Strona 130 z 151 PierwszyPierwszy ... 3080120128129130131132140 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.291 do 1.300 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    futerał po zenicie - to jest to! W poniedziałek rozejrzę się po lombardach...

przy okazji, pomysł na mały dekielek za 15pln.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    futerał po zenicie - to jest to! W poniedziałek rozejrzę się po lombardach...
    przy okazji, pomysł na mały dekielek za 15pln.
    Jak jest futerał po Zenicie to dekielek niepotrzebny, bo futerał ma sztywny ryjek.

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Jakos sobie tego wielkiego futerału po zenicie nie moge wyobrazić na małym body EP-1 przecież to nie może pasować.

rodzyn
    Gość
    dzięki Już zakupiłem SDHC (klasa 10) i jestem na etapie studiowania instrukcji obsługi E-P1 (aku ładuje się już drugą godzinę).

BTW: czy to możliwe, aby pokrowiec CS-10B składał się tylko z dolnej części? Na wszystkich zdjęciach w internecie widzę tylko to zdjęcie:

Brakuje mi górnej części pokrowca, która zakrywała by resztę aparatu.... przynajmniej w ubiegłym wieku pokrowce składały się zawsze z dwóch części... czyżby coś się zmieniło?

Drugie pytanie. Zauważyłem, że LCD w E-P1 strasznie się palcuje. Czy używacie folii ochronnej w swoich PEN-ach? Znalazłem ofertę zakupu folii 3M Vikuiti armr200 dla E-P1 za 25pln. Warto?
    jeśli chodzi o futerał tu jest dwu częściowy:

http://cgi.ebay.de/Olympus-E-P1-EP1-...item5636410ede
    odnosnie lcd to dobrze radzi cyt:
    Jerry_R Jest jeszcze inna alternatywa, ze szkla hartowanego: http://www.allegro.pl/item856234015_...szklo_har.html
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 20.12.09 o 11:23

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Brakuje mi górnej części pokrowca, która zakrywała by resztę aparatu....
    http://cgi.ebay.com/Olympus-E-P1-EP1...#ht_5506wt_939

PS: To sama maja do GF1.

Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Tak więc stałem się szczęśliwym posiadaczem E-P1 + 14-42 + 17/2.8 (dzięki RadioErewań!).
    Jakość zdjęć całkowicie mnie zadowala. Cierpię na chroniczny brak czasu, ale zbliżają się Święta, więc mam nadzieję bardziej zaprzyjaźnić się ze sprzętem

I) Nie odnotowałem do tej pory żadnych problemów z czasami 1/125 - 1/160. Na żadnym ze zdjęć wykonanym na w/w czasach nie pojawia się "połowiczna nieostrość". Być może problem, który trapił Janka Muzykanta dotyczy wcześniejszych wersji korpusu. Mój numer seryjny zaczyna się od H46527***. Soft v1.1 wgrany fabrycznie do body i szkieł.

II) Zoomik jest bardzo sympatyczny (taki podręczny zoom wakacyjny), ale i tak w 90% czasu w bagnecie siedzi 17/2.8 . Obydwa szkła są malutkie, ale mogę mieć nieco zachwiane propocje po przesiadce z C24-105IS. 17-tka z f2.8 jest rewalacyjna, ale oczywiście P20/1.7 było by idealne. W zasadzie nie potrzebuję więcej szkieł. Mam jeszcze zamiar dokupić przejściówkę na nikona (znowu będę mógł wykorzystać moje ukochane makro-szkiełko z czasów analogu) i ewentualnie canona.

III) Szybkość i celność AF jak najbardziej akceptowalna. Fakt, nie jest to szybkość do ktorej byłem przyzwyczajony (C40d), ale da się wytrzymać. Ostrość nastawiana jest mniej więcej w ciągu 1 sekundy (czasami jest to na oko pół sekundy, czasami półtorej - zwłaszcza w pokoju oświetlonym jedynie choinką i nocną lampką). Po zgaszeniu lampki ustawienie ostrości z odległości 4 metrów - jedynie ręcznie.

IV) Idealnie pasuje do niego fl-36R. Kupowałem sprzęt w okresie obowiązywania promocji fl14, ale paczka z flashem przyszła by po świętach, więc postanowiłem zainwestować w lampę. Pokój 3x5m, lampa w sufit, iso200, 1/160s - nie mam żadnych zastrzeżeń do ilości światła.

V) Zdjęcia Jakość zdjęć do iso800, naturalny kolor skóry, ogólnie 'miodność' zdjęć oceniam na 100/100. Niedługo założę mini-wątek, w którym zamieszczę nieco zdjęć z e-p1. Ostanio za oknem miałem -17st.C, więc siłą rzeczy wszystkie dotychczasowe zdjęcia wykonywałem w domku

p.s.
    Jestem przeszczęśliwy z zakupu tego aparatu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Gratulacje!!! Czekamy na sample!!!

Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Poszukuję także adaptera m4/3 - nikon do mojego starego Nikkora AF 60mm f/2.8 D .

Natrafiłem na sklep: www.foto-akcesoria.com.pl, a w nim dwa adaptery do nikona: jeden "adapter NIKON F / micro four-thirds" za 170pln, a drugi "adapter NIKON F control / micro four-thirds" za 260pln.... bez żadnego opisu czym się różnią (oprócz ceny).

Na allegro znalazłem jedynego sprzedawcę: niejakiego 'funkyFotos', który sprzedaje adapter m4/3-nikon za 199pln.

A na e-bayu Amerykanin ma do sprzedania adapter Nikon-AI-Lens-To-Micro-4-3 za jakieś 109pln łącznie z wysyłką (ale w tym ostatnim przypadku ten adapter chyba nie będzie pasował bo mój nikkor AF60/2.8D nie jest "AI". Chociaż z drugiej strony co to za różnica w przypadku m4/3 ?). W dodatku, aż wstyd się przyznać, ale ja jeszcze w życiu niczego nie kupowałem na e-bayu i nie za bardzo ufam sprzedawcom z dalekich krajów...

Może ktoś doradzi, gdzie można dostać za niewygórowaną cenę adapter m4/3-nikkor ? Na co zwrócić uwagę? Ostrzenie na nieskończoność (a są jakieś adaptery, które na to nie pozwalają?)? Może znacie jakiegoś sprzedawcę, którego możecie polecić?
    Ostatnio edytowane przez outsider ; 27.12.09 o 00:27

rodzyn
    Gość
    Ja wszystkie możliwe zamawiam u tego Pana, który jest bezpośrednim producentem, bez żadnych wpadek (a zamawiałem bardzo różne)- jestem zadowolony- na Allegro chyba nick: ciecio tel - 605-602-608
    (uwaga nie mam w tym żadnego interesu!!!)

piotrek204
    Gość
    Poszukuję także adaptera m4/3 - nikon do mojego starego Nikkora AF 60mm f/2.8 D .

Natrafiłem na sklep: www.foto-akcesoria.com.pl, a w nim dwa adaptery do nikona: jeden "adapter NIKON F / micro four-thirds" za 170pln, a drugi "adapter NIKON F control / micro four-thirds" za 260pln.... bez żadnego opisu czym się różnią (oprócz ceny).

Na allegro znalazłem jedynego sprzedawcę: niejakiego 'funkyFotos', który sprzedaje adapter m4/3-nikon za 199pln.
    Mam adapter Nikon->Eos od funkyFotos. Bardzo dobra jakosc wykonania, znacznie lepszy niz m42->eos od innego sprzedajacego.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów