Strona 110 z 151 PierwszyPierwszy ... 1060100108109110111112120 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.091 do 1.100 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Dlaczego miałoby być trudno? Jest w wysyłkowych sklepach. Jest na Allegro.
    Jesli chodzi o proporcje miedzy punktami sprzedajacymi A i P - to gdzies jak 100 do 1, a moze nawet 200 do 1.

Cokin P
    - wychodze "za rog" i moge sprawdzic, przymierzyc, kazdy sklep foto w W-Wie ktory ma cos do systemu Cokin - ma do P. Wpisuje w Alledrogo - setki aukcji:
    http://www.allegro.pl/19958_typ_p_od...r=p&view=gtext

Cokin A
    - oto co jest na Alledrogo:
    http://www.allegro.pl/19957_typ_a_od...&change_view=1
    - sklepy internetowe - Raysfoto - otwieram PDF - a tam na niebiesko pod A - wyprzedaz ostatnich modeli. Jest jeszcze jakis sklep w Lodzi - nie pojade i nie sprawdze...
    - chyba mam farta, znalazlem w W-Wie jedynego oficjalnego dystrybutora na PL:
    http://www.antymex.com/site.php?n=KO...d=6&jezyk_id=1
    gdzie jutro chce zadzwonic i spytac sie, czy w ogole mozna podjechac i na miejscu cos przymierzyc (bonie wiem czy nie sprzedaja przez partnerow bardziej hurtem, niz w detalu)

Jak masz wiecej namiarow - podaj!
    Pewnie wiecej osob bedzie wdziecznych!

_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Znalazlem jeszcze takie przejsciowki, pozwalajace np. podpiac filtr 62mm na szklo 46mm (ale trzeba by przejsc przed dwie, pytanie znowu o winietowanie):

Amazon.com: Adorama Step-Up Adapter Ring 46mm Lens to 58mm Filter Size: Camera & Photo@@AMEPARAM@@http://ecx.images-amazon.com/images/I/213K9CCC04L.@@AMEPARAM@@213K9CCC04L
    Amazon.com: Adorama Step-Up Adapter Ring 58mm Lens to 62mm Filter Size: Camera & Photo@@AMEPARAM@@http://ecx.images-amazon.com/images/I/21V68GE1RCL.@@AMEPARAM@@21V68GE1RCL

Uzywal ktos tego moze?
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 6.09.09 o 23:19 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    A ja sie zastanawiam, jak podchodzicie do tematu filtrow (polaryzacyjne, polowkowe, szare, efektowe, np. gwiazdki itp):
    Nijak. Filtry to przeżytek Wszystko już emuluję w szopie. No dobra, filtr ''szybka'' (z niewiadomego powodu nazywany uv) przydaje się jak leje - łatwiej czyścić ową szybkę z przeszkadzających kropel niż wypukłą powierzchnię obiektywu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Nijak. Filtry to przeżytek Wszystko już emuluję w szopie.
    I jestes w stanie zejsc w dol o 3 EV w przypadku nieba, bez zadnych przebarwien?
    "Gwiazdki" tez? Slyszalem, ze softowo nie osiagniesz jednak tego, co daje filtr...
    Polaryzacyjny - nie mow mi, ze w szopie usuniesz odbicia z szyby i nagle pokazez co jest "za szyba", np. samochodu? Albo pod powierzchnia wody?
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 7.09.09 o 01:12

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Polara będzie trudno zastąpić photoshopem, ale szarą połówkę już się da. Zrobienie kilku klatek o różnej ekspozycji trwa sekundę, a zrobienie z nich hdra najwyżej kilka minut w domowym zaciszu, popijając herbatkę. Jak pomyślę o cokinie, filtrach, noszeniu ich i gimnastykowaniu się z ich wkładaniem, zdejmowaniem co chwilę, ustawianiem, to mnie odrzuca.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Taka szara połówka nieraz bywa niezbędna...
    pzdr

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jak pomyślę o cokinie, filtrach, noszeniu ich i gimnastykowaniu się z ich wkładaniem, zdejmowaniem co chwilę, ustawianiem, to mnie odrzuca.
    Pewnie nigdy Cokina nie używałeś.
    Wkładasz polara, wsuwasz szarą połówkę i praktycznie jedyne co zmieniasz to obracasz polarem (robisz to i tak jak nie masz Cokina) albo wsuwasz, wysuwasz szarą połówkę zależnie od potrzeb. Wygodne i szybkie. Jedynie nie wiem jak w innych Cokinach, ale u mnie dość ciężko się kręci polarem, ale można się przyzwyczaić (co więcej jak się nie ma założonej szarej połówki, a tylko polara, to można kręcić całą ramką - wtedy jest wygodnie).
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    I jestes w stanie zejsc w dol o 3 EV w przypadku nieba, bez zadnych przebarwien?
    Bez problemu Dowody na mojej stronie. Żadnego filtrowania od dawna.
    "Gwiazdki" tez? Slyszalem, ze softowo nie osiagniesz jednak tego, co daje filtr...
    No gwiazdki są tego... jakoś nie potrzebuję gwiazdek do szczęścia.
    Za to używam własnych obiektywów, które same w sobie są gigantycznymi filtrami, np:
    http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/07/02/1.htm
    Mam to na M42, całą już kolekcję zrobioną z korpusów popsutych heliosów.
    Polaryzacyjny - nie mow mi, ze w szopie usuniesz odbicia z szyby i nagle pokazez co jest "za szyba", np. samochodu? Albo pod powierzchnia wody?
    Ano do tego się przydaje, tylko nie pamiętam, żebym go wyciągał od kilku lat.
    Używałem bardzo wielu rzeczy. Zdjęcia z wszelkich cokinów itp. filtrów gradientowych zajeżdżają sztucznością. W szopie precyzja jest nieporównywalnie większa, a efekt można zamaskować tak, że nikt się nie domyśli, iż jest tam jakaś nieliniowość.
    Filtry były kiedyś potrzebne, ale ich miejsce dziś jest przy analogach.
    Wkładasz polara, wsuwasz szarą połówkę i praktycznie jedyne co zmieniasz to obracasz polarem (robisz to i tak jak nie masz Cokina) albo wsuwasz, wysuwasz szarą połówkę zależnie od potrzeb. Wygodne i szybkie. Jedynie nie wiem jak w innych Cokinach, ale u mnie dość ciężko się kręci polarem, ale można się przyzwyczaić (co więcej jak się nie ma założonej szarej połówki, a tylko polara, to można kręcić całą ramką - wtedy jest wygodnie).
    Na mojej stronie jest około tysiąca zdjęć. Jak znajdziesz jedno, które ucierpiało wskutek braku filtra - zwracam honor.
    Po prostu - szop mi działa lepiej

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    To o Cokinie było nie do ciebie, a do epicure (w odpowiedzi na: "Jak pomyślę o cokinie, filtrach, noszeniu ich i gimnastykowaniu się z ich wkładaniem, zdejmowaniem co chwilę, ustawianiem, to mnie odrzuca.").

Jak dla mnie to możesz się spierać o połówkowy, ale polar jest po prostu niezastąpiony. Jeśli dla ciebie działa Photoshop, to ok, ale większość ludzi jednak doceni filtr polaryzacyjny i uzyska efekty, których w Photoshopie nigdy nie zrobisz.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Jak dla mnie to możesz się spierać o połówkowy, ale polar jest po prostu niezastąpiony. Jeśli dla ciebie działa Photoshop, to ok, ale większość ludzi jednak doceni filtr polaryzacyjny i uzyska efekty, których w Photoshopie nigdy nie zrobisz.
    Jeśli chodzi o odbicia - owszem. Natomiast w zasadniczej funkcjonalności, ''by podkreślić kolorki'', przypomniał mi się stary spór, o to że się nie da bez i że będzie gorzej. Nie mogę znaleźć zdjęcia z drugiej strony sporu, z polarem, ale ja na poparcie swojej tezy wystawiłem to:
    http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/05/31/1.htm
    Wyglądały bardzo podobnie. No, może moje było bardziej podkręcone.
    Ale jak ktoś lubi polarka to oczywiście żaden problem. W przeciwieństwie do gradientowych filtrów, nie ma tu nienaturalności efektu (o ile podkręcone kolorki same w sobie nie są nienaturalne).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Używałem. I właśnie dlatego, że miałem okazję używać, to go nie kupiłem. Wtopiłbym tylko kasę na coś, czego nie chciałoby mi się nawet używać.

Wkładasz polara, wsuwasz szarą połówkę i praktycznie jedyne co zmieniasz to obracasz polarem (robisz to i tak jak nie masz Cokina) albo wsuwasz, wysuwasz szarą połówkę zależnie od potrzeb. Wygodne i szybkie.
    Znam zasadę działania, ale obsługa tego jest dla mnie zbyt czasochłonna. Nie dość, że to kosztuje, bo do szerokokątnych obiektywów potrzeba chyba większych holderów i samych filtrów też, żeby nie było winiety i żeby można je było przesuwać w dużym zakresie, a takich szarych połówek trzeba by mieć kilka na różne okazje - z gradientem, z twardym przejściem itp. Za chwilę będzie trzeba zmienić szkło, a tamto z holderem włożyć do plecaka. I teraz zaczyna się cała operacja... Filtr trzeba wyjąć i przechować oddzielnie, bo założony na obiektywie nie mieści się do przegródki - poza tym jeszcze by się uszkodził. Więc zdejmujemy filtr, otwieramy kieszenie, wkładamy go na miejsce, potem ściągamy holder i też go do osobnej przegródki, bo razem z obiektywem nie wejdzie. Idziemy dalej i za chwilę znowu mamy ładny widok, do którego przyda się szerokokątne szkło i szara połówka. No to z powrotem... Po co mi to? Ja jednym ruchem uruchamiam braketing ekspozycji 5 klatek co 1 EV i zdjęcia seryjne 5 kl/s i mam to samo, tyle że szybciej, taniej i nie wypadają mi z rąk żadne filtry, holdery i inne duperele. I nie muszę potem walczyć w szopie z jakimś dziwnym fioletowym lub zielonym zafarbem, który dają szare połówki.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów