Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 76

Wątek: jak uzyskać kolorystykę i kontrast jak na zdjęciu?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    King, a ja czytając Twoje pytania odnoszę wrażenie jakby było właśnie odwrotnie, wybacz, piszę to bez złośliwości.
    Żeby jednak przybliżyć się odrobinę do tego, co chciałbyś przeczytać - jeśli używasz Lightrooma (w jakimkolwiek innym wywoływaczu też można) pobaw się krzywymi oraz ustawianiem balansu bieli.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Jesli nawet to fotka co wazy 50kb nie jest dobra,zeby zabawe zaczynac w przeprawianie.
    Moze w tym kierunku?
    Dzięki. Mogę spytać, jakich korekt dokonałeś?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    dobra. głupie pytania.

Niepotrzebnie marnuje Wasz czas i miejsce na forum.

Proszę o skasowanie wątku.
    Ostatnio edytowane przez King ; 18.05.09 o 14:02 Powód: Automatyczne scalenie postów

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez King Zobacz posta
    Od początku fascynacji fotografią słyszę, że nie aparat robi zdjęcie... niedobrze mi się robi od tego stwierdzenia.
    To ja mogę napisać tak:
    nie długopis pisze powieść

Receptą na dobre zdjęcie nie jest przepis "ustaw suwak na 20%, potem scal, gausian blurr, itede itepe" tylko stałe, regularne ćwiczenia z aparatem. Idziesz na spacer - weź aparat. Stań sobie gdzieś, pstryknij zdjęcie, zmień ustawienia, znów pstryknij, skróć czas i pstryknij, zmień przysłonę i pstryknij. W domu na spokojnie porównaj efekty i wyciągnij wnioski.
    Jak sam się nie nauczysz, to nikt z forum nie będzie za tobą chodził i do ucha ci mówił co masz robić.
    Efekty zawsze przychodzą wraz z ilością wypstrykanych świadomie fot. Obróbka na kompie to jak przyprawianie potrawy, która wcześniej została przygtowana z dobrych składników.
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 18.05.09 o 14:28

| OlyJedi Awatar taztaz
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    King ja to widzę tak
    trochę podkręcony kontrast i nasycenie barw i trochę na histogramie w ale naprawdę niewiele.
    Niestety nie ma jednej recepty na foty bo kazda fot jest inna
    Ale można wypracować schemat ale to przychodzi z czasem.
    Trzeba robić porównywać robić porównywać tak do skutku aż efekt nie będzie zadowalający
    I jeszcze jedno źle wywołane rawy wyglądają gorzej niż jpg prosto z puszki.
    A zmiennych jest sporo.
    pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_4190035ckopia.jpg
Wyświetleń:	314
Rozmiar:	100,2 KB
ID:	17030  

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Gdybym obrabiał rawa z tej foty pewnie bym poszedł w poniższym kierunku, z JPGa takiej wielkości niestety nie poszaleję:

zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Gdybym obrabiał rawa z tej foty pewnie bym poszedł w poniższym kierunku, z JPGa takiej wielkości niestety nie poszaleję:

masz ode mnie plus. Jak można tego typu zdjęcia doprawić?

wrzucę rawa na jakiś serwer, to się każdy pobawi we własnym zakresie.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    @diabolique

Dzięki serdecznie, przynajmniej rzeczowo odpowiedziałeś. Niestety, bez dobrego wejściowego materiału super zdjęcia się nie zrobi. Dlatego zadałem na początku pytanie o ustawienia aparatu względnie ustawienia ekspozycji.

Nie chodzi mi o prowadzenie za rączkę.. Dzięki wszystkim, co podsuneli pomysł z ustawieniami na Vivid. Sprawdzę w domu. Dotychczas używałem portrait.
    Ostatnio edytowane przez King ; 18.05.09 o 15:03 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar west73
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    King, tu masz wątek gdzie wrzuca się foty a inni je poprawiają
    https://forum.olympusclub.pl/showthr...=17092&page=18

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    http://rapidshare.com/files/234383565/_4190035.ORF.html

zakładając post, nie chodziło mi o ocenianie fot, a mini tutorial o zarządzaniu barwą..

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez King Zobacz posta
    Dlatego zadałem na początku pytanie o ustawienia aparatu względnie ustawienia ekspozycji.
    Nie rozumiem. Ekspozycja jest zależna od warunków. Oczekujesz, że ktoś ci napisze:
    czas - 1/125 sek
    przysłona - 5.6
    ISO - 200
    Tak się nie da. Tak samo jak nie ma przepisu na obróbkę. Za chwilę koledzy wrzucą ci kilka obrobionych przez siebie jpg-ów (na zasadzie "kto obrobi najlepiej"), ale to będzie recepta tylko i wyłącznie na to jedno zdjęcie. Pewnie na pytanie: "jak to zrobiłeś?" usłyszysz - "trzeba na wyczucie pojeździć suwakami". Nie da się jednego ustawienia zastosować do wszystkich przypadków.
    Efekt tego wątku będzie taki, że będziesz miał jedną znakomicie obrobioną przez kogoś fotę i będziesz stał w tym samym miejscu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Nie rozumiem. Ekspozycja jest zależna od warunków. Oczekujesz, że ktoś ci napisze:
    czas - 1/125 sek
    przysłona - 5.6
    ISO - 200
    Tak się nie da. Tak samo jak nie ma przepisu na obróbkę. Za chwilę koledzy wrzucą ci kilka obrobionych przez siebie jpg-ów (na zasadzie "kto obrobi najlepiej"), ale to będzie recepta tylko i wyłącznie na to jedno zdjęcie. Pewnie na pytanie: "jak to zrobiłeś?" usłyszysz - "trzeba na wyczucie pojeździć suwakami". Nie da się jednego ustawienia zastosować do wszystkich przypadków.
    Efekt tego wątku będzie taki, że będziesz miał jedną znakomicie obrobioną przez kogoś fotę i będziesz stał w tym samym miejscu.
    chyba od początku ten temat wskazywał na spalenie.
    nie chodziło mi o dokładne parametry. raczej o wytyczne, np. warto stosować pomiar punktowy na jasne partie zdjęcia z korektą -0,5EV.

W sumie to wszystko jest bez sensu, lepiej niech każdy robi swoje i dochodzi do rozwiązań po swojemu.

Nie wiem, sądziłem, że uda mi się zmobilizować ludzi do dyskusji nt. obróbki kolorystycznej, a spełzło na skupieniu się nad jednym zdjęciem...

dzięki wszystkim za uwagę i pozdrawiam