Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 94

Wątek: Odwieczny dylemat - co wybrać? E - 3 czy E - 30

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ostrzeszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jakcmil Zobacz posta
    ...Zależy jeszcze jakie zdjęcia chcesz robić. Do krajobrazów, wędrówek itd zdecydowanie lepsze jest 520 przez sporo mniejszą wagę...
    Może i lżejszy, nie zamieniłbym jednak z powrotem E-30 na E-510; którego miałem, tylko ze względu że jest lżejszy. E-30 to zupełnie inny komfort pracy. A wychodząc w plener dźwigam tyle sprzętu,że te parę gram więcej nie robi przynajmniej na mnie wrażenia Ciężki to jest 50-200 (lub moja frotka z głowicą) a nie sam korpus E-30 a i tak przyjemnie trzyma się ten zestaw w rękach.
    OMD-EM5 II + M. ZD 12-40mm f/2,8 und M.ZD 25 f1,8 + HLD8 oraz nadal E-30... ZD14-54, ZD50 Macro, ZD50-200SWD, ZD 9-18, ZD 14-45, EC-14, EC-20, EX-25, Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, FL-50, 055X PRO B + 322RC

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    moje zdanie jest takie: im bardziej zaawansowany sprzęt tym trudniej zrobić dobre zdjęcie... oczywiście stwierdzenie dotyczy takich niedzielnych pstrykaczy jak ja...
    Czy rzeczywiście jest tak, że im bardziej zaawansowany sprzęt tym trudniej o zrobienie dobrego zdjęcia? Teoria wydaje się być niezasadna, przecież nowsze technologie oraz wszelkiego rodzaju ułatwienia mają za zadanie pomóc nam w osiagnięciu jak najlepszych rezultatów...
    Przecież jeśli ktoś opanował ustawienia i obsługę jednej lustrzanki z systemu olympusa to nie powinien mieć większych problemów z innymi, nowszymi modelami, gdyż wszystko jest bardzo podobne i wiele rzeczy robi się intuicyjnie.
    Jak to wygląda w rzeczywistości ?
    E520+14-54 F2.8-3.5+ZD14-42+ZD40-150+OM 50/1.8 + adapter OM-4/3 + Raynox DCR 250

| OlyJedi Awatar szambonur
    Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    moje stwierdzenie było jak najbardziej prowokacyjne... i oczywistym jest iż e-30 będzie się lepiej spisywać w rękach fotografa w porównaniu do e-520... ale naturalna rzeczą jest aby swój warsztat sprzętowy rozbudowywać wraz z rozwojem i doświadczeniem...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jamsborg Zobacz posta
    Może i lżejszy, nie zamieniłbym jednak z powrotem E-30 na E-510; którego miałem, tylko ze względu że jest lżejszy. E-30 to zupełnie inny komfort pracy. A wychodząc w plener dźwigam tyle sprzętu,że te parę gram więcej nie robi przynajmniej na mnie wrażenia Ciężki to jest 50-200 (lub moja frotka z głowicą) a nie sam korpus E-30 a i tak przyjemnie trzyma się ten zestaw w rękach.
    Przyjmijmy, że każdemu dźwiganie określonego sprzętu przychodzi przyjemniej lub mniej A że chuderlawy jestem to preferuję jak najlżejsze rozwiązania - w Bieszczady chętniej chyba wezmę E520 z kitem 14-42 niż E30 z 14-54, dla mnie różnica znaczna, szczególnie na dłuższych trasach
    A w innych zastosowaniach dla mnie wygrywa naturalnie drugi zestaw - nie ma porównania praktycznie.

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Podobno jednak za niecałe dwa tygodnie pojawi się następca E-3 wraz z nowymi obiektywami hurrraaa - nareszcie

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez maestro Zobacz posta
    Podobno jednak za niecałe dwa tygodnie pojawi się następca E-3 wraz z nowymi obiektywami hurrraaa - nareszcie
    Nie wydaje mi się... Tydzień temu byłem na warsztatach Olympusa zorganizowanych w Katowicach i na temat następcy e-3 nie było w ogóle moy mimo tego, że pytania odnośnie tej kwestii padały. Wszyscy zgromadzeni usłyszeli, że nowości w segemncie lustrzanek możemy się spodziewać najwcześniej za kilka miesięcy. Obecnie firma Oly jest nastawiona zecydowanie na promocję systemu micro i sztandarowego Pen-a.
    Prowadzący podkreślił jednak, że system 4/3 będzie nadal rozwijany należy jednak czekać cierpliwie na nowości w tym obszarze.
    E520+14-54 F2.8-3.5+ZD14-42+ZD40-150+OM 50/1.8 + adapter OM-4/3 + Raynox DCR 250

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ka69 Zobacz posta
    Nie wydaje mi się... Tydzień temu byłem na warsztatach Olympusa zorganizowanych w Katowicach i na temat następcy e-3 nie było w ogóle moy mimo tego, że pytania odnośnie tej kwestii padały. Wszyscy zgromadzeni usłyszeli, że nowości w segemncie lustrzanek możemy się spodziewać najwcześniej za kilka miesięcy. Obecnie firma Oly jest nastawiona zecydowanie na promocję systemu micro i sztandarowego Pen-a.
    Prowadzący podkreślił jednak, że system 4/3 będzie nadal rozwijany należy jednak czekać cierpliwie na nowości w tym obszarze.
    to "psykre"

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nie ma się co smucić.

Ostatnie ploty mówią coś zupełnie innego, mianowicie - następca E-3 pojawi się 30-go października!

Nie wiem, jak was, ale mnie ten obrócony o 180 stopni nius po prostu rozśmieszył.

Popstrykamy, zobaczymy... A póki co, przez najbliższe półtora tygodnia nie ma się co napalać na cokolwiek...
    Olek i Canon w jednym stali domu. Olek na górze, a Canon na dole...

po godzinach...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ostrzeszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jakcmil Zobacz posta
    Przyjmijmy, że każdemu dźwiganie określonego sprzętu przychodzi przyjemniej lub mniej A że chuderlawy jestem to preferuję jak najlżejsze rozwiązania - w Bieszczady chętniej chyba wezmę E520 z kitem 14-42 niż E30 z 14-54, dla mnie różnica znaczna, szczególnie na dłuższych trasach
    A w innych zastosowaniach dla mnie wygrywa naturalnie drugi zestaw - nie ma porównania praktycznie.
    Oj daleko mi do postury atlety Idąc w Bieszczady na szlak zabrałbym: E-30 + 50-200 (obowiązkowo) a do plecaka wrzuciłbym 14-54 i/lub 9-18 + EC14 + mój zestaw szarych połówek + 3 zapasowe aku. Rozważyłbym natomiast dźwiganie frotki
    OMD-EM5 II + M. ZD 12-40mm f/2,8 und M.ZD 25 f1,8 + HLD8 oraz nadal E-30... ZD14-54, ZD50 Macro, ZD50-200SWD, ZD 9-18, ZD 14-45, EC-14, EC-20, EX-25, Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, FL-50, 055X PRO B + 322RC

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jamsborg Zobacz posta
    Oj daleko mi do postury atlety Idąc w Bieszczady na szlak zabrałbym: E-30 + 50-200 (obowiązkowo) a do plecaka wrzuciłbym 14-54 i/lub 9-18 + EC14 + mój zestaw szarych połówek + 3 zapasowe aku. Rozważyłbym natomiast dźwiganie frotki
    Spoko o ile to jest jednodniowa wyprawa i oprócz sprzetu foto nie musisz dźwigać całego szpeju potrzebnego do życia.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.