Kopia mojego wpisu:
Robiłem takie porównanie w lutym- obrazków wykonanych 12-60 z G1 i E-3 kiedy zastanawiałem się co po kupieniu G1 ( gdy zdecydowałem , że sprzedam E-3 i zostanę w U4/3) ze szkieł zostawić -miałem równolegle 14-50/2,8 (jeszcze wtedy miałem L1), 12-60( z E-3) i 14-54 II który sciągąłem ze względu na działający z G1 AF .
Odnośnie 12-60 z G1 to świetne szkło- problemu nie było - również z beczką, generalnie optycznie nie było gorzej jak z E-3, jednak brak AF i rozmiar spowodował moją decyzję o sprzedaży, podobnie 14-50/2,8 Lumix (+) była stabilizacja , ale brak AF i rozmiar - tutaj przypuszczam , że Panas w G1 miał wprowadzoną korekcję ich przecież szkła. Przez chwilę został 14-54 II też optycznie było OK ale kit naprawdę wiele nie odstawał ( w kicie efektywna stabilizacja, równoważyła jasność 14-54II w trudniejszych warunkach) jednak "użytkowość" kita przeważyła i z nim zostałem i nadal jestem bardzo zadowlonym z tej decyzji.
Z ZD cały czas używam ze świetnym skutkiem : ZD9-18( korekcja beczki jest bezbłędna- efekt dokładnie jak z E-3- jak dalece może to być zarówno z E-3 jak i G1 programowe - nie wiem ale efekt jest bardzo dobry), podobnie z ZD70-300.
Może w RAW-ach różnice były by bardziej widoczne - jednak jeżeli jest ta ingerencja, to efekt jest , zeby się nie rozpisywać: OK.
tylko czemu nie zacytowałeś całości a stworzyłeś jakiś kolaż