Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 61

Wątek: Pentax k7

jungli
    Gość
    No i co teraz bedziemy lapac za slowka?

Przyklad uzywki:

system N

N 18-70 vs Sigma 17-70, mozna mnozyc w kazdym rozbudowanym systemie, oczywiscie sa pewne wyjatki....

tlumaczyc chyba nie musze o co chodzi?
    cena/jakosc?

nie chce mi sie odpowiadac na zaczepki ide robic swiateczne potrawy...

pozdroofka

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez jungli Zobacz posta
    porownajcie sobie drodzy koledzy allegro/ebay i ilosciowe oferty topowych szkiel gwiazdki/afsy/lki, porownajcie sobie ceny dla zjadaczy chleba, czyli sprzetu uzywanego i dalej nie ma roznicy?
    Moment. Poproszę jeszcze raz. Kup dla mnie używany AF-S 28-70/2.8 oraz AF-S 80-200/2.8 mieszcząc się w 6k PLN. 6k na dwa szkiełka, to dla zjadacza chleba chyba wystarczająco dużo, by zjadacz mógł kupić sobie dwa, stare, używane obiektywy? Jeśli masz z tym problem, to kup mi przynajmniej odpowiedniki z f/4.0.

Co do gwiazdek krotka jest slaba optycznie, pomijam wczesniejsze problemy z kontrola jakosci, dluzsza jest niezla, ale powolna jak zolw i slabiuchna pod ostre swiatlo jedynie do nowej trzeciej nie mam zastrzezen.
    EF 24-70/2.8 jest miękki na brzegach, EF 70-200/2.8 mógłby być ostrzejszy w ogóle, AF-S 24-70/2.8 po nawet nieznacznym uderzeniu potrafi się zablokować, AF-S 70-200/2.8 VR pod FF winietuje i jest słaby na brzegach, a nowy VRII na mniejszych odległościach bardzo znacząco skraca ogniskową.

O narzekaniach na SONY i Olympusa nie będę się rozpisywał. Z litości nad sobą.

I masa, masa, masa narzekań. Czasami bardziej, czasami mniej uzasadnionych. I nie ma w nich niczego nienormalnego. W Twoich narzekaniach również. I ja potrzebuję czasami ponarzekać chociaż nauczyłem się kontrolować tę potrzebę.

Nawet nie wiecie z jakim utesknieniem czekam na FF w Pentaxie[...]
    Pewnie z nie mniejszym niż userzy w e-systemie.

Te potwory nikona czy canona przewaznie sa robione pod pelna klatke, ktora jest w systemie i jest tam z czego wybierac, niestety...
    I pewnie każdy user systemu Nikona i Canona ma już w torbie lustro FF? To, co napisałeś jest w dużej mierze wadą obu systemów. Mają sporo zaawansowanych body-crop i olbrzymie braki w zaawansowanych konstrukcjach optycznych konstruowanych wyłącznie z myślą o nich.

Kazdy system ma takie czy inne braki, natomiast Pentax przestaje coraz bardziej sie liczyc na rynku foto[...]
    To, fakt.

Wyzej notowane systemy maja bardzo bogata game obiektywow wlasnych[...]
    Wybacz. Bla, bla, bla...

Pstrykajcie sobie czym chcecie, wazne zeby pstrykac a nie siedziec i googlowac mtfy i inne glupoty[...]
    Co do gwiazdek krotka jest slaba optycznie[...]
    - ...a ludzie jakby tego nie zauważali i robią nim fantastyczne zdjęcia. Chyba za dużo czytasz Optycznych.

[...]swoje wiem, bylem wszedzie[...]
    Popracuj nad sobą, a osiągniesz spokój ducha. Zacznij od zmiany nastawienia. Nie szukaj minusów. Zacznij szukać plusów.

Pozdrawiam w świątecznym nastroju.

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    I pewnie każdy user systemu Nikona i Canona ma już w torbie lustro FF? To, co napisałeś jest w dużej mierze wadą obu systemów. Mają sporo zaawansowanych body-crop i olbrzymie braki w zaawansowanych konstrukcjach optycznych konstruowanych wyłącznie z myślą o nich.
    W C i N system jest krojony od zawsze pod 35mm i w ta strone bedzie zmierzal. Pojawienie sie cropow bylo spowodowane tylko i wylacznie matrycami. Dlatego powstaly obiektywy zastepcze cropowe. Pentax podobnie jak i olek nie jest systemem dla osob ktore docelowo planuja FF. K7 mnie nie interesowal, poczytalem wiecej o nim. Faktycznie zapowiada sie na rewelacyjna puszke. W dziedzinie rozmiarow pokazal ze u Olka to tylko puste slowa.
    http://a.img-dpreview.com/reviews/pe...byside-001.jpg

jungli
    Gość
    EuroLiberty,

Pierdoly opowiadasz, skaczesz z elek na afsy i jak to sie ma do pentaxa?

kolega kupil wlasnie do 5d 24-70L i 70-200L za odpowiednio 2,9 i 2,8k
    drugi kolega wlasnie zmienil puszke z d300 na d700 i zakupil 24-70 afs i 702--vr odpowiednio 3,3k i 4,4k, to teraz przepraszam jak to sie ma do pentaxa zapytam raz jeszcze? gdzie jest taki odpowiednik w pentaxie? nie kazdy ma ochote uzywac 16-50 mi bardziej odpowiada zakres 24-70...

no gdzie takie szkla w pentaxie zapytam....?

80-200 widzialem pare ofert ostatnio od 1,9-2,6k zaleznie od wersji....

twoje bla bla bla narzekaczu ile szkiel ma nikon, canon, a ile pentax? w czym mozna wybierac?

nigdy nie wertowalem testow i innych *******, jakbys troche mnie znal z np innych forow, to wiedzialbys, ze jestem praktykiem, a nie teoretykiem, kupuje sam szklai puszki, bo lubie miec i przetestowac osobiscie, a nie ufac stronniczosci portali itd.

Zyjesz w swoim swiecie, zyj dalej, gdyby nie swieta zaryzykowalbym stwierdzenie Micha 'dziecko neostrady' narzekasz i sam stwierdzasz, ze to lubisz,a mi piszesz o znalezieniu spokoju ducha, ktorego juz dawno znalazlem u boku S3pro...

dream on....

nie pisz prosze ja juz skonczylem....

pozdroofka

| OlyJedi Awatar damnian
    Mieszka w
    Lubin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Pentaxa też kiedyś rozważałem, ale zobaczyłem ile to systemowych szkieł mają do zaoferowania i w jakich cenach to szybko dałem sobie spokój..
    D70s/N50 1.8/N18-55G/Sigma 70-300/Carl Zeiss Biometar 120 F2.8/SB-600 http://damnian.blog.com

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez damnian Zobacz posta
    Pentaxa też kiedyś rozważałem, ale zobaczyłem ile to systemowych szkieł mają do zaoferowania i w jakich cenach to szybko dałem sobie spokój..
    I jaki teraz masz system? Chyba nie e-system?

Pierdoly opowiadasz[...]
    Ja mogę jedynie stwierdzić, że dużo piszesz o sprzęcie, którego w rękach widocznie nie miałeś. W innym wypadku nie srałbyś na Pentaxa gloryfikując przy tym inne systemy.

80-200 widzialem pare ofert ostatnio od 1,9-2,6k zaleznie od wersji...
    Taaaaa. Na pewno AF-S. Nawet zajechane dalej kosztują w okolicach 4k PLN.

twoje bla bla bla narzekaczu ile szkiel ma nikon, canon, a ile pentax? w czym mozna wybierac?
    Powyższego nie mogę zrozumieć. Domyślam się oczywiście, ale nie mam pewności. Gdybyś pisał mniej emocjonalnie, to łatwiej byłoby odczytać sens Twoich wypowiedzi. Przezabawnym jest, gdy człowiek, ktory w tym wątku wyłącznie narzeka nazywa innych narzekaczami.

nigdy nie wertowalem testow i innych *******, jakbys troche mnie znal z np innych forow, to wiedzialbys, ze jestem praktykiem, a nie teoretykiem
    Zapewne. Kolejny "praktyk", który doszedł do wniosku, że FF jest panaceum na wszystko, a świat sprzętu fotograficznego zaczyna się i kończy na systemach Canona i Nikona.

Zyjesz w swoim swiecie, zyj dalej, gdyby nie swieta zaryzykowalbym stwierdzenie Micha 'dziecko neostrady' narzekasz i sam stwierdzasz, ze to lubisz,a mi piszesz o znalezieniu spokoju ducha, ktorego juz dawno znalazlem u boku S3pro...
    Wiesz... ja mogę mimo świąt zaryzykować twierdzenie, że pisząc ostatniego posta z nerwów oplułeś się i spociłeś pod pachami. Uwierz mi, że "dziecko neostrady", które Ci, to pisze nie denerwuje się przy tym i nie wyzłoszcza. Z jednego powodu. Ja wiem, że nie każdemu starcza inteligencji, by do końca dyskutować na argumenty.

nie pisz prosze ja juz skonczylem....
    Wybacz, ale o tym zdecyduję sam. Faktem jest, że rozmowa jest z Tobą utrudniona, ale ja wiele ostatnio zrozumiałem. Podchodzę do ludzi z większą wyrozumiałością. Może masz inne talenty?

