Strona 12 z 39 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 387

Wątek: Panasonic GF1 nowy gracz w systemie micro-cztery-trzecie nadchodzi !!!

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Poza tym nie wiem, czy w ogóle RT czyta poprawnie rawy z E-P1. A jeśli tak, to od której wersji?
    Wersja najnowsza, która jest na stronie poradziła sobie z RAW-em z EP-1 i RAW-em z GF1, ale temu drugiem musiałem rozszerzenie zmienić na orf, bo inaczej się nie pojawiał w przeglądarce plików. Po otwarciu domyślnie EP-1 miało jasność na trochę wyższą wartość niż GF-1 ustawioną (tak, że wyglądał ok). Po zrównaniu obu do zera EP-1 jest o 1EV ciemniejszy. Zakładam, że owa domyślna wartość brightness może być pobierana przez RT z dcrawa - stąd na domyślnych ustawieniach nie widzisz różnicy (bo są różne dla obu tych aparatów).

Ale żeby coś stwierdzić, trzeba by zobaczyć jakie wartości są w pliku dla pikseli, a nawet to tak naprawdę nic nie mówi, bo to po prostu zależy jak przypisał wartości konwerter analogowo-cyfrowy.

Jerry_R, w informacjach o tym pojawiały się zdania, że ISO100 wprawdzie jest dostępne, ale niczym nie różni się w RAW od ISO200 poza przesunięciem wartości. Nijak to nie wpływa na porównania jakości na danym ISO, bo przed porównaniem i tak jasność zrównujesz przecież, a czas naświetlania jest taki sam. Więc ma to tylko takie znaczenie, że masz zapas w światłach i ew. możesz próbować lekko prześwietlać zdjęcie, by mieć mniejsze szumy w cieniach.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Właśnie spróbowałem otworzyć rawa z E-P1 z RT 2.4 i zdjęcie wyszło czarne jak smoła. Ta wersja nie obsługuje zdjęć z tego modelu, co wcale nie znaczy, że wymagają one jakichś dodatkowych zabiegów. Zawsze tak jest, że wywoływarki potrzebują aktualizacji, kiedy pojawia się na rynku nowy aparat.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Właśnie spróbowałem otworzyć rawa z E-P1 z RT 2.4 i zdjęcie wyszło czarne jak smoła. Ta wersja nie obsługuje zdjęć z tego modelu, co wcale nie znaczy, że wymagają one jakichś dodatkowych zabiegów. Zawsze tak jest, że wywoływarki potrzebują aktualizacji, kiedy pojawia się na rynku nowy aparat.
    Oczywiście. Użyłem 2.4.1 w wersji linuksowej. Zdjęcie jest wywoływane poprawnie zarówno z EP-1 jak i GF1.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Wersja najnowsza, która jest na stronie poradziła sobie z RAW-em z EP-1 i RAW-em z GF1, ale temu drugiem musiałem rozszerzenie zmienić na orf, bo inaczej się nie pojawiał w przeglądarce plików.
    No widzisz. A wersja poprzednia otwiera rawy z GF1 bez żadnego problemu.

Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Jerry_R, w informacjach o tym pojawiały się zdania, że ISO100 wprawdzie jest dostępne, ale niczym nie różni się w RAW od ISO200 poza przesunięciem wartości. Nijak to nie wpływa na porównania jakości na danym ISO, bo przed porównaniem i tak jasność zrównujesz przecież, a czas naświetlania jest taki sam.
    To dotyczy tylko jpegów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    No widzisz. A wersja poprzednia otwiera rawy z GF1 bez żadnego problemu.
    Nic nie widzę. Nowa także. Nie ma jedynie *.RW2 w filtrach przeglądarki plików, może dotyczy to tylko wersji linuksowej i zapomnieli dodać.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    A czy przypadkiem nie chodzi o to, ze E-P1 [...] (HIGHLIGHT RECOVERY), naswietla o 1 EV mniej? A potem rozjasnie ciemniejsze obszary.
    No i sie wyjasnilo!

"Indeed, this technique of using a lower region of the sensor’s response isn’t at all uncommon – we could just as easily have looked at a Canon using Highlight Tone Priority or a Pentax in its DRange modes, they’re doing much the same thing (The ISO 100 disappearing as an option is the biggest giveaway)."

Tylko jedna roznica - CANON, PENTAX, NIKON, SONY - tego nie ukrywaja, pozwalaja wlaczyc, wylaczyc.
    Olympus caly czas mnie zaskakuje

Milej lektury:
    http://blog.dpreview.com/editorial/2...goalposts.html

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    OK, wyjaśniło się.
    Ale inne aparaty chyba też robią tak bez możliwości wyłączenia. Nikony też miały ISO niższe niż powinny.
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 29.09.09 o 13:39

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    W olkach iso 100 nie znika. Ten cytat w ogóle nie dotyczy przypadku E-P1.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ale ISO100 w EP-1 to takie "rozszerzone ISO" jak w niektórych lustrzankach. Czyli ISO100 nie zmienia wzmocnienia sygnału w porównaniu do ISO200.
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 29.09.09 o 13:43