Strona 142 z 151 PierwszyPierwszy ... 4292132140141142143144 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.411 do 1.420 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar roxxsc
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    ...jednakże muszę przyznać, że pen jakiejś szalonej żylety nie da co wynika po części z trzymania (brak wizjera), silniejszego niż u konkurencji aa, ograniczeń kita i takiej po prostu konstrukcji.
    Jasne, jestem tego świadom, że pen jest mniej stabilny od lustrzanki, jednak obrazy które uzyskuje na 42mm przy czasie np. 1/15 - 1/30 s w zupełności mnie satysfakcjonują ale przy czasach o których pisałem wyżej już nie zawsze, oczywiście do publikacji internetowej są jak najbardziej znośne jeżeli się nie cropuje, ale przy chęci jakiegoś większego wydruku czy też cropa jest już niekiedy ciężko.
    PEN z kitem, E-510, dwa kity, fl-36, Zenit 122, helios 44m-6 i jakieś pierdoły

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Dziadek
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Moim zdaniem trzeba się nauczyć posługiwania tym nowym sprzętem.
    Nie można go przycisnąć do twarzy, często trzmany jest w jednej ręce, a stare nawyki w nas tkwią.

Jak każda nowość wymaga czasu, by ją opanować i choć jest to wkurzające, nie widzę innego wyjścia jak na początek focić z priorytetem czasu powyżej 1/60 sek /w moim przypadku, ręce mi się widocznie bardziej trzęsą niż mogę to sobie wyobrazić/.

Ale nie przyszłoby mi na myśl, posądzać aparat o wadliwe działanie.

PS. tak naprawdę to wkurza mnie uciążliwy sposób wyciągania karty i wkładania kabla z nietypowym USB do gniazdka w aparacie. Wszystkie klapki wydają się bardzo delikatne w moich łapach
    pozdrawiam

Jasiu z Rybnika

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dziadek Zobacz posta
    PS. tak naprawdę to wkurza mnie uciążliwy sposób wyciągania karty i wkładania kabla z nietypowym USB do gniazdka w aparacie. Wszystkie klapki wydają się bardzo delikatne w moich łapach
    Też mnie wkurza to miejsce chowania karty.
    Tego, co to wymyślił, powinni zmusić za karę do częstego wymieniania kart.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jak każda nowość wymaga czasu, by ją opanować i choć jest to wkurzające, nie widzę innego wyjścia jak na początek focić z priorytetem czasu powyżej 1/60 sek /w moim przypadku, ręce mi się widocznie bardziej trzęsą niż mogę to sobie wyobrazić/.

Ale nie przyszłoby mi na myśl, posądzać aparat o wadliwe działanie.
    Dziadku, tyle, że ten problem pojawia się właśnie na czasach powyżej 1/60 i pojawia się do ok 1/200, nie za bardzo rozumiem jak to może być moja wina skoro ta przypadłość nie występuje przy czasach rzędu 1/8 - 1/30s, gdyby tak było to wtedy można by mnie było posądzić o objawy odstawienne i umiejętność poruszenia zdjęcia nawet przy np. 1/125s, ale mam w miarę stabilne ręcę i praktycznie nigdy nie robię zdjęć trzymając aparat w jednej z nich, chyba, że jakiś street albo słitaśna fota na nk

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Dziadek
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez roxxsc Zobacz posta
    Dziadku, (...) nie za bardzo rozumiem jak to może być moja wina (...)
    Nie jestem ekspertem, mam PL1 od tygodnia i też nie jestem dumny ze zdjęć robionych "z ręki".
    Staram się więc ustawiać wyższe ISO i krótki czas.

Z doświadczenia wiem, że w trudnych warunkach zdjęcia z ręki mi nie wychodziły.
    Siedzieliśmy kiedyś w Starym Sączu w knajpie i koleżanka robiła zdjęcia małpką ustawioną na malutkim statywie. Jej zdjęcia były rewelacyjne!. /W przeciwieństwie do moich /

By więc cokolwiek Ci doradzić czy ocenić, musielibyśmy zobaczyć próbkę twoich poruszonych zdjęć.

Trudno potępiać w czambuł sprzęt tylko na podstawie opisu zdjęć.
    Sądzę, że analiza exif-ów pomogłaby wiele.
    pozdrawiam

Jasiu z Rybnika

Mieszka w
    bydg
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez roxxsc Zobacz posta
    firmware najnowszy, 1.3 body, 1.1 lens, tak obiektyw 14-42.
    zapytałem o firmware i obiektyw bo wersja 1.1 dla body eliminuje w pewnej mierze - według relacji użytkowników e-p1 - ten nieprzyjemny problem
    ponadto zjawisko występuje ponoć tylko przy okazji stosowania obiektywu 14-42mm (w którym to między innymi upatruje się właśnie winę) zresztą tu jest obszerny artykuł na ten temat

jeszcze jedno pytanie, czy masz włączoną stabilizację?

czy są podstawy do reklamacji? biorąc pod uwagę fakt, iż problem występuje przy stosunkowo wysokich czasach oraz nie wszyscy posiadacze e-p1 doświadczają tego zjawiska (choć tu jest jeszcze problem oceny) to myślę, że są

ja osobiście nie doświadczam opisanego problemu mam natomiast problem z odwzorowaniem barw na wyświetlaczu lcd
    wczoraj miałem w rękach swojego starego e-410 i w ramach porównania wrzuciłem na karty obu aparatów zdjęcie z linka (zrobione e-p1)
    efekt: w 410 kolory bardzo zbliżone do faktycznych w e-p1 padaka (podłoga pomarańczowa - na e-410 i monitorze żółta)

widzę, że jesteś również posiadaczem e-510 czy zauważyłeś podobne zjawisko? tj. przekłamania barw lcd e-p1 w porównaniu z twoją 510tką?

Cytat Zamieszczone przez kristof1979 Zobacz posta
    witam,
    w sklepie na którym pracuję , zdarza mi się przetestować sprzęt.
    jesli chodzi o olympusy to zasadą jest to ze wyswietlacze nie odzwierciedlają żeczywistych kolorów, oraz jasności. Jeśli chodzi o balans bieli to całkiem nieźle radzi sobie automat też przy żarowym oświetleniu. Najgorzej wypadł samsung GX , nikon D 5000, oraz totalne dno to aparaty sonego te co mają przetworniki ccd .
    Mam nadzieję że to się kiedyś zmieni peny tanie nie są a tu taki psikus z wyświetlaczem.
    Pozdrawiam
    witaj
    czy możesz potwierdzić przekłamania wyświetlacza e-p1 w odwzorowaniu temperatury barwowej w porównaniu z innymi e olympusa? np. twoją 420tka?
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Roba66
    Mieszka w
    Galicja... koło Oświęcimia
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Gniazdo przeżyję, ale ta klapka USB to porażka. Za każdym razem mam wrażenie, że mi pęknie.
    "Fotografia jest jak seks - jak nie ma w niej uczucia, to technika niewiele pomoże"

Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez insane Zobacz posta
    zapytałem o firmware i obiektyw bo wersja 1.1 dla body eliminuje w pewnej mierze - według relacji użytkowników e-p1 - ten nieprzyjemny problem
    ponadto zjawisko występuje ponoć tylko przy okazji stosowania obiektywu 14-42mm (w którym to między innymi upatruje się właśnie winę) zresztą tu jest obszerny artykuł na ten temat
    Dzięki za zainteresowanie i linka Właśnie się zastanawiam, czy reklamować to w jakiś sposób, zobaczę jeszcze na ile mi to będzie przeszkadzało na dłuższą metę.

Stabilizacje mam z reguły włączoną ale nie wydaje mi się, żeby w niej tkwił problem.

Co do problemu odwzorowania barw, to sprawdziłem i rzeczywiście e-p1 ma zbytnio podkręconą saturację, bo też podłogę widzę na pomarańczowo, z kolei na monitorze i e-510 kolory są do siebie zbliżone. Mnie to osobiście nie przeszkadza, bo i tak obrabiam wszystkie zdjęcie po selekcji, ale rozumiem, że to może denerwować.

Pozdrawiam.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Zaktualizowałem firmware , AF w moim ep1 w końcu nabrał wigoru - i teraz nie żałuje że wybrałem olka zamiast panasłonika.

Awatar gcw
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Ja też mam wrażenie, że działa szybciej (subiektywnie) Na nalesniku i tak było w miarę ok, ale znacznie szybciej sobie radzi na zoomie

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów