Strona 27 z 43 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 425

Wątek: ZD 70-300 - mój 'test'

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Dziękuję za miłe słowa, bardzo się cieszę, że tekst o ZD 70-300 ludziom się przydaje i że wątek żyje...

Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    Jeżeli obiektyw się gubi - aparat nie pozwala wtedy zrobić zdjęcia.
    Chodzi o E-trójkę, która na ustawieniach fabrycznych zachowuje się jak piszesz w trybie S-AF, przy C-AF natomiast wyzwalanie migawki dokonuje się niezależnie od faktu czy aparat wyostrzył. Stąd przy C-AF, w sytuacji kiedy AF się zgubi, otrzymamy nieostre zdjęcia...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Tommy_G
    Mieszka w
    Vevey, Szwajcaria
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Dziękuję za miłe słowa, bardzo się cieszę, że tekst o ZD 70-300 ludziom się przydaje i że wątek żyje...

Chodzi o E-trójkę, która na ustawieniach fabrycznych zachowuje się jak piszesz w trybie S-AF, przy C-AF natomiast wyzwalanie migawki dokonuje się niezależnie od faktu czy aparat wyostrzył. Stąd przy C-AF, w sytuacji kiedy AF się zgubi, otrzymamy nieostre zdjęcia...

Karolu - wątek jest b. dobry i mam nadzieję, że długo pożyje
    co do C-AF - już znalazłem gdzie ustawia się blokadę
    co do S-AF - teoretycznie E-trójka nie powinna pozwolić zrobić zdjęcia gdy nie ma złapanej ostrości (tak mam we wszystkich pozostałych szkłach). Z 70-300 zdarza się że sprzęt pozwala mi zrobić zdjęcie przy kompletnym braku ostrości na S-AF.

Czy to normalne?
    E-3, 8, 9-18, 12-60, 30, 50, 70-300, metz 58AF-1
    Mój wątek
    Mój blog

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie mam teraz aparatu - jest w serwisie ale w E-510 w menu jest w tej samej zakładce w której sprawdza się firmeware czyli chyba ostatniej

Mieszka w
    Vevey, Szwajcaria
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tobik Zobacz posta
    Nie mam teraz aparatu - jest w serwisie ale w E-510 w menu jest w tej samej zakładce w której sprawdza się firmeware czyli chyba ostatniej
    dzięki Tobki, już znalazłem tą opcję. Mimo ustawienia blokady nadal mogę robić foty przy braku ostrości
    Mój wątek
    Mój blog

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tommy_G Zobacz posta
    Karolu - wątek jest b. dobry i mam nadzieję, że długo pożyje
    co do C-AF - już znalazłem gdzie ustawia się blokadę
    co do S-AF - teoretycznie E-trójka nie powinna pozwolić zrobić zdjęcia gdy nie ma złapanej ostrości (tak mam we wszystkich pozostałych szkłach). Z 70-300 zdarza się że sprzęt pozwala mi zrobić zdjęcie przy kompletnym braku ostrości na S-AF.

Czy to normalne?
    Przechodzimy trochę na temat E-3, a nie ZD 70-300, ale:
    To czy aparat pozwoli zrobić zdjęcie, niezależnie od potwierdzenia ostrości zależy od ustawień funkcji RLS PRIORITY S i RLS PRIORITY C. Fabrycznie dla S-AF jest OFF, a dla C-AF jest ON. Oczywiście ustawienia te można zmienić w MENU. Nie zależy tego mylić z funkcją C-AF LOCK.
    Rozumiem, że pytasz o sytuację, kiedy masz RLS PRIORITY S na OFF, a aparat pozwala zrobić nieostre zdjęcie przy S-AF, chociaż teoretycznie nie powinien?
    To normalne w sensie "zdarza się" ale nie reguły. Mam E-3 pod ręką - na kilkadziesiąt prób udało mi się 2x wyprowadzić w pole aparat - trzymając spust migawki i najeżdżając na różne motywy w trybie RLS PRIORITY S - OFF. Mam nadzieję, że dobrze się rozumiemy i nie namieszałem za bardzo
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 14.03.10 o 14:46
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Vevey, Szwajcaria
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Przechodzimy trochę na temat E-3, a nie ZD 70-300, ale:
    To czy aparat pozwoli zrobić zdjęcie, niezależnie od potwierdzenia ostrości zależy od ustawień funkcji RLS PRIORITY S i RLS PRIORITY C. Fabrycznie dla S-AF jest OFF, a dla C-AF jest ON. Oczywiście ustawienia te można zmienić w MENU. Nie zależy tego mylić z funkcją C-AF LOCK.
    Rozumiem, że pytasz o sytuację, kiedy masz RLS PRIORITY S na OFF, a aparat pozwala zrobić nieostre zdjęcie przy S-AF, chociaż teoretycznie nie powinien?
    To normalne w sensie "zdarza się" ale nie reguły. Mam E-3 pod ręką - na kilkadziesiąt prób udało mi się 2x wyprowadzić w pole aparat - trzymając spust migawki i najeżdżając na różne motywy w trybie RLS PRIORITY S - OFF. Mam nadzieję, że dobrze się rozumiemy i nie namieszałem za bardzo
    dzięki za wyjaśnienie i przepraszam że zboczyłem z tematu 70-300
    Mój wątek
    Mój blog

| OlyJedi Awatar Holek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    71
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tommy_G Zobacz posta
    jestem świeżym użytkownikiem 70-300 zapewne nie rozgryzłem jeszcze szkła ale mam jedno pytanie:
    zdarza się ze AF totalnie się gubi, mam niby potwierdzenie ostrości, puszka pozwala pstryknąć zdjęcie i fota wygląda mniej więcej tak jak na załączniku...

czym to jest spowodowane?

Mam firmware 1.4 w E3
    ja bym jednak stawiał na ucieczkę obiektów z głębi ostrości, która, jak Tobik trafnie zauważył jest niewielka na długim końcu - ludzie byli w ruchu na wprost Ciebie - wystarczy ułamek sekundy i już wyjdą poza ostrość - też doświadczyłem kilku takich zdjęć.

jeśli mogę coś dodać do obsługi tego obiektywu, to znacznie przyspiesza jego pracę w kiepskim oświetleniu (żeby nie jeździł po całym zakresie) wstępne "naostrzenie" obiektu pierścieniem MF (musi być włączona funkcja S-AF+MF), potem spust do połowy i łapie momentalnie ostrość.
    Czyli jedna ręka na pierścieniu ostrości i "pilnujemy" obiektu tak jak by to był C-AF a potem w odpowiednim momencie AF powinien załatwić sprawę w mgnieniu oka.

Napisałem "powinien" bo u mnie to działa, oczywiście nie 100/100 ale w większości przypadków i w kiepskim oświetleniu i bardzo ułatwia pracę.

pozdrawiam.
    "pijąc piwo dbasz o siebie i wyrabiasz zdrowy nawyk picia piwa u dzieci"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Małopolska
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    nie wiem czy było ale można zobaczyć co ten obiektyw potrafi
    http://www.pbase.com/pipkin
    rok 2008 lub wcześniejsze

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sirmak Zobacz posta
    nie wiem czy było ale można zobaczyć co ten obiektyw potrafi
    http://www.pbase.com/pipkin
    rok 2008 lub wcześniejsze
    Przykłady bardzo fajne, ale od 2009 roku p.Laura przeszła na 50-200+tc.
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

| OlyJedi
    Mieszka w
    Małopolska
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    i zamieniła e-510 na e-3