Strona 120 z 151 PierwszyPierwszy ... 2070110118119120121122130 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.191 do 1.200 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Straszne parawda? Teraz juz na pewno Twoje zdjecia będą jeszcze gorsze!
    pewnie, teraz to aż wstyd w sklepie pytać o E-30

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Wierzcie wykresom, to ogłupiejecie. Poniżej tylko jeden z wielu absurdalnych przykładów:

E-410:
    http://www.optyczne.pl/52.7-Test_apa...5d_ciemny.html

E-30:
    http://www.optyczne.pl/94.7-Test_apa...azu_w_RAW.html

Dobry ten E-410, nie? Na wykresach to szumi mniej, niż ten dziadowski E-30.

A jak jest w rzeczywistości?

https://forum.olympusclub.pl/showpos...postcount=1363

Wyskresy - srykresy. Tabele - srabele.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Dzieki Piotrek!
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Wierzcie wykresom, to ogłupiejecie. Poniżej tylko jeden z wielu absurdalnych przykładów
    Przestanmy sie wszyscy onanizowac tym wysokim ISO. To jest tak czesto naduzywane i przewartosciowywane jak super mala glebia ostrosci...

W praktyce w wiekszosci zastosowan wystarczy 800. Wyzsze ewentualnie do pomniejszen, web'a i 10x15. I 43 oraz u43 to da.

A jak ktos naprawde potrzebuje ostry obraz na jeszcze wyzszych ISO do duzych powiekszen - uzywa FF. Przywiazywanie tak duzej wagi do tego przez wiekszosc ludzi - wydaje sie byc wynikiem oglupienia przez papke marketingowa...

_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    TORBA na PEN'a

Janko, inni wlasciciele,
    jakiej TORBY uzywacie?

(mam na mysli mala, lekka, glownie do przenoszenia samego aparatu, nie systemowa)
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 16.10.09 o 20:13 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Wierzcie wykresom, to ogłupiejecie. Poniżej tylko jeden z wielu absurdalnych przykładów:

E-410:
    http://www.optyczne.pl/52.7-Test_apa...5d_ciemny.html

E-30:
    http://www.optyczne.pl/94.7-Test_apa...azu_w_RAW.html

Dobry ten E-410, nie? Na wykresach to szumi mniej, niż ten dziadowski E-30.

A jak jest w rzeczywistości?

https://forum.olympusclub.pl/showpos...postcount=1363

Wyskresy - srykresy. Tabele - srabele.
    Dokładnie, na dpreview znalazłem swojego czasu test szumów w ktorym jeden z aparatów wygrał bezapelacyjnie (oczywiście Canon) na wykresach, ale jak się spojrzało na zdjęcia to rzeczywiście szumu nie było, ale i detali też żadnych, jedna papka.

proszę:

jak widać Canon (zielony) mocno bije Lumixa (czerwony) przy ISO1600, a teraz wycinek 1:1 zdjęć:
    Lumix Canon
    Jakość tego nieszumiącego obrazka oceńcie samodzielnie. Ja już w wykresy przestałem wierzyć, oceniam aparaty pod kątem przydatności w tym co robię.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 16.10.09 o 20:20

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Stad jakikolwiek sens ma jedynie ocena RAW'ow, a nie softu w body.
    Choc i tu nieraz producent wpycha sie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Stad jakikolwiek sens ma jedynie ocena RAW'ow, a nie softu w body.
    Choc i tu nieraz producent wpycha sie.
    Swego czasu Optyczni przy testowaniu E3 napisali, że pod względem szumów RAWy z niego wyglądają zdecydowanie lepiej niż JPG i mieli rację, tak jest w istocie. Niestety Jerry, teraz mało który producent nie ingeruje w RAW, w związku z czym i ta metoda niestety nie będzie się sprawdzać.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    A propo wysokiego ISO - ktos dzis dal ciekawy komentarz pod zdjeciami testowymi Nikon D3s, po tym, jak ktos zartowal, ze mialo byc dostepne 102 400:

naw3 | 2009-10-16 08:37:29
    Joe McNally całkiem niezły fotograf Nikona mówi że ISO 200 mu wystarcza w jego D3..
    A na forum optycznym wszystkie 16 latki już pstrykają na 100k iso. Czyli marketig się udał. Brawo Nikon! Akurat na Boże Narodzenie d3000 będą ładnie szły (kto liznoł podstawy marketingu wie o co chodzi).

Kiedys tez mi sie wydawalo, ze bez wysokiego ISO to tylko lampa po oczach... Na szczescie nauczylem sie robic lepsze zdjecia tanszym sprzetem. W zasadzie nie wychodze poza ISO 400.

rodzyn
    Gość
    może za dużo czasu spędzamy przy kompie(czyt: w robiących wodę z mózgu "marketingowych" testach ), zamiast cieszyć się radością płynącą ze szlachetnego pisania światłem..?

jungli
    Gość
    rodzyn,

Nie pisania, tylko MALOWANIA!!!

Witam ponownie po dluzszej nieobecnosci...

I co u4/3 juz nie jest fu i be??

pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kaleb_82 Zobacz posta
    Z drugiej strony.... dziwi mnie porównanie DR E-520/E-30/EP-1, że niby takie same?
    Bo DxO porównuje RAW-y, a nie JPG-i jak większość innych, a tam różnice DR są nieznaczne. Nowe aparaty mają znacznie lepsze DR niż stare, ale w JPG, widać to także w testach na dpreview, gdzie w porównaniu DR JPG (które daje zabawne wyniki, jak wspominane ostatnio większe DR na ISO1600 niż na ISO100 z powodu zapewne silniejszego NR) nowe aparaty radzą sobie świetnie, ale zapas w RAW (zawsze jest na końcu części poświęconej DR w recenzji dpreview) już (chyba, nie porównywałem) nie jest jakiś rewelacyjny.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów