Strona 85 z 117 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 841 do 850 z 1164

Wątek: E-3 subiektywne odczucia posiadaczy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Patrokles, a ja w sprzęcie Olympusa najbardziej lubię to, że nie potrzebowałem instrukcji, żeby się w nim otrzaskać. Może dlatego te ich przewodniki są takie niedopracowane, bo są po prostu niepotrzebne?
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Patrokles Zobacz posta
    Eddie
    Pomaga pomaga.
    Godzina ze słownikiem w łapuie i sporo już wiem. Jednak przecież nie o to chodzi.
    Muszę przyznać, że niemal pod każdym względem Olympus dba o swoich klientów, jednak w aspekcie instrukcji nie ma zbyt wielkich osiągnięć.
    Moja subiektywna ocena po zapoznaniu się z instrukcją do E-3 i lampy jast taka, że to najgorsze instrukcje sprzetu fotograficznego jakie kiedykolwiek widziałem. Zwyczajnie zniechęcają do czytania. Są mało przejrzyste, często zawierają bardzo lakoniczne, wręcz zdawkowe opisy i wyjaśnienia.
    Przez 20 lat często zmieniałem sprzet i widziałem sporo instrukcji do aparatów i lamp różnych firm. Były one lepsze i gorsze. Jednak czytanie żadnej z nich nie męczyło mnie tak jak lektura instrukcji do E-3.
    Co w tej instrukcji tak Cie męczy

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    sebu$

Dzięki, adres wysłałem.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    slawek
    Męczy mnie ona cała. Sposób jej zredagowania i brak przejrzystości.
    Są instrukcje, które czyta się łatwo i z chęcią. Zredagowane tak jakby miały Cię poprowadzić za rękę w świat fotografowania.
    Inne natomiast pomimo tego, że posiadają niezbędną zawartość marytoryczną są kiepskie gdyż nie zadbano w nich o odpowiednią formę przekazu.
    To jak z dwoma nauczycielami, którzy mają to samo w głowie lecz nie każdy z nich potrafi w efektywny sposób ją przekazywać.

Zaznaczam, że to jest moje subiektywne zdanie, którego nie zamierzam nikomu narzucać.
    Ostatnio edytowane przez Patrokles ; 30.03.09 o 09:50 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    [QUOTE=Eddie;300166]Lampę dostajesz z Niemiec, a nie z Olympus Polska, więc logiczne, że nie wpakują Ci polskiej instrukcji.
    Poza tym, poznawanie języków obcych pomaga
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Logiczne by było , gdyby przyszła tylko z niemiecką instrukcją, a nie w czterech językach.
    Do mnie przyszła z polską.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja też dostałem swego czasu z polską instrukcją i polskim listem gratulacyjnym.

btw mi E-3 nigdy się nie zawiesił a mam go już trochę.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Męczy mnie ona cała. Sposób jej zredagowania i brak przejrzystości.
    Są instrukcje, które czyta się łatwo i z chęcią. Zredagowane tak jakby miały Cię poprowadzić za rękę w świat fotografowania.
    Inne natomiast pomimo tego, że posiadają niezbędną zawartość marytoryczną są kiepskie gdyż nie zadbano w nich o odpowiednią formę przekazu.
    To jak z dwoma nauczycielami, którzy mają to samo w głowie lecz nie każdy z nich potrafi w efektywny sposób ją przekazywać.

Zaznaczam, że to jest moje subiektywne zdanie, którego nie zamierzam nikomu narzucać.
    Mam inne zdanie. Co prawda do instrukcji zerknąłem tylko kilka razy bo nie miałem potrzeby więcej, zresztą pewnie jeszcze zaglądnę. Masz zupełnie inne oczekiwania skoro chcesz żeby ona Cię prowadziła "za rękę w świat fotografowania". Instrukcja to przewodnik po funkcjach aparatu i jego menu a nie poradnik fotografowania, szczególnie w przypadku E-3, który przecież nie jest kierowany do początkujących. Jak dla mnie ta instrukcja jest nawet nazbyt opisowa, ja bym ją skrócił. Przecież to nie powieść, którą się czyta od dechy do dechy tylko coś w rodzaju słownika - znajduję w indeksie co mnie interesuje, idę do poszczególnych stron gdzie mam wyjaśnienie, schemat, tabelkę...

Poza tym oprócz papierowej instrukcji jest jeszcze przewodnik na DVD, traktujący ogólniej o fotografii.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Po ponad 2 tygodniach oczekiwania na gratisową lampę FL 50R w końcu doczekałem się dostawy.
    Przyszła na adres firmowy, więc z niecierpliwością wyczekiwałem godziny 15 kiedy będę mógł bez problemów sprzet wypakować i przetestować nie robiąc zamieszania w firmie.
    Gdy się już doczekałem i otworzyłem przesyłkę, okazało się, że otrzymałem 4 instrukcje w różnych językach ale żadna nie jest po polsku.
    Czy to standardowe podejście Olympusa, czy też ja miałem niefart?
    Może ktoś z was wie jak zdobyć instrukcję.

Pozdrawiam
    Patrokles
    Nie chciałbym, żeby ktoś odbierał to jako zwyczajną opryskliwość, ale jak ostatnio sprawdzałem zarówno http://www.google.pl/ jak i http://www.olympus.pl/ działało! Zazwyczaj producenci nowych sprzętów "rozpieszczają" użytkowników wrzucając na swoje strony instrukcje w formacie PDF. Nie zależnie, czy to pralka, lodówka, czy też cyfrowy aparat. Nie zawsze i nie we wszystkich językach świata, ale jednak przeważnie da się je spokojnie znaleźć na stronach producenta:

http://www2.olympus.pl/consumer/208_...dID=P_N2934892

Nie wiem, czy to jakaś przypadłość nowych forumowiczów, zadawać bezrefleksyjnie pytania o najmniejszą pierdołę. Rosną w siłę nowe wątki o prostej konstrukcji:
    - post nr 1: "rany boskie, ludzie, pomóżcie!"
    - post nr 2: "zerknij tu http://link.do.wątku.o.identycznej.tematyce.pl"
    Podziwiam tutaj wytrwałość ktotka i Ediego, bo chyba coś mało cierpliwy ze mnie człowiek. Ciekawe, czy forumowa "szukajka" ma też swoją instrukcję w PDFie?

Pozdrawiam
    "There's no such thing as free titties"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Hiuston - mamy problem!

Mój e3 zaczął się zawieszać. I to b. nieregularnie tak że nie wiem kiedy przestanie reagować na wszelkie polecenia. Gdy się zawiesi pozostaje tylko reset za pomocą wyjęcia baterii. Początkowo wieszał się z manualnym Revuenonem, potem nawet z ZD 14-54 (karta Sandisc 8 GB, aku Hahnel).
    Miał ktoś podobny problem?
    Puki co wgram na nowo soft.
    MK

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    hmm sprawdź wszystkie styki - przy baterii i przy szkle - może coś adapter pościerał je.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Styki wyglądają tip-top.
    MK