Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 115

Wątek: Po co robisz zdjęcia? [wieczór 3]

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Mieszkająć w Strasbourgu, często udawałem się na niemiecką stronę, np kupić niefrancuskie piwo. Kontroli granicznej niby nie było ale od czasu do czasu francuscy nadgorliwcy wyłapywali samochody z obcymi numerami.
    Podchodzi do mnie taki typ i pyta: Pouquoi? Czyi Dlaczego (w domyśle przybywam do Francji).
    Mając w odwodzie magiczną niebieską kartę stypendysty rządowego, odparłem buńczucznie: Et, pourquoi-pas? Czyli: A czemu nie?
    Typa zatakało.
    I też mógłbym odpowiedzieć: a czemu mam zdjęć nie robić?
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

enigma
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    a duze masz te skarby?
    w plecaku znaczy ...

na tyle długie, żeby sięgnąć tam, gdzie wzrok nie sięga
    na tyle mocne i niezawodne, żeby działały tam, gdzie inne już dawno działać przestały
    na tyle pasjonujące, żeby się z nimi nie rozstawać
    i na tyle ciężkie żeby się nabawić dyskoaptii kręgosłupa

PS. Ciekawski cholercia!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    A ja ostatnio w ogóle nie robię zdjęć. Znaczy coś tam sobie pstryknę, ale nic mi nie wychodzi. Jakiś chwilowy (mam nadzieję) brak weny twórczej albo jesienna depresja jakaś.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar kurokial
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Robię zdjęcia bo..
    ..bo jak nie ja to kto?
    zZz

pat.p
    Gość
    Próbuję się z samym sobą... To jeden powód. Przekonać siebie samego, że to, co robię ma jakąś wartość. Że widzę świat w ciekawy sposób i będę umiał kiedyś pokazać to innym, właśnie poprzez zdjęcia.
    Po drugie - dlatego, że mnóstwo rzeczy mi się podoba, wzrusza, zastanawia. Zatrzymuje moją uwagę i gra na mnie jak na instrumencie. Chcę dobrze zabrzmieć...
    Po trzecie - jestem gadżeciarzem i sprawia mi przyjemność to całe pstrykanie, klikanie, kręcenie. Lubię sensualność tego, co robię - zapach drewna i lakieru kontrabasu, lepkość kalafonii i dotyk strun. Tak samo przepadam za chłodem i ciężarem aparatu wyjmowanego z plecaka w jesienny dzień, dźwięk dokręcanej osłony na obiektyw (mam taką dokręcaną), trzask migawki, klapnięcie.
    Świsty-gwizdy mechanizmu czyszczącego filtr przy wyłączaniu aparatu.

-----------------------------------------------------------------------
    I lubię być chwalony, jak mi się coś uda...

Nic innego nie wymyślę. Tak jest po prostu

Pozdrawiam
    Pat

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Hmmm zaczęło się od tego, że poszedłem do liceum i jak pewnie większość nie wiedziałem co chcę robić w życiu. Tak się składa, że pochodzę z rodziny uzdolnionej plastycznie, wujek artysta, performer, scenograf itd., ojciec grafik i nauczyciel na wyższych uczelniach, mama uczy plastyki w szkole, siostra skończyła architekturę krajobrazu, a w tej chwili odpowiada za jakieś tam wizualne sprawy w sklepie odzieżowym, a ja nie umiem rysować, malować, zero zdolności manualnych. Pomyślałem sobie to może odziedziczyłem oko i zmysł artystyczny i na najbliższe wakacje w góry wziąłem Zenita z zepsutym światłomierzem ojca. Zdjęcia jak zdjęcia z takiego Zenita z przysłoną dobieraną na oko, ale złapałem bakcyla. Nadszedł czas likwidowania mojej książeczki mieszkaniowej, za pieniądze z niej oczywiście można było co najwyżej kupić dom dla lalek. Odwiedziny na giełdzie w Stodole i Nikon F75. Kolejne wakacje, pierwszy performance wujaszka i pierwsza dokumentacja. I wyszło super i ja byłem mega zadowolony i wujaszek, a później reszta się jakoś potoczyła, pierwszy konkurs, pierwszy większy projekt, pierwsza wystawa.
    W fotografii lubię tą chwilę zapomnienia kiedy jestem ja wizjer i kadry których szukam, wtedy nic oprócz tych rzeczy dla mnie nie istnieje.
    Oczywiście to co powiedział Rafał, super uczuciem jest kiedy ktoś docenia twoją pracę, wtedy rosną skrzydła i chce się więcej.

Trochę dużo, ale jak to konwersacje wieczorne nie mogą być krótkie
    Ostatnio edytowane przez kali999 ; 15.10.09 o 16:34

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kali999 Zobacz posta
    Oczywiście to co powiedział Rafał, super uczuciem jest kiedy ktoś docenia twoją pracę, wtedy rosną skrzydła i chce się więcej.
    O tak!
    Gorzej, jak dzieje się odwrotnie - czasem można na długo skrzydła stracić

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    O tak!
    Gorzej, jak dzieje się odwrotnie - czasem można na długo skrzydła stracić
    To też się niestety zdarza, ale im dłuższy taki okres, a po nim przyjdzie docenienie prac wtedy radość jest jeszcze większa

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    296
    Moja galeria
    Proponuję jako nastepny temat- ile jest klasycznie rozumianej fotografii a ile postprocessingu (czyli PSucia) w obecnej fotografii.
    jeśli to ne to miejsc- adminie przenieś.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Czemu? Bo już zanim dostałem w łapska aparat, uwielbiałem obserwować rzeczywistość, przyglądać się ludziom. Bo aparat daje mi możliwość wyrażenia siebie, bo uwielbiam zatrzymywać chwile. Bo podnieca mnie naciskanie na spust. Bo daje mi radość dobry kadr. I nawet nie chodzi tu o zdjęcia, jako wynik - wolę gonienie króliczka. Świetne są te próby. Ktoś napisał, że po zrobieniu najlepszego swojego zdjęcia - zdjęcia życia - skończyłby fotografować - przychylam się do tego.