Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: e-30 vs e-510 w swiatlach

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Alex-ander Zobacz posta
    Na zdjęciu 'b' rzuca się w oczy (może tylko moje) wyraźnie słabsza ostrość... czego to wina? korpusu 510?
    Były inne egzemplarze kita 14-42 podpięte. Może AF nie działa tak dobrze w e510. Poza tym to jednak crop 100%. Z tą ostrością nie jest chyba tak źle nawet w tym gorszym przypadku. Popatrz sobie na crop z rogu z kita Sony lub Canona
    Ostatnio edytowane przez Legal ; 18.06.09 o 13:09
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007

darkelf
    Gość
    Mi chodzi tylko o to, że robię tylko RAWy. Od paru miesięcy nie zrobiłem żadnego JPG. Dlatego zmiana algorytmu obrabiającego zdjęcia w aparacie nie ma dla mnie znaczenia - i tak robi to mój PC, a nie aparat. Jesli ktoś miałby możliwość sprawdzania E-3, E-30, E-620 czy E-P1 w tych samych warunkach (ten sam obiektyw, światło) co E-5xx i E-4xx to proszę - zróbcie RAWy w trybie M!

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BAQ Zobacz posta
    niby takie same ustawienia w przypadku obu aparatów, ale na zdjęciu C po lewej kostka brukowa jest różowa, a na zdjęciu po prawej szara. To wygląda jak zdjęcie dwóch różnych parkingów
    E30 ma taki odcień - przy automatycznym WB tak wychodzi - obecnie stosuję drobną korektę balansu bieli (A-2 G+1) i wychodzi podobna tonacja, jak w e510. Czyli dodaję 2 w kierunku niebieskim i 1 w zielonym. To tyle. Fakt - inna matryca i WB ma dodatkowo zewnętrzny czujnik.
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Do tego inne poziomy kontrastu i nasycenia kolorów w silniku jpegów. Chodzi chyba jednak głównie o balans bieli, który na tych zdjęciach w E-30 jest cieplejszy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ostrzeszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    ...zdecydowanie cieplejszy ale osobiście mi to np.odpowiada w porównaniu z chłodnym E-510, jest przyjemniejszy dla oka. A jeśli oczekuję czegoś innego robię to w RAWie. Przyjemny dla oka JPG przydaje się dla niecierpliwych, którzy chcą już "na doczekaniu" coś mieć ode mnie. Można również odczuć poprawę zachowanie w światłach jak i w cieniach, jest po prostu lepiej, bardziej przewidywalnie, można swobodniej fotografować. Byle mieć autogradiację na wodzy, lubi się czasem włączyć nie oczekiwanie. Mierzeniem tego i dociekaniem dlaczego jest lepiej pozostawiam tym, którzy lubią tracić na to czas.
    Ostatnio edytowane przez Jamsborg ; 18.06.09 o 18:05
    OMD-EM5 II + M. ZD 12-40mm f/2,8 und M.ZD 25 f1,8 + HLD8 oraz nadal E-30... ZD14-54, ZD50 Macro, ZD50-200SWD, ZD 9-18, ZD 14-45, EC-14, EC-20, EX-25, Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, FL-50, 055X PRO B + 322RC

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Legal Zobacz posta
    E30 ma taki odcień - przy automatycznym WB tak wychodzi - obecnie stosuję drobną korektę balansu bieli (A-2 G+1) i wychodzi podobna tonacja, jak w e510. Czyli dodaję 2 w kierunku niebieskim i 1 w zielonym. To tyle. Fakt - inna matryca i WB ma dodatkowo zewnętrzny czujnik.
    Zgadza się. Ciepłe odcienie są mniej kontrastowe w światłach (czyli głębia jest większa) dlatego tu tylko o balans bieli chodzi. Gdyby to zrobić z ręcznie ustawioną temp. barw. nie byłoby różnicy (o ile nie zmienili czegoś fabrycznie). Osobiście sam mam ustawione prawie zawsze chmurki bo nie lubię niebieskiego w zielsku.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    nareszcie!

mam e500 i przez to, co widać na rysunkach bałem się zamiany na jakąkolwiek matrycę 10mPix z Olka (łącznie z e3).
    testowałem e400 i IMO to jest dramat - tak łatwo przepalić światła, że to nawet przy prostej studyjnej pracy jest problem - czasami pół przesłony sprawiało, że skóra łapie okrutne różowe tony i przepalenia
    z tą matrycą trzeba jak z jajkiem i łątwo przez ni można stracić dobre ujęcia

teraz widzę, że w końcu oli wraca do wysokiej formy
    pozdrówki,
    api
    www.twojareklama.pl

darkelf
    Gość
    To różnica polega na działaniu matrycy czy na konwersji z RAW do JPG w E-30?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    To różnica polega na działaniu matrycy czy na konwersji z RAW do JPG w E-30?
    Nie wiem, nie używam jpegów. Ale działanie światłomierza, który naprawdę dość skutecznie unika przepaleń może mieć tutaj największe znaczenie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

darkelf
    Gość
    Ja też nie używam JPG dlatego pytam czy bym w ogóle dostrzegł różnicę. A ponieważ używam teraz M a nie A więc światłomierz też niezbyt by pomógł.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów