Jak to dobrze że mam 4 letnia puche z matrycą 6 mpx a przebiegu to nawet nie zlicze. Te nowinki techniczne i pierdoły co lepsze co gorsze. Użyteczność sprzetu foto dla mnie osobiście to obiektywy. I w sumie to tyle..
D70s/N50 1.8/N18-55G/Sigma 70-300/Carl Zeiss Biometar 120 F2.8/SB-600 http://damnian.blog.com
Ech te wyścigi...
Mam entryelvel puszkę K-m. Bo mi do szczęścia nic więcej nie potrzeba w sumie. I już przy tym modelu nie narzekam na AF. Jest może troszeczkę gorszy od Najkona D80. Że zabytek? Być może. Ale mi to wystarcza. Nie pragnę mieć najszybszego z możliwych afów, dziesiątek pól i tym podobnych osiągnięć najnowszej technologii. Puszki (wszelkich systemów) już jakiś czas temu osiągnęły poziom zadowalający każdego przeciętnego użytkownika. Nakręcana batalia o nowe lepsze jutro służy tylko i wyłącznie wyciskaniu kasy z nas - klientów.
Mam szklarnię marzeń, puszkę, która mi wystarcza. I prawdę powiedziawszy jedyne na co mogę narzekać, to niewystarczająca ilość czasu na fotografowanie.
Ale to już inny problem.
Jungli...
Z tą oceną AFu Kasiedem byłbym ostrożny. Będąc na ślubie Ijona w Kakowie miałem możliwość porównania szybkości i dokładności K7 w konfrontacji z Najkonem D700 (użyczył Karmazyniello). Warunki były tragiczne (klimatyczna piwnica knajpki oświetlona jedynie małymi świeczkami plus mini halogen skierowany w sufit). I nie zauważyłem przewagi jednego nad drugim. Owszem, sceny były statyczne i sprawdzałem tylko AF-S, ale szybkość i dokładność zarówno w jednym jak i drugim korpusie na tym samym poziomie.
Dla odmiany kolega MacRayers miał możliwość porównania Kamunia 5D MkII do swojej Kasiedem i jego zdaniem szybkość porównywalna, z niewielkim wskazaniem na K7 (głównie ze względu na diodę wspomagającą) w naprawdę ciężkich sytuacjach.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Michu,
Oczywiscie na AF-S to wiekszosc puszek ostrzy podobnie, mialem macalem juz chyba lwia wiekszosc wszelakich puszek, we wszelakich systemach, cos pewnie o tym wiesz i musze powiedziec, ze takie moje wrazenia, o trybie ciaglym nie bede sie wypowiadal, bo Najkon nadal odjechany od konkurencji okrutnie. Pentax ma ogromne braki systemowe, ceny z kosmosu, zero marketingu i moim zdaniem systematycznie idzie na dno, czekanie na FF w P juz od pewnego czasu jest pozbawione sensu, a twierdze, ze wiele osob mogloby to przyciagnac, bo P ma tez swoje zalety w porownaniu do innych firm.
Dlaczego jestem tez na forum Olka? Lubie system, aktualnie mecze G1 (znow) tym razem doczekalem sie przejsciowki na contaxa G i juz za tydzien dowiem sie, czy szkla Zeissa maja moc na malej matrycy. Tedy droga, gdy inni spia taki sobie Panasonic wyskakuje i ugrywa sporo, bardzo sporo dla siebie.
Mialem tez E3, zeby nie bylo, ze ciagle truje o innych systemach, uwazam, ze pucha pozbawiona wad i idealna dla mnie pod warunkiem wsadzenia innej matrycy ale to juz nie nazywaloby sie Olympus, tak cholernie mi szkoda, ze ta puszka ma slaby punkt.
pozdroofka @ll
nie dajmy sie zwariowac, robmy fotki byle czym i cieszmy sie z tego.
Aktualnie moja pierwsza i chyba jedyna milosc S3Pro i G1.
Serafin - w przypadku konfrontacji z D700 nie pamiętam już - to było kilka miesięcy temu.
Przy porównaniu z Kamuniem były to gwiazdki z SDMem: 55, 16-50 i 50-150 oraz Sigma 30/1.4.
Jungli.
A czy tak naprawdę odstaje? Dla amatora ma standardową ofertę począwszy od kitów, poprzez szkła ze stałym światłem f4 do uszczelnianych gwiazdek f2.8. Stałki? Owszem, to trochę irytujące, że nie ma jasnych stałek w aktualnej ofercie, a Limitedy są w takich a nie innych cenach. Z drugiej strony, Mike Johnston uważa Limitedy za szkła na tym samym poziomie co Zeissy:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=711
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
http://www.photozone.de/canon_eos_ff..._18_ff?start=1
Na dole tej strony jest przykład jak wygląda bokeh z tego obiektywu.
Kiepski bokeh możesz zawsze symulować sobie odpowiednio wyciętą tekturą założoną na obiektyw.
Ciekawy art na ten temat:
http://www.dyxum.com/dforum/tp-bokeh...opic28088.html