Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 105

Wątek: D700 vs. 5D MkII

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    No dobrze ale teraz się zastanów, zasugerowałeś EP-coś tam z matryca o cropie x2, nawet załóżmy na potrzeby tego eksperymentu myślowego ze masz Noktona 1.1....

Jaki powinienem założyć obiektyw na FF aby uzyskać ten sam efekt (kąt widzenia + DoF) ?
    Robię OM 55/1,2 ( 700zł)z G1, robiłem też C5 D i wiem , że takie czyste matematyczne przeliczenia nie zawsze mają sens.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    Robie 55/1,2 robiłem też C5 i wiem , że takie czyste matematyczne przeliczenia nie zawsze mają sens.
    Tak jak i sentymentalne brednie o rodzinie. Tutaj ktoś oczekiwał sensownej rady a nie reklamy szpejów które nie dają dobrej jakości.

rodzyn
    Gość
    Tak jak i sentymentalne brednie o rodzinie. Tutaj ktoś oczekiwał sensownej rady a nie reklamy szpejów które nie dają dobrej jakości.
    co do rodziny przegiołeś ...

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    co do rodziny przegiołeś ...
    W kontekście tematu wątku - nie.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Hmmmm, ja tam zawsze dźwigam ze sobą 15kg sprzętu w plecaczku (chyba, że mnie poniesie fantazja, to jeszcze 2kg statyw), raczej nie dlatego że lubię. W mojej okolicy modne jest okradanie mieszkań, więc ustanowiłem zasadę "po moim trupie" jeśli chodzi o ewentualną utratę sprzętu.

Wracając jeszcze do tematu, to zamiast 50ki moim zdaniem lepiej by było zakupić 85 1.8. 50ka jest taka jakaś nudna na FX, natomiast z 85ki można wycisnąć więcej. Kapitalnie uzupełnia właśnie 35kę 1.8. Właściwie na FX można się ograniczyć do tych 2 szkieł -absolutną radość da jeszcze coś szerokiego, może być to np. nadchodzący Samyang 14 2.8.

W plecaczku/torbie wtedy mamy stosunkowo lekko......

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Hmmmm, ja tam zawsze dźwigam ze sobą 15kg sprzętu w plecaczku (chyba, że mnie poniesie fantazja, to jeszcze 2kg statyw), raczej nie dlatego że lubię. W mojej okolicy modne jest okradanie mieszkań, więc ustanowiłem zasadę "po moim trupie" jeśli chodzi o ewentualną utratę sprzętu.

Wracając jeszcze do tematu, to zamiast 50ki moim zdaniem lepiej by było zakupić 85 1.8. 50ka jest taka jakaś nudna na FX, natomiast z 85ki można wycisnąć więcej. Kapitalnie uzupełnia właśnie 35kę 1.8. Właściwie na FX można się ograniczyć do tych 2 szkieł -absolutną radość da jeszcze coś szerokiego, może być to np. nadchodzący Samyang 14 2.8.

W plecaczku/torbie wtedy mamy stosunkowo lekko......
    a gdy plecaczek brzydki i przetarty - to o złodzieja trudniej.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    W kontekście tematu wątku - nie.
    ....?.
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 31.12.09 o 22:27 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    rodzyn, zgadza się. Jednak złodziei można w pewnym stopniu po prostu unikać.

Tak czy inaczej można mieć FF i się zbytnio nie nadźwigać. Można też dźwigać więcej, tak jak ja........... zaciskając zęby Jedyne co mnie w tej wersji cieszy, to że jestem przygotowany prawie na każdą fotograficzną akcję........

rodzyn
    Gość
    rodzyn, zgadza się. Jednak złodziei można w pewnym stopniu po prostu unikać.

Tak czy inaczej można mieć FF i się zbytnio nie nadźwigać. Można też dźwigać więcej, tak jak ja........... zaciskając zęby Jedyne co mnie w tej wersji cieszy, to że jestem przygotowany prawie na każdą fotograficzną akcję........
    I wielu udanych fot i dużo zdrowia w Nowym Roku!

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Pięknie dziękuję Tobie i wszystkim userom tego forum zdrowia i szczęścia w Nowym 2010 Roku

Żeby do końca OT nie było, to w przypadku 5D Mk II zaproponowałbym podobne szkła, czyli 35 1.4L oraz 85 1.8 (w obu przypadkach lepsze niż w systemie Nikona).

rodzyn
    Gość
    Pięknie dziękuję Tobie i wszystkim userom tego forum zdrowia i szczęścia w Nowym 2010 Roku

Żeby do końca OT nie było, to w przypadku 5D Mk II zaproponowałbym podobne szkła, czyli 35 1.4L oraz 85 1.8 (w obu przypadkach lepsze niż w systemie Nikona).

szkła świetny wybór , ew. przy skrajnie korzystnym budżecie takiego Zeissa 85/1,4 np: http://www.allegro.pl/item858283638_...r_uv_wawa.html