@King w jakim programie wywołujesz RAW-y?
@King w jakim programie wywołujesz RAW-y?
nie rozumiem, człowiek chce się czegoś dowiedzieć, jakichś porad dotyczących fotografii i obróbki, a spotyka się jedynie z prześmiewaniem oraz ignorancją.
Miło byłoby, gdyby forumowicze otwarli się trochę i podzielili się swoją wiedzą, doświadczeniem. Wiadomo, że każdy ma swoje know-how, ale warto by było chociaż ukierunkować innych, mniej doświadczonych userów, co mają zrobić w kwestii doskonalenia swojego warsztatu.
Od początku fascynacji fotografią słyszę, że nie aparat robi zdjęcie... niedobrze mi się robi od tego stwierdzenia.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
@droplet
różnie różniście..
próbowałem:
*ACR
*LIGHTROOM
*CaptureOne
*Bible Labs
ostatnio nawet RAWTherapee
wszędzie napotykam na te same problemy. POMÓŻCIE!![]()
Ostatnio edytowane przez King ; 18.05.09 o 13:24 Powód: Automatyczne scalenie postów
Nie wiem, w czym problem. Do kolorów masz dwa suwaki: kontrast i nasycenie. Jeśli kolor skóry Ci nie pasuje, masz trzeci suwak: przesunięcie koloru. Używasz go do momentu, aż skóra będzie miała odpowiedni dla Ciebie kolor. I jest jeszcze czwarty suwak, dzięki któremu zdjęcia będą bardziej wyraziste: kontrast lokalny. Nad czym Ty chcesz spędzać godziny? To Ci zajmie najwyżej 5 minut.
A żeby uniknąć przepałów, naświetlaj do prawej strony histogramu, a przy wołaniu rawów po prostu wyciągnij szczegóły z cienia - to już piąty suwak.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Bo Wam, Panocku, marzy się gotowa recepta. Pyk-myk i robota gotowa, bez wysiłku, zrobiło się samo i teraz ślicznie mam. Nie ta bajka.
Jest mnóstwo tutoriali, artykułów, poradników krótszych i dłuższych, mniej i bardziej szczegółowych. Poza tym są właśnie te godziny w PSie czy innym RawTherapee lub Lightroomie, które trzeba odbębnić i nie ma zmiłuj!!! Swoje odsiedzieć przeklikać trzeba, żeby potem wiedzieć co i jak. Nikt Ci nie powie, że takie zdjęcie to taki efekt i takie ustawienia, a takie zdjęcie to inne. Już na samym naszym forum jest mnóstwo materiału do przerobienia, dalej masz Cyberfoto, gdzie też trochę znajdziesz. Patrz, rób, czytaj, trenuj, ucz się, a nie na gotowe by się chciało.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
@King rozumiem cię i sam się też borykam z problemem i też chętnie bym przyjął nowy profil kolorów do mojego aparatu. Mnie wkurza kolor czerwony w OS i ACR ale podobno to kwestia gustu![]()
@Eddie
Szanuję najlepszych z OC, więc nie będę się wdawał w kłótnie. Wiesz, najłatwiej zasłonić się googlem i że jest wiele tutoriali. Uwierz mi, że siedzę już nad fotografią kilka dobrych lat i nadal czuję się jakbym stał w miejscu. Od PSa to niedługo oślepnę, a ja chcę robić zdjęcia. Normalne soczyste zdjęcia, nie single prace, nad którymi siedzi się po 50-100h w ekstremalnych sytuacjach zmieniając piksel po pikselu.
Proszę tylko o jakieś konkretne wskazówki, by od mojego zdjęcia wilka dojść przynajmniej do poziomu kozy z początku postu. Nie proszę chyba o wiele...
Uwierz, że jestem samokrytyczny i perfekcjonistą i nie lubię półśrodków. Chciałbym podszkolić swój warsztat, ale nie wiem już gdzie szukać. Sądziłem, że będąc użytkownikiem OLY, to forum będzie najodpowiedniejszym miejscem. Mam nadzieję, że się nie pomyliłem.
pozdrawiam wszystkich
Twój wilk stał w cieniu i jest szary, stąd wyszedł jak wyszedł. (edit: mam w pracy bardzo ciemny monitor, może ten wilk jest jeszcze do odratowania)
Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 18.05.09 o 13:52
Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
No właśnie problem w tym, że nie do końca definiujesz o co chodzi. Dajesz przykład i chcesz podobnej kolorystyki na swoich zdjęciach ale to nie najlepsza droga - inny motyw, inne oświetlenie itd. Poza tym w tych zdjęciach nie widać jakiejś wspólnej cechy co do obróbki a swoją drogą te foty nie urzekły mnie specjalnie. Wstaw lepiej własne zdjęcie i zapytaj jak go poprawić lub przeglądnij galerię OC i różne wątki klubowiczów - często tam są dyskusje warsztatowe co do tych zdjęć. Tu na prawdę jest sporo otwartych i pomocnych ludzi, nie raz czerpałem z ich życzliwości, zresztą nie tylko w temacie fotografii...