Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Wątek: e-30 vs e-510 w swiatlach

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Jeszcze niedawno miałem jednocześnie E-410 i E-30 i mogę z pełną odpowiedzialnością potwierdzić, że DR w rawach też został poprawiony. Nie umiem zmierzyć, na ile, więc nie będę próbował wymyślać jakichś liczb. Jeśli jednak chodzi o możliwość wyciągnięcia szczegółów ze świateł, to w obu aparatach jest podobnie. Jednak gdy porównywałem dwa zdjęcia naświetlone do prawej strony histogramu (bardzo kontrastowa scena) tak, żeby światła nie zostały przepalone, to cienie z E-410 były jedynie czarną plamą, zaś w E-30 dało się coś dojrzeć.

Poza tym samo działanie światłomierza zostało poprawione w trybie matrycowym. E-30 wyraźnie rzadziej przepala, niż E-410.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    do tego e-30 ma poprawke cieni w aparacie, jesli ktos chce to zrobic

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Prosty test, ale pokazuje że nowa matryca wcale pomimo zwiększenia ilości pikseli nie musi być gorsza. Fakt, jako były użytkownik e 510 potwierdzam to, że łatwo było przepalić światła. Niemniej nawet e 3 ni umywa się do DR e 400 - spróbujcie zrobić szare zimowe niebo tymi puszkami fotografując np. architekturę: w e 3 zobaczymy białą plamę, a e 400 "naturalnie" szare niebo.
    MK

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez wujek.samo.h Zobacz posta
    Prosty test, ale pokazuje że nowa matryca wcale pomimo zwiększenia ilości pikseli nie musi być gorsza.
    Ten test nic takiego nie pokazuje, można domniemywać zmianę krzywych dla silnika jpeg oraz ewentualnie inna prace światłomierza.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 17.06.09 o 16:28

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Żałuję, że nie zrobiłem wtedy RAWów. Udostępniłbym forumowiczom - fachmanom od obróbki RAW w różnych narzędziach (ACR, RT, OStudio) do wywołania materiał z e510 i ciekawym, czy komuś udałoby się wydostać z tego RAWa tyle, ile robi silnik jpeg z materiałem z e30 (nieważne w jaki sposób).
    Wcale nie piszę tego złośliwie. Bardzo żałuję że tego nie mogę zrobić. Byłoby niezłe wyzwanie.

A póki co ... widać - co widać i nie trzeba męczyć się z RAW
    No chyba, że nie widać?
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Zamieszczę jakieś rawy ze sceną o dużej rozpiętości tonalnej, o ile zdołam je znaleźć. Robiłem takie dla porównania E-30 i E-410, tylko gdzieś wsiąkły... Szkoda, że już się pozbyłem E-410. Potestowałbym go jeszcze trochę
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jeszcze jedno dodam:
    Bardzo nie chciałbym zostać posądzony o szowinizm sprzętowy. Wiadomo, że obecnie mam e30 a miałem e510 i wydałem pokaźną gotówkę na zmianę. Zapewniam jednak, że nie muszę sobie poprawiać samopoczucia wpatrując się w wyprodukowane przez siebie obrazki.
    Wykonałem jedynie prosty test porównawczy przydatny dla tej części klubowiczów, którzy nie przy każdym zdjęciu wywołują negatyw cyfrowy. Nota bene - po to jest dedykowany silnik i procesor w korpusie i masa opcji jego dostrajania, żeby dać szybki i dobry efekt jpeg, czyż nie?
    Gdzieś w necie przyczytałem, że skoro procesor w korpusie wywołuje RAWa w część sekundy, to świadczy to (z samego faktu krótkiego czasu) o złej jakości wyprodukowanego jpeg. Ktoś tak uzasadniał konieczność samodzielnego wywoływania na komputerze. To oczywista bzdura. Róznica jest tylko taka, że nie wszystko można ustawić z góry i dlatego nic nie zastąpi oglądowej analizy efektów wywołania RAW na komputerze. Tylko retorycznie spytam - czy zawsze warto?
    Ostatnio edytowane przez Legal ; 17.06.09 o 19:42
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007

| OlyJedi Awatar BAQ
    Mieszka w
    Skierniewice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Legal Zobacz posta
    Nie chce wywoływać jakiejś wielkiej dyskusji, ale był czas, kiedy miałem równolegle dwa korpusy e-510 i e-30 i okazję zrobić prosty test jpg prosto z korpusu w identycznym czasie, warunkach i wszystkich ustawieniach oraz tym samym obiektywem. Nie bedę dorabiał ideologii. Spójrzcie, na co chcecie. Z lewej e-30, z prawej e-510. Fotki z e-30 zmniejszyłem przed porównaniem do wielkości odpowiadającej 10 Mpix matrycy. Cropy 100%
    Nic nie sugeruję i nie stawiam żadnej tezy. Tyle już było tu mądrości o DR.
    niby takie same ustawienia w przypadku obu aparatów, ale na zdjęciu C po lewej kostka brukowa jest różowa, a na zdjęciu po prawej szara. To wygląda jak zdjęcie dwóch różnych parkingów
    E-3, E-510, ZD 14-54, ZD 50, ZD 35, ZD 70-300, ZD 14-42, ZD 40-150, DCR-250, FL-50R, FL-36

| OlyJedi Awatar Alex-ander
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Na zdjęciu 'b' rzuca się w oczy (może tylko moje) wyraźnie słabsza ostrość... czego to wina? korpusu 510?

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BAQ Zobacz posta
    niby takie same ustawienia w przypadku obu aparatów, ale na zdjęciu C po lewej kostka brukowa jest różowa, a na zdjęciu po prawej szara. To wygląda jak zdjęcie dwóch różnych parkingów
    Przecież to dwie różne matryce. Porównaj sobie kolory z e-500 a np. e-330.
    mente et malleo

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów