Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 94

Wątek: Odwieczny dylemat - co wybrać? E - 3 czy E - 30

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    To jeszcze ja.
    Zbliża się pora zakupu. Właśnie w moim E-400 wyłamały się zatrzaski od klapki od kart.
    Więc pytanie E-30 czy E-620.
    Z różnych porównywarek wynika że jakość obrazowania jest identyczna - ta sama matryca, ten sam procesor, to samo ISO.
    Różnica w wizjerze na + dla E-30, ale oba mają ostrzenie po kontraście.
    Różnica w czasach 1/4000 vel 1/8000 (do przełknięcia).
    Waga nie gra roli.
    Górny wyświetlacz - dla lansu ?
    Cena hm, hm
    Co radzicie ?
    ps. wreszcie wątek gdzie nie ma wojen systemowych
    Jeszcze
    - E-30: AF ma więcej pól skrajnych
    - E-620: mniejszy/lżejszy/inaczej leży w ręku i ma fajniejszy grip
    - filtrami art. też się chyba różniły, no ale to już bajerek
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    filtry nieważne - jak wspomniałaś to bajer. A jak z szybkością AF - podobna ?
    Mam E-400, więc różnica w puszce niewielka. Dawać 1000 zł za górny wyświetlacz to głupio jakoś, ale cholera chciałbym E-30 :P
    No nie śmiejcie się
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Z wad: LCD w E-30 ma wiele do życzenia pod względem wyświetlania obrazów. W E-510 jest ... lepiej (przynajmniej nie przekłamuje za bardzo nasyconymi kolorami).
    Zapewne owa opinia niewiele wpłynie na wybór pomiędzy E-30 a E-3, bo chyba z wyświetlaniem w tych modelach jest podobnie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ultimate Zobacz posta
    Dziękuje bardzo za wypowiedzi. Właśnie stałem się posiadaczem E-30 i jestem pod niesamowitym wrażeniem co ta puszka potrafi. Generalnie cud, miód i orzeszki ;] Jedna rzecz mnie tylko frapuje./. o co chodzi z ta poziomica ? Gdzie to zobaczyć ? W instrukcji jakoś nie mogę zlokalizować...
    Na temat poziomnicy : str. 99 i nazywa się to " level gauge ". Dość kuriozalna sytuacja, menu aparatu po naszemu a na instrukcje obsługi ducha lub dobraj woli nie starczyło... pozdrawiam hb.

| OlyJedi Awatar Slawec
    Mieszka w
    Beskid Niski
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez maestro Zobacz posta
    Z wad: LCD w E-30 ma wiele do życzenia pod względem wyświetlania obrazów. W E-510 jest ... lepiej (przynajmniej nie przekłamuje za bardzo nasyconymi kolorami).
    Zapewne owa opinia niewiele wpłynie na wybór pomiędzy E-30 a E-3, bo chyba z wyświetlaniem w tych modelach jest podobnie.
    tak jest, w e-30 na lcd jest bardziej kolorowo niż w e-510 , szkoda że nie odwzorowuje dokładniej....
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez mads Zobacz posta
    Poziomice można włączyć na panelu LCD, jest także widoczna w wizjerze.

....naciskając kolejny raz przycisk ,,info" masz dostęp do poziomicy
    Ostatnio edytowane przez Slawec ; 15.11.09 o 22:36 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    filtry nieważne - jak wspomniałaś to bajer. A jak z szybkością AF - podobna ?
    Mam E-400, więc różnica w puszce niewielka. Dawać 1000 zł za górny wyświetlacz to głupio jakoś, ale cholera chciałbym E-30 :P
    No nie śmiejcie się
    Jednoznacznej odpowiedzi nigdy nie uzyskasz. Sam musisz wiedzieć czego chcesz i na czym ci najbardziej zależy. Ja brałem pod uwage jedynie E3 i E30. Wybrałem E30. E620 wziałem jednak z ciekawości do ręki i... od razu odłożyłem na miejsce... takie to jakieś małe, nie wiadomo jak to trzymać... A E30 to już IMHO konkretna konstrukcja.
    MSZ porównywać to można 620 z 520, 450... a nie z E30 czy E3

To dwie różne półki...
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez maestro Zobacz posta

Ja tam nie wiem, ale akurat w moim E-30 nie zauważyłem, żeby przekłamywał kolory... a nic nie kalibrowałem choć jest taka opcja
    Ostatnio edytowane przez michalzolnowski ; 18.11.09 o 15:31 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Nawet jeśli stoimy obok siebie, nie musisz widzieć dokładnie tego, co ja... Zapraszam do mojego wątku.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez michalzolnowski Zobacz posta
    Ja tam nie wiem, ale akurat w moim E-30 nie zauważyłem, żeby przekłamywał kolory... a nic nie kalibrowałem choć jest taka opcja
    Ja też nie zauważyłem nic, co byłoby bardziej niepokojące, niż w E-410.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Ruff
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    E-30stka z dobrym szkłem [50-200 np.] ma AF super, sport ogarnia bardzo dobrze. Z wolnymi sportu nie robiłam jeszcze, ale pewnie też da radę
    Daje rade daje, ja używam z 70-300 do motosportów i daje choć czasem jednak 70-300 potrafi przypomnieć jaki tani jest

Ostatnie takie działania i ich wyniki tu: selekcja : un album sur Flickr
    Więcej w innych "SETach" na tej stronie.

