Strona 168 z 199 PierwszyPierwszy ... 68118158166167168169170178 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.671 do 1.680 z 1989

Wątek: Olympus E-30

| OlyJedi Awatar 2ev
    Mieszka w
    WrocLove
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Napisałem tylko, że jeśli ma wbudowaną fotocelę, to na pewno się da.
    ale musi mieć w menu opcję slave a jeśli producent nie przewidział
    (czy to zamierzenie czy nie - to już inna sprawa) to lampa nie zadziała
    w tym trybie.
    Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
    Mark Twain

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez 2ev Zobacz posta
    ale musi mieć w menu opcję slave a jeśli producent nie przewidział
    (czy to zamierzenie czy nie - to już inna sprawa) to lampa nie zadziała
    w tym trybie.
    Ma slave i grupy A, B, C oraz kanały 1 - 4. Tak czy siak błysk lampki w e-330 nie wyzwala metz'a. W instrukcji napisano że tylko z korpusami z trybem wyzwalania radiowego.
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar 2ev
    Mieszka w
    WrocLove
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Swoją drogą wyzwalanie slave bez sterowania jest mocno ułomne
    i sprawdza się tylko w domu/studiu. Każdy kompakcik, który błyśnie
    obok wyzwoli lampę i nici z fajnych fotek

Ale dyskusja chyba trochę OT więc kończymy.
    Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
    Mark Twain

| OlyJedi Awatar Ziootek1971
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

E-30 - balans bieli

Jakiś czas temu (krótko przed świętami) dołączyłem do grona szczęśliwych posiadaczy E-30. Dzisiaj wybrałem się z nim "w miasto" celem przetestowania nowego sprzętu. Balans bieli, z uwagi na pogodę (pochmurno, padający śnieg) ustawiłem na "chmurkę". Już przy podglądzie na ekranie aparatu zrobionych zdjęć zastanowiło mnie to, że są dość - przynajmniej w mojej opinii - zaniebieszczone. Przestawienie balansu bieli na pozycję AWB przywróciło bardziej poprawne kolory. Żeby nie być gołosłownym zamieszczam dwie zrobione dzisiaj fotki. Nie obrabiałem ich, zostały tylko zmniejszone. Zdjęcie "Kanonia_1 było zrobione z balansem bieli ustawionym na "chmurkę" a "Kanonia_2" - na AWB. Robiłem też dzisiaj zdjęcia z balansem bieli ustawionym na światło sztuczne i - na moje oko - kolory odwzorowane są poprawnie. Generalnie, aparatu używa się bardzo dobrze. Co prawda, jeszcze go do końca nie ogarnąłem, ale jego instrukcja jest teraz jedną z częściej czytanych przeze mnie książek.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Kanonia_1.JPG
Wyświetleń:	191
Rozmiar:	180,6 KB
ID:	27755   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Kanonia_2.JPG
Wyświetleń:	206
Rozmiar:	173,3 KB
ID:	27757  
    Ziootek
    E-30; E-P3; mZD 14-42; "dekielek" 15 mm; ZD 14-54; ZD 9-18; ZD 40-150; Sigma 24; Metz 48-AF1

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Ale sam popatrz, czy drugie zdjęcie - to ciepłe, czy kolor płytek chodnikowych jest w rzeczywistości taki czerwony?, czy kolor kostki brukowej też jest / był taki ?
    Osobiście stawiam na pierwsze zdjęcie w którym temperaturę można troszkę podnieść w programie dla rawów.
    Ps. jutro kupuję E-30 i odpukać mam nadzieję że nie będę płakał
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar rafrr
    Mieszka w
    Stanwell UK
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Ps. jutro kupuję E-30 i odpukać mam nadzieję że nie będę płakał

Będziesz, będziesz, że dopiero teraz....
    Pozdrawiam

darkelf
    Gość
    Niedoświetlanie i zły balans bieli nie są wadami aparatu, są to błędy automatyki, wystarczy używać trybu M i RAWów by je wyeliminować, ja nawet nie wiem jak działa automatyka w E-30.

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Niedoświetlanie i zły balans bieli nie są wadami aparatu, są to błędy automatyki, wystarczy używać trybu M i RAWów by je wyeliminować, ja nawet nie wiem jak działa automatyka w E-30.
    E... a czy nie jest tak że automatyka może działać lepiej lub gorzej również w zależności od sprzętu z którym jest związana?
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

| OlyJedi Awatar 2ev
    Mieszka w
    WrocLove
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ziootek1971 Zobacz posta
    Robiłem też dzisiaj zdjęcia z balansem bieli ustawionym na światło sztuczne i - na moje oko - kolory odwzorowane są poprawnie. Generalnie, aparatu używa się bardzo dobrze. Co prawda, jeszcze go do końca nie ogarnąłem, ale jego instrukcja jest teraz jedną z częściej czytanych przeze mnie książek.
    Jeśli rzeczywistość Ci nie odpowiada, zawsze możesz ją trochę podbarwić.

Faktycznie aparat ma tyle opcji, że ciężko go ogarnąć. Ale za to on słucha Ciebie a nie Ty słuchasz aparat.
    Ostatnio edytowane przez 2ev ; 3.01.10 o 23:59
    Mark Twain

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Witam.
    "Zamierzam się" na TĘ puszeczkę, ale przed - chciałem poczytać instrukcję do niej (po polsku).
    Może za szybko przeglądam, ale w "szukajce" źródełka nie znalazłem, na stronie OLYMPUSA też nie. Może ktoś wie - gdzie jakiegoś PDF-a ściągnę?
    Pozdrówka.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów