Strona 12 z 239 PierwszyPierwszy ... 210111213142262112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 2385

Wątek: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

rodzyn
    Gość
    Kopia mojego wpisu:
    Robiłem takie porównanie w lutym- obrazków wykonanych 12-60 z G1 i E-3 kiedy zastanawiałem się co po kupieniu G1 ( gdy zdecydowałem , że sprzedam E-3 i zostanę w U4/3) ze szkieł zostawić -miałem równolegle 14-50/2,8 (jeszcze wtedy miałem L1), 12-60( z E-3) i 14-54 II który sciągąłem ze względu na działający z G1 AF .
    Odnośnie 12-60 z G1 to świetne szkło- problemu nie było - również z beczką, generalnie optycznie nie było gorzej jak z E-3, jednak brak AF i rozmiar spowodował moją decyzję o sprzedaży, podobnie 14-50/2,8 Lumix (+) była stabilizacja , ale brak AF i rozmiar - tutaj przypuszczam , że Panas w G1 miał wprowadzoną korekcję ich przecież szkła. Przez chwilę został 14-54 II też optycznie było OK ale kit naprawdę wiele nie odstawał ( w kicie efektywna stabilizacja, równoważyła jasność 14-54II w trudniejszych warunkach) jednak "użytkowość" kita przeważyła i z nim zostałem i nadal jestem bardzo zadowlonym z tej decyzji.
    Z ZD cały czas używam ze świetnym skutkiem : ZD9-18( korekcja beczki jest bezbłędna- efekt dokładnie jak z E-3- jak dalece może to być zarówno z E-3 jak i G1 programowe - nie wiem ale efekt jest bardzo dobry), podobnie z ZD70-300.
    Może w RAW-ach różnice były by bardziej widoczne - jednak jeżeli jest ta ingerencja, to efekt jest , zeby się nie rozpisywać: OK.

Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Wow, wiadomość została zdekodowana !
    tylko czemu nie zacytowałeś całości a stworzyłeś jakiś kolaż

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    tylko czemu nie zacytowałeś całości a stworzyłeś jakiś kolaż
    To był po prostu impuls.

rodzyn
    Gość
    To był po prostu impuls.
    Jak się wczytać, to pikneeeee.

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Zawsze możesz pojechać po reputacji. Administracja minusów nie daje, choć często nas korci.

Pozdrawiam
    Od początku byłem przeciwny tej zabawie i nic się nie zmieniło.

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    EuroLiberty,
    [...]
    Zatem powoli, skup sie:
    Chyba mnie ze swoim chłopakiem pomyliłeś

To był po prostu impuls.
    Od razu inaczej czyta się ten temat

Pozdr
    k@mil
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 13.11.09 o 18:35 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Zawsze możesz pojechać po reputacji. Administracja minusów nie daje, choć często nas korci.
    Radek,
    jak wszedlem na forum jakis czas temu, w sekcji u43 byl straszny BALAGAN.

Ludzie pisali nie na temat, wiekszosc PYTAN, DOSWIADCZEN, PLOTEK o OLY i PANAS, PLOTEK o KONKURENCJI - wszystko wrzucali do jednego watku, dotyczacego PEN.a. Nikt tego nie moderowal.

Zatem stworzylem dwa watki:
    - u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?
    - u43 - co robi konkurencja?
    zeby zostawic temat PEN'a w watku PEN'a, itd. Na poczatku rowniez napisalem krotko, czego maja dotyczyc.

Malo tego, jak pojawily sie sugestie, zeby o czyms nie pisac - POPROSILEM o podanie dokladnie o co chodzi, czego jest za duzo, co sie komus nie podoba. NIKT nie raczyl odpowiedziec. To NIE jest moj watek. To jest NASZE forum, w rozumieniu taki, ze to MY jes WSPOLTWORZYMY.

Kazda MERYTORYCZNA, ZWERBALIZOWANA sugestia powinna byc WYSLUCHANA. Rozwazona.

Ale co jakis czas, REGULARNIE - mozna uslyszec wtrety NIE NA TEMAT, NIC NIE WNOSZACE. Ale to nic. Najgorsze jest to, ze NIE MOWIACE DOKLADNIE o co chodzi, co ma byc zmienione NA PLUS. Jedynie NARZEKANIE. Wiecie o co mi chodzi? To sytuacja kiedy plec piekna, a i brzydka tez - stroi fochy w stulu NIE, BO NIE. Odwraca sie, robi krzywa mine. Jak pytacie sie "Kochanie, ale co sie stalo?" Wtedy dostajecie odpowiedz "Powienienes wiedziec"...

I mniej lub bardziej, mozna na to reagowac, badz nie. Ale nie rozumiem Twojej odpowiedzi? Mam jechac po reputacji EuroLiberty i innych podobnych? Do tej pory nie korzystam z tego mechanizmu. Jak dla mnie nic on nie wnosi, ale moze czegos nie wiem.

Radek,
    Wiesz dlaczego pisze tego posta?
    Napisze doklanie, nie w stylu "Powinienes wiedziec"

Tak sie zlozylo, ze jestem jedna z pierwszych osob, przez rece ktorej przewinelo sie wiekszosc sprzetu u43, ktory wyszedl do tej pory. Jednyna? Oczywiscie, ze nie. Przeciez nie wszyscy uzytkownicy sie udzielaja na forum, w ogole je czytaja.

Przeczytalem prawie wszystko, co w temacie u43 sie pojawilo na swiecie - anglojezyczne strony.

Bardzo duzo osob prosi mnie o zwykla pomoc, o sprawdzenie czegos, ale rowniez o zwykla opinie. Nie wiem, czy zagladales do watkow GH1, GF1, od jakiegos czasu G1. Ale i innych, np. o lampach.
    Jak wyszedl GH1 - robilem prawie wszystko o co mnie poproszono. Przy GF1 szczerze napisalem, ze juz mam dosyc onanizmu sprzetowego. Chetnie podzielilem sie pierwszymi wrazeniami, samplami z 20mm. Ale juz zadnych testow ISO nie mialem zamiaru robic. Ani porownywac ostrosci.

Ostatnio Outsider mnie prosi:
    Zdjęcia w deszczu mają swój klimat, a f1,7 to dodatkowy atut. Nie wymiguj się od prac społecznych na rzecz forum
    https://forum.olympusclub.pl/showpos...&postcount=205

I szczerze mowiac, coraz mniej mi sie chce. Dlatego pisze te slowa, czuje wiecej demotywacji, niz zachety...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    [
    I szczerze mowiac, coraz mniej mi sie chce. Dlatego pisze te slowa, czuje wiecej demotywacji, niz zachety...

I oby tak dalej!

Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Wolisz Grizz poziom :
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Chyba mnie ze swoim chłopakiem pomyliłeś

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Jeśli nie ma merytorycznych uwag w stosunku do Jerrego, to oznacza to tylko jedno: zazdrość.

rodzyn
    Gość
    A może problem w szybkim rozwoju u4/3 , a w sumie wyhamowaniem w 4/3..?
    Nie mówie , że tak jest , ale....

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Capture One 5.01 czyta RAWy z E-P1, E-P2, G1, GH1, GF1: http://www.dpreview.com/news/0912/09...epanasonic.asp

Nie udalo mi sie znalezc info, jak wyglada sprawa korekcji.