MSZ do E-3 brakuje mu tylko uszczelnień i większego wizjera, ale nigdy z E-3 nie działałem.
    Pozdr - Ruff
    (Olympus E-30 + 12-60 + 70-300 + 50 + 3xFL36R)
    przemekrafa.com

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jeśli chodzi o zalety E-30 to warto wspomnieć o dwóch pokrętłach do sterowania parametrami, czego nie ma w tańszych modelach. Jeśli chodzi o wyświetlacz, to może rzeczywiście na początku wydawały mi się kolory zbyt nasycone, co powodowało moje obawy. Obecnie kiedy mam w głowie "automatyczną poprawkę" nie przeszkadza mi to lekkie przekłamanie. Jednak ten wyświetlacz jest solidniej wykonany niż w E-3, nie rozłazi się, siedzi sztywno, oczywiście trzeba się z nim obchodzić delikatnie, aby nie ukręcić go lub nie wyłamać. Dość długo bawiłem się w zmianę parametrów, nim nabrałem do E-30 zaufania. Polecam artykuły Pana Wrotniaka na temat E-30, gdzie szeroko opisuje ten sprzęt, który obecnie użytkuje. Wg mnie to kopalnia wiedzy. Po wykonaniu ponad 1,5 tys. fotek mam już swoje spostrzeżenia na temat tego aparatu. Wcześniej używałem E-500 i E-1. E-30 oceniam zdecydowanie wyżej niż wymienione. Mnie bardzo podoba się obraz z 12 MPix matrycy, kolorystyka oraz jego detaliczność, zwłaszcza z dobrymi szkłami, gdyż fotografuję dużo pejzaży. Do sportu ten sprzęt też jest bardzo dobry (szybki AF i stabilizacja) bardzo pomocne z dłuższymi szkłami. Co jeszcze warto wymienić, a właściwie powinno się to wymienić na początku, to dopracowany pomiar światła. Na światłomierzu E-30 można wreszcie polegać, nie przepala, radzi sobie bardzo dobrze. Niezdecydowanym polecam lekturę materiałów na temat E-30 w sieci, jest tego dużo, więc można sobie wyrobić własne zdanie. Jest dużo sampli w sieci, można samemu ocenić jakość obrazu. Ja wybrałem E-30, gdyż lubię duże solidne konstrukcje, które się pewnie trzyma z ciężkim szkłem. Jeśli ograniczamy się do kitowych szkieł, to może sensowniej byłoby wybrać mniejszy korpus.
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cadman Zobacz posta
    Jeśli chodzi o zalety E-30 to warto wspomnieć o dwóch pokrętłach do sterowania parametrami, czego nie ma w tańszych modelach. Jeśli chodzi o wyświetlacz, to może rzeczywiście na początku wydawały mi się kolory zbyt nasycone, co powodowało moje obawy. Obecnie kiedy mam w głowie "automatyczną poprawkę" nie przeszkadza mi to lekkie przekłamanie. Jednak ten wyświetlacz jest solidniej wykonany niż w E-3, nie rozłazi się, siedzi sztywno, oczywiście trzeba się z nim obchodzić delikatnie, aby nie ukręcić go lub nie wyłamać. Dość długo bawiłem się w zmianę parametrów, nim nabrałem do E-30 zaufania. Polecam artykuły Pana Wrotniaka na temat E-30, gdzie szeroko opisuje ten sprzęt, który obecnie użytkuje. Wg mnie to kopalnia wiedzy. Po wykonaniu ponad 1,5 tys. fotek mam już swoje spostrzeżenia na temat tego aparatu. Wcześniej używałem E-500 i E-1. E-30 oceniam zdecydowanie wyżej niż wymienione. Mnie bardzo podoba się obraz z 12 MPix matrycy, kolorystyka oraz jego detaliczność, zwłaszcza z dobrymi szkłami, gdyż fotografuję dużo pejzaży. Do sportu ten sprzęt też jest bardzo dobry (szybki AF i stabilizacja) bardzo pomocne z dłuższymi szkłami. Co jeszcze warto wymienić, a właściwie powinno się to wymienić na początku, to dopracowany pomiar światła. Na światłomierzu E-30 można wreszcie polegać, nie przepala, radzi sobie bardzo dobrze. Niezdecydowanym polecam lekturę materiałów na temat E-30 w sieci, jest tego dużo, więc można sobie wyrobić własne zdanie. Jest dużo sampli w sieci, można samemu ocenić jakość obrazu. Ja wybrałem E-30, gdyż lubię duże solidne konstrukcje, które się pewnie trzyma z ciężkim szkłem. Jeśli ograniczamy się do kitowych szkieł, to może sensowniej byłoby wybrać mniejszy korpus.
    Bardzo wyważona, solidna wypowiedź. Na spokojnie i bez emocji - co bardzo plusowo cenię.
    Dziękuję
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||