Canon ma ładniejszy pasek.
Poza tym, w 95% sytuacji fotograficznych, przy tych samych, średnich umiejętnościach fotografa - różnicy nie ma. Chyba że wchodzi w rachubę bardzo wąska specjalizacja (wątpię jednak, aby takie osoby czytały tego typu watki).
Wszystkim pozostałym mającym dylemat polecam poczytać coś o fotografii, a aparat wybrać rzucając monetą.
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
Zadałem konkretne pytanie w tytule wątku. Książek o fotografii mam sporo i czytam![]()
Pseudobłyskotliwe wypowiedzi o fajnym pasku i domniemanym średniactwie autora pytania nic nie wnoszą.
Jeśli ktoś uważa, że wątek jest bez sensu, a pytanie postawione źle, może:
1) Nie brać udziału w dyskusji
2) Napisać co myśli bez popisywania się domowym zen
Pozdrawiam
Pat
brał bym pod uwage wszystkie możliwości
puszka , obiektywy , współpraca z lampami ...
5D + 24-70 , bardzo ładny obrazek nawet na iso 1000
200 ładny bokeh i ostra jest
skłaniał bym się dla Canona moze z sentymentu ...
Ciesze sie, ze nie mam takich dylematow. Jakbym mial wybierac, to wybralbym ta puszke, ktora bardziej mi sie podoba, czyli D700.
Rolleicord, Canon
flickr
ze stałek Canona + 5d miałem możliwość focić tylko na 200mm reszta to tylko zoomy ...Zoomy nie wchodzą w grę![]()
Nie lubię powtarzać nie swoich opinii, których nie potrafię zweryfikować ale zrobię wyjątek. Znajomy obrabia masę zdjęć, głównie nie swoich. Wg niego przy rawach z Canona mniej się trzeba "gimnastykować", efekt jest lepszy bez kombinowania, chociaż D700 jako puszka (znów jego opinia) jest lepsza. Ja miałem dłuższy kontakt jedynie ze starą piątką - jak dla mnie opinie o kiepskim AF są przesadzone albo mam małe wymagania...
Ostatnio edytowane przez Karol ; 1.01.10 o 23:40