Ostatnio edytowane przez 2ev ; 29.12.09 o 20:40
Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
Mark Twain
To dobrze. Znaczy, że światłomierz jest przewidywalny. Do tej pory korzystałem z takich, które raz prześwietlały o 1,7 EV, innym razem niedoświetlały o 1 EV. A tutaj bajka - masz pewność, że światła zmieszczą się w histogramie nawet z minimalnym zapasem.
Moje spostrzeżenia są zupełnie inne. Po przesiadce na E-30 w ogóle przestałem używać pomiaru punktowego i centralnie ważonego, a ciągle korzystam z ESP.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
A to można sobie dostosowaćGdzieś tam w gąszczu menu jest opcja korekcji pomiaru, czyli np. żeby przy pomiarze matrycowym było zdjęcie na +1/3EV, - itd. Przy CW i SPOT też tak można zrobić jeśli dobrze pamiętam. Co kto lubi
![]()
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Działa pewnie ale tylko z korpusami z funkcją wyzwalania radiowego. Sama lampa w body nie wyzwoli tego metz'a. Przynajmniej mojej nie.
mente et malleo
Skoro lampa ma możliwość wyzwalania bezprzewodowego, to musi mieć fotocelę, bo takie wyzwalanie nie odbywa się na drodze radiowej, tylko za pomocą błysków. A jeśli ma fotocelę, to można ją wyzwolić bezprzewodowo za pomocą każdej wbudowanej w korpus lampy, nawet w puszkach nie obsługujących RC. Tyle tylko, że lampa będzie musiała korzystać z własnego pomiaru, a nie z TTL.
Ja nie wiem, jak to zrobić i czy w ogóle ta lampa ma taką możliwość - nie mam tej lampy. Napisałem tylko, że jeśli ma wbudowaną fotocelę, to na pewno się da. Tak jest w przypadku 48 AF-1, a więcej na ten temat w wątku dotyczącym tej lampy.