Strona 16 z 43 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 425

Wątek: ZD 70-300 - mój 'test'

| OlyJedi Awatar bogdan1
    Mieszka w
    miasto, czasem wiocha
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Warto przeczytać

Dobra robota. Właśnie przymierzam się do kupna.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Popieram poprzednika. Zakładam, że AF E-30 jest ten sam co w E-3. Obiektyw zachowuje się całkiem dobrze, może nie jest demonem prędkości ale jest dość pewnie i trafnie. Przy "normalnym" fotografowaniu gdy nie ma deficytu światła nie ma powodów do narzekań. Czasem AF się zgubi i zaczyna jeździć po zakresie ale generalnie nie jest to specjalnie uciążliwe. Poza tym jak chcesz takich ogniskowych w E-systemie i jak ma być względnie tanio to nie ma specjalnie alternatywy dla ZD 70-300. Na pewno jak jest mało światła oraz przy fotografii obiektów w ruchu przy AF śledzącym przydało by się coś jaśniejszego, najlepiej z silnikiem SWD ale to znacznie większa kasa do wydania.
    Kiedyś bawiłem się ZD 70-300 fotografując biegającego psa - obiektyw zaskoczył mnie na plus, przy odrobinie cierpliwości jest całkiem użyteczny i względnie szybki poza dwoma uwagami - póki AF się nie zgubi oraz - E-3 z nim zachowuje się dość nerwowo -szybkość silnika AF jest mniejszym problemem niż skakanie pomiędzy fotografowanym obiektem a tłem -zdarza się, że w serii zdjęć wszystkie są ostre przy czym to wygląda tak - pies - krzaki w tle - pies...
    Generalnie jak masz któregoś z dłuższych kitów (40-150) i AF Cię tam satysfakcjonuje 70-300 nie powinien Cię rozczarować.
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 4.01.10 o 13:28
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Ruff
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Na to "nerwowe skakanie" pomaga czasem zmniejszenie wielkości pola AF (nie pamiętam jak to się dokładnie nazywa, ale ja często używam "small", żeby właśnie za dużo nie łapał i nie wariował). Czasem tez ustawienie trybu AF na "diamencik" lubi spowodować takie działanie.
    Pozdr - Ruff
    (Olympus E-30 + 12-60 + 70-300 + 50 + 3xFL36R)
    przemekrafa.com

| OlyJedi Awatar galka91
    Mieszka w
    Złotów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    A możecie powiedzieć jak ten obiektyw działa z E410? bo wydaje mi się że AF będzie strasznie wolny.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez galka91 Zobacz posta
    A możecie powiedzieć jak ten obiektyw działa z E410? bo wydaje mi się że AF będzie strasznie wolny.
    mam E-400 - jeszcze starszy. Nie ma żadnego problemu.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar galka91
    Mieszka w
    Złotów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Dzięki, a jak z celnością na 300mm gubi się? I jeździ?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez galka91 Zobacz posta
    Dzięki, a jak z celnością na 300mm gubi się? I jeździ?
    bywa, ale jest to do przełknięcia. Nie mam akurat zdjęć z 300 mm, ale pierwsze jest na 210, drugie na 270 mm. ZOO krakowskie, wtedy akurat nie dało się podejść bliżej do tych ptaszków
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p8152685a.jpg
Wyświetleń:	216
Rozmiar:	275,9 KB
ID:	27783   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p8152742-2.jpg
Wyświetleń:	241
Rozmiar:	215,5 KB
ID:	27784  
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Witam! A czy ktoś z szanownego koleżeństwa ma jakieś doświadczenia w foceniu samolotów na wysokościach przelotowych z użyciem ZD 70-300? W tym wątku znalazłem tylko jedno zdjęcie A343...

| OlyJedi Awatar jackowlew
    Mieszka w
    EPWA
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez amazury Zobacz posta
    Witam! A czy ktoś z szanownego koleżeństwa ma jakieś doświadczenia w foceniu samolotów na wysokościach przelotowych z użyciem ZD 70-300? W tym wątku znalazłem tylko jedno zdjęcie A343...

Tak robiłem kilka samolotów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Roztocze
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nie pasjonuję się fotografowaniem samolotów, ale czasami pstryknę jakiegoś aeroplana przy okazji obserwacji ptaków. Gdybym miał porównywać robienie zdjęć dokumentacyjnych ptakom a fotki samolotów-to drugie jest bardzo łatwe i przyjemne. Nie trzeba ultraszybkiego i precyzyjnego autofokusa: samoloty poruszają się po liniach prostych , nie zmieniają gwałtownie kierunku lotu. Można użyć AF-S , przymknąć przysłonę do 8, kompensacja ekspozycji -0,7, podeprzeć na czymś aparat i wtedy ZD 70-300 jest bardzo fajny nawet na E-520. Tego nie da się powiedzieć o zdjęciach ptaków. Dużo soczystych słów słyszał mój Olympusek gdy w moim kierunku zmierza jakaś wielka rzadkość : gadożer, orzełek albo orlik grubodzioby a tu obiektyw ziiiiiiuuuuu... ziuuuuuu tam i z powrotem...
    E-520, ZD 14-42, 70-300