Strona 11 z 39 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 387

Wątek: Panasonic GF1 nowy gracz w systemie micro-cztery-trzecie nadchodzi !!!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Się robi:

http://www.imaging-resource.com/PROD...NR_OFF.ORF.HTM

http://www.imaging-resource.com/PROD...NR_LOW.RW2.HTM

To jest akurat iso 1600, ale jak chcesz inne, to trzeba wejść w sample, a potem w thumbnails. I pod niektórymi zdjęciami będziesz miał linki do rawów.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A, ja zdążyłem wcześniejszy post wyedytować. Także wklejam tutaj co napisałem wyżej:

W RAW Therapee zdjęcie z EP-1 jest praktycznie o 1EV ciemniejsze niż zdjęcie z GF1 na tych samych ustawieniach. Oba testowane przeze mnie zdjęcia miały ISO1600, f5.6, czas 1/400.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    RawTherapee coś robi z krzywymi, w zależności od tego, z jakiego aparatu są rawy. Wywołaj sobie z DCrawa (np. przeglądarką FastStone), to będzie bez żadnych ingerencji.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Umc ca ba um fa ca TAJFUN GF-1
    hcc jamnnD dSLR ARMY
    ...
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    RawTherapee coś robi z krzywymi, w zależności od tego, z jakiego aparatu są rawy. Wywołaj sobie z DCrawa (np. przeglądarką FastStone), to będzie bez żadnych ingerencji.
    A czy przypadkiem nie chodzi o to, ze E-P1 nie chcac wypalac jasnych obszarow (HIGHLIGHT RECOVERY), naswietla o 1 EV mniej? A potem rozjasnie ciemniejsze obszary. Tak gdzies czytalem.

W dodatku w E-P1 nie mozna tego wylaczyc, jak np. w 5D II.

Jak sie RAW'a z 5D II z wlaczana funkcja HIGHLIGHT RECOVERY otwiera we wszystkim poza firmowa wywolywarka (DPP) - jest tak samo ciemniej o 1 EV.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 27.09.09 o 15:35 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    A czy przypadkiem nie chodzi o to, ze E-P1 nie chcac wypalac jasnych obszarow (HIGHLIGHT RECOVERY), naswietla o 1 EV mniej? A potem rozjasnie ciemniejsze obszary. Tak gdzies czytalem.
    Niektórzy tak twierdzą, dlatego z ciekawości sprawdzałem. Ale tak naprawdę, chyba nie ma sposobu, by to ocenić, bo nawet bezpośrednie wartości w RAW zależą od tego jak ktoś ustawi przetwornik analogowo-cyfrowy.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Słyszałem o tym, ale nie przekonuje mnie to za bardzo. Zresztą to dotyczy tylko jpegów, a na pewno nie rawów. Ponoć tak samo jest w E-30 i E-620, co zresztą zaraz sprawdzę.

Poza tym nie wiem, czy w ogóle RT czyta poprawnie rawy z E-P1. A jeśli tak, to od której wersji?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Zresztą to dotyczy tylko jpegów, a na pewno nie rawów.
    To dotyczy glownie RAW'ow.
    JPG jaki jest - kazdy widzi zaraz po wyjsciu z puszki.

OK, moze zatem napisze dokladnie jak dziala w CANON'ie - i odniescie to do E-P1 prosze.

HIGHLIGHT RECOVERY OFF
    - w aparacie mozna wybrac dowolne ISO
    - sprzet wskaze przyslone oraz czas dla poprawnej wg niego ekspozycji, w zaleznosci o trybu pomiaru (matrycowy, punktowy)
    - robimy zdjecie (RAW)
    - otworzenie tego RAW'a w jakiejkolwiek wywolywarce pokazuje dobrze naswietlone zdjecie (tak jak sie spodziewamy)

HIGHLIGHT RECOVERY ON
    - w aparacie mozna wybrac ISO od 200 (nie od 100)
    - sprzet wskaze przyslone oraz czas dla poprawnej ekspozycji, w zaleznosci o trybu pomiaru (matrycowy, punktowy)
    - robimy zdjecie (RAW)
    - otworzenie tego RAW'a w wywolywarce CANON'a pokazuje dobrze naswietlone zdjecie
    - otworzenie tego RAW'a w jakiejkolwiek innej wywolywarce pokazuje zdjecie niedoswietlone o 1 EV, poniewaz zostalo ono zrobione o jedno ISO nizej.

JPG'ow to nie dotyczy, gdyz puszka automatycznie rozjasnia ciemniejsze obszary, zachowujac te jasniejsze. W instrukcji jest ponadto wyraznie napisane, ze wlaczenie funkcji moze spowodowac wieksze szumy w ciemnych obszarach.

Nie musze dodawac, ze zaden swiadomy fotografujacy, zapisujacy zdjecia w formacie RAW nigdy tego nie wlacza. To jest traktowane jako jakis FAKE, a uzywane jedynie przez niektorych slubnych w Ameryce - robiacych jedynie JPG'i.

I tyle. W Canonie mozna ta funkcje wybrac lub nie.
    Ponoc w E-P1 nie ma nigdzie opcji wylaczenia tego.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ja mogę zawsze wybrać iso 100, pod warunkiem, że nie mam ustawionego auto iso. Poza tym nie wiem, czy mój raw jest dobrze naświetlony czy niedobrze, bo jak mógłbym to porównać? Mogę się tylko domyślać, że dobrze, skoro rawy z innych aparatów, przy tych samych parametrach ekspozycji są naświetlone podobnie.

Moim zdaniem sprawa dotyczy tylko jpegów, które mają nieco rozjaśnione cienie (ale to tylko w trybie automatycznej gradacji). I nie ma tu miejsca żadne niedoświetlanie rawów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Mysle, ze chodzi o to, zo zauwazyl Magnesus.

Wywolywarka, ktora nie czyta, nie rozpoznaje parametru HIGHLIGHT RECOVERY, pokazuje po prostu zawartosc RAW'a - co objawia sie tym, ze zdjecie jest "ciemne", a histogram przesuniety w lewo.

A ta, ktora rozpoznaje - automatycznie rozjasnia.

Wydaje sie, ze Magnesus ma wywolywarke, ktora po prostu pokazuje zawartosc RAW'a bez zadnych zmian. A stwierdzenie - czy ona w ogole obsluguje E-P1 - tym bardziej potwierdza ta teze! Im bardziej nie obsluguje - tym bardziej pokazuje obraz zapisany, bez zadnych ingerencji.

Z pewnoscia DXO rowniez nie robil zadnych poprawek w otrzymanych RAW'ach, po prostu je wyswietlil - to wyjasnia ich spostrzezenia a propo ISO w 100%.

A calemu zamieszaniu moim zdaniem winnien sam producent, Olympus.

Poszukam pozniej jeszcze cos wiecej w necie.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Jerry_R, wystarczy wywołać rawa DCrawem, który nie wprowadza żadnych zmian i nie uwzględnia żadnych dodatkowych informacji od producentów sprzętu o tym, w jaki sposób ich rawy mają być automatycznie "kombinowane". Ja właśnie w ten sposób wywołałem rawa no i widzę to, co widzę - czyli, że nie ma różnicy.