Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: e-30 vs e-510 w swiatlach

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

e-30 vs e-510 w swiatlach

Nie chce wywoływać jakiejś wielkiej dyskusji, ale był czas, kiedy miałem równolegle dwa korpusy e-510 i e-30 i okazję zrobić prosty test jpg prosto z korpusu w identycznym czasie, warunkach i wszystkich ustawieniach oraz tym samym obiektywem. Nie bedę dorabiał ideologii. Spójrzcie, na co chcecie. Z lewej e-30, z prawej e-510. Fotki z e-30 zmniejszyłem przed porównaniem do wielkości odpowiadającej 10 Mpix matrycy. Cropy 100%
    Nic nie sugeruję i nie stawiam żadnej tezy. Tyle już było tu mądrości o DR.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	a.jpg
Wyświetleń:	655
Rozmiar:	166,6 KB
ID:	18611   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	b.jpg
Wyświetleń:	658
Rozmiar:	170,9 KB
ID:	18612   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	c.jpg
Wyświetleń:	651
Rozmiar:	185,3 KB
ID:	18613  
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007

| OlyJedi Awatar szalik07
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Mysle, ze dosc przydatne porownanie w moim odczuciu wyglada na to ze e30 jednak goruje nad e510 w tej kwestii jest postep!

qbic
    Gość
    Ten postęp zapewne dotyczy tylko JPEG oraz domyślnych ustawień aparatu.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Ten postęp zapewne dotyczy tylko JPEG oraz domyślnych ustawień aparatu.
    Prawdopodobnie masz rację. Jestem amatorem i ciągle zdecydowaną większość zdjęć robię w JPEG. Mnie taki postęp też w pewnym sensie zadowala.

| OlyJedi Awatar szalik07
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nawet jesli jest to postep w wywolywaniu jpegow w korpusie to i tak nie zle

GoOrange
    Gość
    W sumie to jaki by ten postęp nie był to ważne że w ogóle jest. Plusik za chęci.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    jpg nie jpg efekt postępu pozytywny, o to przecież chodzi prawda ? Przecież napisal, że takie same ustawienia, a to znaczy, że jest jednak lepiej.
    mente et malleo

darkelf
    Gość
    Nie ma czegoś takiego jak "te same ustawienia", nie wiesz co robi soft w obu aparatach, porównywanie ma sens tylko w przypadku RAW bez żadnej obróbki.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Nie ma czegoś takiego jak "te same ustawienia", nie wiesz co robi soft w obu aparatach, porównywanie ma sens tylko w przypadku RAW bez żadnej obróbki.
    Zdaje sobie sprawę, ze "te same ustawienia" to uproszczenie. Nie ma też RAW bez obróbki - już na etapie demozaikowania jest jakiś algorytm...
    Nie dyskutujemy o możliwościach i zawartości RAW, tylko o tym co robi z nimi soft aparatu w obu przypadkach z dostarczonego z sensora materiału. Nad samymi matrycami deliberuje DxO i wiadomo, co tam przeczytasz.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Z semantycznego punktu widzenia się mylisz darkelf. Wiem o co Ci chodzi, ale jeśli aparat A ma ustawiany parametr 1,2,3 i aparat B ma te same parametry. To to stwierdzenie te same ustawienia, oznaczają tylko jedno. Te parametry mają te same wartości. Nie doszukuj się czegoś więcej ani nie pisz że nie ma czegoś takiego bo jest.
    Takie porównanie oczywiście jest bardzo uproszczone, ale i bardzo praktyczne. W większości przypadków dla amatora wystarczające
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów