Witam.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z obiektywem ZD 70-300 w połączeniu z
korpusem E30 ?
Witam.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z obiektywem ZD 70-300 w połączeniu z
korpusem E30 ?
Co Cię konkretnie interesuje? Ja mam doświadczenia z E-3, myślę, że z E-30 będzie podobnie bo układ stabilizacji i AF są bardzo zbliżone a to kluczowe udogodnienia do współpracy z takim szkłem.
Ostatnio edytowane przez Karol ; 4.01.10 o 22:05
E-500 i E-3
W stopce efekty.
Jacek
www.jackowlew.pl
Jacek
www.jackowlew.pl
Ponownie witam wszystkich.
Muszę chyba bardziej sprecyzować moje pytanie. Już wcześniej czytałem trochę o tym obiektywie na "optyczne.pl" oraz na tym forum i tu duże brawa dla "ktotk-a" za wykonaną pracę. Dowiedziałem się,że ów obiektyw czasami
ma problem z autofocusem przy największej ogniskowej i,że jest z tym różnie
w zależności od modelu czy marki aparatu. Dlatego zwróciłem się do posiadaczy E 30-tki żeby dowiedzieć się jak to wygląda w takim właśnie zestawieniu. Najbardziej interesuje mnie praca autofocusu na najdłuższych
ogniskowych.
Nie miałem problemów z AF na najdłuższych ogniskowych.
Częściej zdarza mi się że muszę przeostrzyć .. 50-200 niż 70-300
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Bardzo dużo używam 70-300 z E30.
efekty możesz zobaczyć np. tu:
F1 ING Belgian Grand Prix - 28.30.08.2009 - Spa-Francorchamps : un album sur Flickr
i tu:
Grand Prix Nowej Huty - Stadion Wandy - 23.08.2009Â : un album sur Flickr
czy tu:
Orlen Platinum 66th Rally Poland - MikoĹajki - 24-28.06.2009 Â : un album sur Flickr
Generalnie w połączeniu z świetnym AF i po upgrade softu obiektywu działa przyzwoicie a czasem nawet wręcz zadziwiająco dobrze. Choć do moich zastosowań bywa zbyt wolny czasem. Co do gubienia się na długiej ogniskowej to po upgrade softu zdarza mu się to dużo dużo rzadziej, ale mimo wszystko czasem się zdarza i trzeba wtedy przeogniskować i wyostrzyć i co w moich zastosowaniach czasem niestety powoduje, że motocykl/rajdówka/bolid już są dawno daleko... Ale jeśli Twoje zastosowania nie wymagają szybkości i niezawodnosci ostrzenia w krótkim czasie to nie bedzie Ci to sprawiac problemów.