Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 94

Wątek: Odwieczny dylemat - co wybrać? E - 3 czy E - 30

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez maestro Zobacz posta
    Właśnie, a przydałaby się premiera np. takiej "E-piątki" W Japonii sprzedaż micro4/3 cieszy się wielkim powodzeniem, stare poczciwe 4/3 kiepsko przędzie - piszę to na podstawie ostatnich zestawień wyników sprzedaży. Sony w Japonii również nie cieszy się zbytnim powodzeniem.
    Nie sądzę, że E-5 wyjdzie w najbliższym czasie - nie po to zapoczątkowana promocja na E-30. Jeśli na konferencji gruchnęłaby jakaś konkretna wieść na temat kontynuatora E-3, to nie wydaje mi się, żeby E-30 miałby szanse na dobrą sprzedaż - sporo ludzi czekałoby na wypuszczenie lepszego aparatu. Nawet jeśli nie dla jego zakupu, to chociaż do sprawdzenia, czy ceny nie pójdą w dół.
    Olek i Canon w jednym stali domu. Olek na górze, a Canon na dole...

po godzinach...

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez JBr Zobacz posta
    Teraz najtaniej jest chyba w Foto Jokerze - ale tylko internetowym! (2898 za body). Skuszony cena wybralem sie do sklepu realnego - a tu 3444! Zeby kupic za 2898 trzeba zamowic w internecie i (chyba) zaplacic za przesylke do sklepu realnego, gdzie mozna go sobie odebrac (ale nie tak szybko - podobno ladnych kilka dni trzeba czekac!).
    Durnosc jakas nad durnosciami. Na pocieszenie dodam, ze w sasiednim MM jest jeszcze drozej - 3999 z jednym kitem (samego body sie nie da kupic!)
    Cuda panie.
    pozdr.
    JBr.
    Ja swój E-30 kupiłem właśnie w internetowym FotoJokerze za 2.989. W realnym sklepie FJ był za 3.444. Więc kupiłem przez neta z odbiorem w realnym sklepie. Wyszukałem sobie taki sklep w trójmieście, gdzie mieli aparat na stanie dzięki czemu już tego samego dnia mogłem się nim cieszyć
    Dodatkowa ciekawostka - choć aparat był fizycznie w sklepie to i tak trza było zapłacić za przesyłkę... razem wyszło mi 3017zł

Nawet jeśli stoimy obok siebie, nie musisz widzieć dokładnie tego, co ja... Zapraszam do mojego wątku.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez maestro Zobacz posta
    a mnie bardzo razi test E-30 na optycznych. Skrzywdzili trochę ten aparat, wg ich testów jedynie iso 800 jest ostre, natomiast ta sama matryca w E620 w testach nie ma problemów z ostrością w zakresie iso 100-400 - wychodzi na to że mieli chyba wadliwy model, powinni jeszcze raz przetestować inną puszkę modelu E-30
    Na E-30 mam chrapkę już staniał nieco w stosunku do pierwotnej kwoty
    CROP iso 100 (te nie ostre) po takim tescie to sie chce płakać (nie mówie że optyczne są be ale jak ten crop jest nie ostry to ja jestem chińska wróżka) crop z jpg ciut obrabiany
    ale nie ostrzony
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	crop.jpg
Wyświetleń:	395
Rozmiar:	646,3 KB
ID:	24555  
    Ostatnio edytowane przez geo ; 9.10.09 o 20:51
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez michalzolnowski Zobacz posta
    Ja swój E-30 kupiłem właśnie w internetowym FotoJokerze za 2.989. W realnym sklepie FJ był za 3.444. Więc kupiłem przez neta z odbiorem w realnym sklepie. Wyszukałem sobie taki sklep w trójmieście, gdzie mieli aparat na stanie dzięki czemu już tego samego dnia mogłem się nim cieszyć
    Dodatkowa ciekawostka - choć aparat był fizycznie w sklepie to i tak trza było zapłacić za przesyłkę... razem wyszło mi 3017zł
    Mnie sprzedawc powiedzial, ze tak czy inaczej nie moga mi dac tego co maja na stanie - musialbym czekac na egzemplarz, ktory przysla z centrali. A swoja droga 30 zl za przesylke wewnatrzfirmowa to IMHO zupelna granda...

pozdr.
    JBr.
    Baza fotografii krajoznawczej - www.foto-baza.pl - foto@foto-baza.pl
    Aktualnie 12 533 zdjęcia z 19 krajów.
    Wydawnictwa autorskie: http://www.foto-baza.pl/index.php?menu=autorskie

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez JBr Zobacz posta
    . A swoja droga 30 zl za przesylke wewnatrzfirmowa to IMHO zupelna granda...

pozdr.
    JBr.

Żeby on jeszcze chociaż musiał wędrować, ale on tam i tak już był...
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    CROP iso 100 (te nie ostre) po takim tescie to sie chce płakać (nie mówie że optyczne są be ale jak ten crop jest nie ostry to ja jestem chińska wróżka) crop z jpg ciut obrabiany
    ale nie ostrzony
    a może oni tam mieli nieostre monitory...
    Ostatnio edytowane przez michalzolnowski ; 9.10.09 o 21:04 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Nawet jeśli stoimy obok siebie, nie musisz widzieć dokładnie tego, co ja... Zapraszam do mojego wątku.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez michalzolnowski Zobacz posta
    Żeby on jeszcze chociaż musiał wędrować, ale on tam i tak już był...
    Heh mnie też się to przytrafiło jak kupowałem 9-18 - różnica w cenie internetowej i lokalnej spora - tylko ta przedziwna opłata manipulacyjna w formie przesyłki - a brałem dokładnie to samo z półki...
    btw. do domu taniej jest sobie zamówić niż do lokalnego sklepu - no ale można sobie pooglądać przed zakupem i od razu do rączki.

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Pozwolicie, że się podłączę z pytaniem. Czy po zmianie e-520 ze szkłem 14-54 na e-30 odczuję różnicę w jakości zdjęć? To, że e-30 ma wiele ciekawych dodatków (większy wizjer, 12 mln pix., obrotowy LCD itp) jest jasne, ale mnie ineteresuje czy przy tych samych umiejętnościach fotograf jest w stanie wykrzesać ze sprzętu wiele więcej czy po prostu będzie miał tylko lepszy (czyt. wygodniejszy) warsztat pracy.
    E520+14-54 F2.8-3.5+ZD14-42+ZD40-150+OM 50/1.8 + adapter OM-4/3 + Raynox DCR 250

| OlyJedi Awatar szambonur
    Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    moje zdanie jest takie: im bardziej zaawansowany sprzęt tym trudniej zrobić dobre zdjęcie... oczywiście stwierdzenie dotyczy takich niedzielnych pstrykaczy jak ja... rób dalej 520-tką, czekaj spokojnie na rozwój systemu i nie popadaj w onanizm sprzętowy...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ka69 Zobacz posta
    Pozwolicie, że się podłączę z pytaniem. Czy po zmianie e-520 ze szkłem 14-54 na e-30 odczuję różnicę w jakości zdjęć? To, że e-30 ma wiele ciekawych dodatków (większy wizjer, 12 mln pix., obrotowy LCD itp) jest jasne, ale mnie ineteresuje czy przy tych samych umiejętnościach fotograf jest w stanie wykrzesać ze sprzętu wiele więcej czy po prostu będzie miał tylko lepszy (czyt. wygodniejszy) warsztat pracy.
    Wypowiem się, bo ostatnio podjąłem decyzję zamiany 520tki na 30tkę.
    Argumenty, które mnie skłoniły:
    - wizjer
    - szybszy tryb serii i AF
    - bądź co bądź sporo lepsze ISO
    - DUŻO więcej punktów AF.
    - LCD - odchylany panel oraz lepszy LV
    - o rozdzielczości się nie wypowiem dopóki nie będę miał sprawnej matrycy
    - jeszcze parę innych plusików

Zależy jeszcze jakie zdjęcia chcesz robić. Do krajobrazów, wędrówek itd zdecydowanie lepsze jest 520 przez sporo mniejszą wagę. Z trybów kreatywnych nie korzystam wiec nie miały tu żadnego znaczenia.
    I nie ma się co przejmować tzw. onanizmem sprzętowym - jeżeli potrzebujesz przesiadki to zmieniaj bez wahania - mi osobiście E520 bardzo nie odpowiada w niektórych sytuacjach dlatego wziąłem E30.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez jakcmil ; 17.10.09 o 13:16

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ka69 Zobacz posta
    Czy po zmianie e-520 ze szkłem 14-54 na e-30 odczuję różnicę w jakości zdjęć?
    W jakości zdjęć raczej nie, będzie podobnie, z niewielką różnicą na korzyść E-30. Natomiast wygoda, szybkość i sprawność działania będą dużo lepsze. AF w ZD 14-54 dostanie kopa, pomiar światła będzie pracował dużo sprawniej, generalnie obsługa i ergonomia będzie na wyższym poziomie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb