Strona 92 z 151 PierwszyPierwszy ... 42829091929394102142 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 911 do 920 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

czato
    Gość

rozmiar E-p1

Oglądałem aparat wczoraj w sklepie i mam mieszane uczucia.
    Generalnie potrzebuję aparatu do podróży (co roku jeżdżę do Azji), możliwie
    lekkiego, fajnie jeśli z video.

Sam aparat - solidne wrażenie, małe cacko. Ale razem z obiektywem 14-42 - mam wrażenie że nie jest aż taki mały, a co gorsza "wykręcał" mi się trochę w ręku.
    Mam E-520 + 12-60 +70-300 i chętnie zmniejszyłbym rozmiary sprzętu,
    ale:
    - przydałby mi się uchylny ekran (do niepozowanych ujęć)
    - e-p1 + adapter + np. obiektyw 9-18mm mam wrażenie nie będzie mniejszy od E-420.
    Najchętniej kupiłbym e-630 - czyli ta sama obudowa + sensor e-p1+ video.
    Gdyby Olympus włączył w E-620 video (nawet kulawe, jak w Nikonie) to miałby 2x większą sprzedaż kosztem jedynie oprogramowania.

Podsumowując - chyba poczekam jeszcze z zakupem, może Panasonic jeszcze coś pokaże w tym roku, no i przede wszystkim przydałaby się lista planowanych obiektywów m4/3 od Olympusa.

Marcin

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Może uda mi się wklepać jedno zdjęcie z ISO 6400 przed i po obróbce w OM. Niestety na szkoleniu kart na których robiłem zdjęcia i filmowałem nie dało rady przegrać. a swoją wziąłem bardzo małą. zobacz exif
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	15UST ost1_filtrzakł mocno_1_.JPG
Wyświetleń:	479
Rozmiar:	759,8 KB
ID:	20942   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	15UST ost1_filtrzakł mocno_2_.JPG
Wyświetleń:	462
Rozmiar:	765,9 KB
ID:	20943   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	15UST ost1_filtrzakł mocno_3_.JPG
Wyświetleń:	468
Rozmiar:	755,6 KB
ID:	20944   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	15USTAWIENIA STD_1_.JPG
Wyświetleń:	464
Rozmiar:	735,2 KB
ID:	20945  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	15USTAWIENIA STD_2_.JPG
Wyświetleń:	488
Rozmiar:	757,7 KB
ID:	20946   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	15USTAWIENIA STD_3_.JPG
Wyświetleń:	489
Rozmiar:	762,5 KB
ID:	20947  
    darekzukowski.blogspot.com

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Te zdjęcia to tak dla żartu? Są koszmarne...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    zdjęcia są koszmarne, ale jak ktoś chce oglądać szumy to są ok!
    darekzukowski.blogspot.com

rodzyn
    Gość
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9235&p=0

test na: fotopolis.pl z konkluzją : ZNAKOMITY!

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Adaptery micro4/3 na 4/3

hej
    kupiłem PENa wczoraj. Próbowałem razem z adapterem MMF-1, ale niegdzie nie ma. Nawet w sklepie Euro-Agd, który bieze udzial w kampanii, pani z okienka, tzn z dzialu zakupow napisala mi mail, ze to tylko na specjalne zamowienie, dostawa od producenta minimum 28 dni ROBOCZYCH (sic!) a moze wiecej i w ogole czego ja chce... Olympus w ogole nie odpisal. A Euro_Agd maja juz nowe gablotki na PENa, gdzie jest miejsce na prezentacje adaptera!! Ale taka amatorszczyzna to normalka u nich...

ale do rzeczy...

Panasonic ma swoja przejsciowke z micro4/3 na 4/3 i nazywa sie DMW-MA1. Jest znacznie tansza od olympusowskiej MMF-1 - nawet 200 zł. Ale nie mam pewnosci jak pracuje i jakie funkcje obiektywow olympusa przenosi na PENa. Moze ktor wie...
    Prosze o uwagi!!!

PS
    Pen robi wrazenie...dziewne... Nigdy nie mialem wlasnego kompaktu, poza tym nie za bardzo umiem sie nimi poslugiwac... ale cos w nim jest. Konstrukcja baaaardzo solidna. Funkcjonalnosc niezla, menu takie sobie-przyzwayczilem sie do E-3 wiec niektorych rzeczy mi brakuje. Nie rozgryzlem jeszcze programowania przycisku Fn. Zdjec nie zrobilem za wiele, ale te kilka...no, jestem pod wrazeniem, pomimo, ze wzialem nalesnika 17/2,8. Wizjer robi koszmarne wrazenie. O ile aparat solidny wizjer przypomina plastikowe g... i jest PIEKIELNIE drogi! Mam bessa z kilkoma szklami i wizjerami i przy nich to jakies koszmarne nieporozumienie...
    Doniose jak dalsze eksperymenty...
    \

j
    OM-4T, 55/1,2; 85/2; 200/3,3; OMmotor 2; E-1; 14-54/2,8-3,5; adapter OM-3/4

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    http://forum.fourthirdsphoto.com/showthread.php?t=48747 - wynika, że są praktycznie identyczne.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    A jak sprawuje się AF 17-stki na E-P1 w porównaniu do AF z E-3 (z kitem?) ?

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez waaan Zobacz posta
    hej

PS
    Pen robi wrazenie...dziewne... Nigdy nie mialem wlasnego kompaktu, poza tym nie za bardzo umiem sie nimi poslugiwac... ale cos w nim jest. Konstrukcja baaaardzo solidna. Funkcjonalnosc niezla, menu takie sobie-przyzwayczilem sie do E-3 wiec niektorych rzeczy mi brakuje. Nie rozgryzlem jeszcze programowania przycisku Fn. Zdjec nie zrobilem za wiele, ale te kilka...no, jestem pod wrazeniem, pomimo, ze wzialem nalesnika 17/2,8. Wizjer robi koszmarne wrazenie. O ile aparat solidny wizjer przypomina plastikowe g... i jest PIEKIELNIE drogi! Mam bessa z kilkoma szklami i wizjerami i przy nich to jakies koszmarne nieporozumienie...
    Doniose jak dalsze eksperymenty...
    \

j
    To mnie trochę Olek zawiódł z tym wizjerem. Miałem w ręku E-P1 z 14-42. Samo body wrażenie robiło super solidne (no, można by żądać wszystkich pokręteł metalowych, ale w końcu to nie Leica), to 14-42 robił przy nim bardzo plastikowe wrażenie. Przy takim starym E500 nie byłoby takiego dysonansu, ale przy solidności pena jakoś tak nie do końca pasuje.
    Nie wiem jak z solidnością 17mm f/2.8 bo w rękach nie miałem.
    Od wizjera (przy tej cenie) spodziewałem się jakiejś solidnej jakości, a la lornetki Svarovskiego czy przynajmniej konstrukcji równie solidnej co body. Trochę mnie zniesmaczyło to co opisujesz - plastikowe g... ? Oj, Olek, przeginasz z cenami.

Podobno ma się pojawić jakiś FVF dołączany na stopkę. Może będzie lepszy.
    Wieści na http://43rumors.com/
    Ale biorąc pod uwagę ile kosztuje to plastikowe g... to taki EVF będzie pewnie dużo droższy.

Biorąc pod uwagę pazerność Olka warto poczekać na odpowiednik Panasa. Ten ma podobno mieć EVF w standardzie, a pewnie i szybszy AF.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Witam

przebilem sie przez duza czesc wątku (przynaje - nie przez calosc), wiec jakies pojecie chyba o nowym PEN'ie posiadam dzieki Waszym wrazeniom, jednak pozostaje dla mnie kilka niejasnych kwestii, zwiazanych ze specyfika mojego uzywania apratow. Wiec moze zanim bym podpytal szczesliwcow znajacych PEN'a, kilka slow o specyfice:

a) robie wlasciwie wylacznie streetphoto, takie powiedzmy "dynamiczne" - w sensie scenki a nie np emeryta na laweczce...
    b) uzywam aparatow bez AF, badz - jesli z AF, to czesto wylaczonym. dalmierzy badz "scale-focusing".
    c) nosze aparat jesli tylko sie da, to nie na szyi tylko na nadgarstku

no i teraz podpytam

1. jak wyglada responsywnosc PEN'a w trybie manualnego ostrzenia? Czy po przycisnieciu guzika zdjecie robi bez odczuwalnego opoznienia, bez shutter lag'a? Na sieci znalazlem wartosc 0.2 s jako ten shutter lag - wydaje mi sie to jakas kolosalnie wielka wartoscia... jak jest w praktyce?

2. jak wyglada uzywanie aparatu z tym staloogniskowym 17mm? w sensie: ustawiam sobie pierscieniem odleglosc np 2 metry, pierscien nie jest luzny wiec na takiej odleglosci zostaje nawet jesli aparat jest w kieszeni kurtki? Czy jestem w stanie ustawic jakos, zeby aparat po wlaczeniu przelaczal sie w tryb MF i ustawial odleglosc na konkretna wartosc badz na ostatnio uzywana?

3. jak wyglada sprawa z pokryciem kadru przez zewnetrzny wizjer dla niezaduzych odleglosci rzedu poltora metra? bardzo przeklamuje przez paralakse i ustawienie domyslne na nieskonczonosc (o ile tak ma)? Czy ma jakies ramki? Rozumiem, ze nawet jesli ma, to sa one nieruchome? Na jaka odleglosc sa przygotowane? Czy kadr jest szerszy czy wezszy niz ramki? Czy duzo miejsca jest wokol ramek by widziec co bedzie wokol kadru i ewentualnie sobie szybko przekadrowac? Czy czy stabilnie siedzi w sankach lampy?

to chyba tyle pytan na pierwszy rzut - oczywiscie bede bardzo zobowiazany za informacje

pzdr, rami

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów