OLYMPUS, PEN - jako podmiot - rzadzi
PANASONIC moze sie schowac z takim "dodatkowym" zainteresowaniem![]()
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
jesli mozna, przypomne sie z jednym pytaniem, w temacie ktorego nikt nie byl w stanie pomoc, wzglednie - jak sadze - po prostu niezauwazyl... a wiec:
jak wyglada responsywnosc PEN'a w trybie manualnego ostrzenia? Czy po przycisnieciu guzika zdjecie robi bez odczuwalnego opoznienia, bez shutter lag'a? Na sieci znalazlem wartosc 0.2 s jako ten shutter lag - wydaje mi sie to jakas kolosalnie wielka wartoscia... jak jest w praktyce?
cena chyba spada
http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/...refId/skapiec/
Olympus E-P1 Kit 14-42mm, biały - 2897 zł
Ten sklep faktycznie ma niezłe ceny w porównaniu do konkurencji, tyle że jeszcze nie ma sprzętuCiekawe czy w momencie pojawienia się olympusów w tym sklepie cena nie pójdzie do góry.
Z drugiej strony tak tanio jak w USA to chyba nigdy u nas nie będzie, a jeśli gwarancja międzynarodowa na sprzęt kupiony w USA obowiązuje również u nas to warto poszukać jakiegoś dobrego wujka....
edit:
Pobawmy się przez chwilę w spekulację walutową
Skupmy się na UE ( co by się nie stresować cenami w USA):
EP1 + 14-42 EUR 749,00
kurs średni NBP (4,2139): PLN 3156,00
ewent. min. kurs w przypadku umacniania się PLN - An.Tech.(3,65): PLN 2734,00
najtańsza oferta w necie: PLN 2900,00
EP1 + 17 EUR 849,00
kurs średni NBP (4,2139): PLN 3578,00
ewent. najniższy hipotetyczny kurs w przypadku umacniania się PLN - An.Tech.(3,65): PLN 3099,00
najtańsza oferta w necie: PLN 3200,00
EP1 + 17 + 14-42 EUR 949,00
kurs średni NBP (4,2139): PLN 3999,00
ewent. najniższy hipotetyczny kurs w przypadku umacniania się PLN - An.Tech.(3,65): PLN 3464,00
najtańsza oferta w necie: PLN 3500,00 !!!
Jak widać aktualnie najbardziej "opłaca się" kupić (zamówić? - bo ten sklep ceny podał, ale sprzęt będzie "wkrótce dostępny") zestaw z dwoma szkłami....
Oczywiście jeśli ceny bazowe w UE ulegną zmianie to i cała zabawa w obliczanie opłacalności zakupu również się zdewaluuje. Jednak pln nie powinien umocnić się bardziej niż max 3,60-3,70 za 1eur. Po takim umocnieniu nastąpi odbicie i apokalipsa.
Ostatnio edytowane przez outsider ; 27.07.09 o 10:50
Ja tam zamówię w B&H w NY - E-P1 z 17mm f/2.8 i OVF na sanki.
http://www.bhphotovideo.com/c/produc...al_Camera.html
900$ (bez cła, VAT i tax sales - przesyłka do innego stanu)
Dziś kurs $ to już prawie 2,9 czyli 2610 złotych.
Jak kurs spadnie do 2,7 (całkiem realne) to będzie 2430 zł, a przy 2,6 2340 zł.
Ech, rok temu płaciłem w USA za sprzęt po kursie 2,2 - wtedy E-P1 kosztowałby mnie poniżej 2kPLN.
Gwarancja obowiązuje, choć tylko rok. To zaleta kupowania sprzętu Olka z USA (w Canonem, Nikonem czy Sony już tak miło nie jest - gwarancja nie działa).
były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
jest: FF Canona
będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami
jako zapalony pentax'owiec dzięki e-420 no i teraz pen'owi zaczynam podkochiwać się w olku xD oj chyba ten pen w moich łapach to kwestia tygodnia,no może dwóch....![]()
kolejny user e-p1: http://blog.iamnotdenny.com/?p=1026