele wyjaśnia.
    Napisałeś, że dużo spędzasz czasu na polach - w terenie najlepszą czatownią jest auto - ale to zależy od charakteru pracy. Kilka moich zdjęć zwierząt - prawie wszystkie ssaki, kilka także ptaków jest "strzelona" a auta - zerknij na stronę. Nic specjalnego, ale radość przynosi.

Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Dzięki