Pozdrawiam Cię jungli z za modemu neostrady...
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 23.12.09 o 17:06

| OlyJedi Awatar damnian
    Mieszka w
    Lubin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    EuroLiberty mój system to aparat i kilka szkieł
    D70s/N50 1.8/N18-55G/Sigma 70-300/Carl Zeiss Biometar 120 F2.8/SB-600 http://damnian.blog.com

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Miałem K-7 w rękach i miałem wrażenie, jakbym trzymał E-520 zalanego w środku cementem - trochę zbyt ciężki, jak na swój rozmiar i mały palec ześlizguje się z gripa. Moim zdaniem trochę na siłę poskąpili tego centymetra wysokości body, przez co grip nie jest taki, jaki bym chciał. No ale koniecznie chcieli mieć najmniejszą puszkę w klasie, to mają. Nijak to nie wpływa pozytywnie na wygodę użytkowania, bo ten centymetr mniej jest naprawdę niczym dla kogoś, kto w torbie dźwiga kilka szkieł i innych szpejów - taka "miniaturyzacja" go nie ratuje. Co innego, jakby Pentax wyprodukował K-7 wielkości E-620, to bym im wtedy składał pokłony. Ale tak, to nie...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Awatar domi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Epicure: cała fajność tego body w rozmiarze, a że solidne to i ciężkie. Ogólnie jednak to jest jeden z lepszych key-ficzerów tego korpusu i zdecydowanie bardzo fajnie on wyszedł

EuroLiberty: widać okrutnie Twoje pro-pentaks nastawienie, mógłbyś chociaż zdobyć się na odrobinę obiektywizmu jak Michu. Niestety fakty są mniej kolorowe niż je przedstawiasz. Szczególnie u nas oferta pentaksa nie jest za wielka i wiele w niej braków. Jak komuś odpowiadają limitedy to złoży super zestaw. Osobiście chciałbym porządne szkła f/2.8 i podstawowe stałki i tego niestety nie ma za bardzo (porządne = przynajmniej w sporej mierze usmy czy tam sdmy, solidnie wykonane itd).

Jungli: nasz rynek jest wyjątkowo niewdzięczny jeśli chodzi o pentaksa, wtórny prawie że nie istnieje z nowościami. Gorzej jest chyba tylko w e-systemie, ale ile to młodszy system? Trudno jednak operować w cenach jeśli wyboru po prostu nie ma.

piotrek204: nie porównywałbym tak bardzo rozmiarów w takim zestawieniu. Nikt się nie przejmował wielkością przy d300, ale to nie puszka, która miała inne wyznaczniki. Tak samo 50D czy E-30. Jak ktoś u olka poprosi małe to dostanie e-420, bo to ten jest malutki i zgrabny. Oczywiście znajdą się tacy którym wypaśne małe body będzie odpowiadać, a znajdą się tacy, którzy będą chcieli jednak duże. W każdym razie dla mnie jedno jest pewne - to body powinno było wyjść najpóźniej zamiast k20d. Dzisiaj to trochę już za dużo poślizgu przy takiej cenie.

qbic: niestety zarówno tamron jak i sigma odstają pod względem optyki od optyki systemowej. U tamrona optycznie jest fajnie, ale mechanika to tragedia np zupełny brak USM czy też plastikowe wykończenia. Sigma wprawdzie dorobiła się HSM, ale ten jest wyjątkowo wolny niestety. Większość sigma z kolei za to odstaje optycznie. Obie te firmy raczkują też w temacie stabilizacji w szkle i wyniki są narazie takie sobie.

michu: jedno pełnoklatkowe szkiełko wiosny nie czyni, niestety na to w pentaksie przyjdzie jeszcze poczekać, bo niestety brakuje najbardziej podstawowych obiektywów. Jak kogoś stać na pełną klatkę cyfrową dziś to stać na zoomy f/2.8, stałki f/1.4 itd. Makrówka jest szkiełkiem dodatkowym, wręcz do specjalnych zastosowań.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez domi Zobacz posta
    qbic: niestety zarówno tamron jak i sigma odstają pod względem optyki od optyki systemowej. U tamrona optycznie jest fajnie, ale mechanika to tragedia np zupełny brak USM czy też plastikowe wykończenia. Sigma wprawdzie dorobiła się HSM, ale ten jest wyjątkowo wolny niestety. Większość sigma z kolei za to odstaje optycznie. Obie te firmy raczkują też w temacie stabilizacji w szkle i wyniki są narazie takie sobie.
    Pokaz mi odpowiednik Sigmy 12-24, na rynku nie ma lepszej 50tki niż "nowa" Sigma....
    Ta "systemowość" jest mocno przereklamowana.