Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Ostrośc, kontrast, saturacja w E500

Awatar slime
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Ostrośc, kontrast, saturacja w E500

Czy takie parametry jak ostrośc, kontrast, saturacja które regulujemy w menu to obróbka sofware zdjęcia? Czy regulacja matrycy? No bo jeśli to soft, to chyba lepiej obrabiać foty w PhotoShopie ŚWIADOMIE. Jak to jest?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Jest to sutawienie jak będą tworzone jpegi z aparatu. Na RAWy to nie ma wpływu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    No chyba, że wywołujesz rawy w Olympus Studio lub Master bez większych poprawek. Wtedy automatycznie będziesz miał ustawione te parametry do wywołania.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Zasadniczo odpowiedział Gundi, chociaż zrobił to w sposób bardzo lakoniczny. Aparat (właściwei matryca) jest źródłem sygnału raw (informacja o obrazie) otrzymanego z obiektywu i przetworzonego zgodnie z własciwościami przetwornika obrazu. Jeżeli polecisz aparatowi zapis w formacie graficznym (JPEG), dostaniesz to, co zdefiniowałeść wstępnie - balans bieli, kontrast, nasycenie, ostrość konturowa, itd. Jeżeli zdecydujesz na zapis RAW, w pliku ORF masz wszystkie informacje, jakie zostały wygenerowane przed wykreowaniem pliku JPEG, czyli zero straty. Problemem (także czas, czas, czas) jest tylko konieczność otworzenia każdego pliku RAW oprogramowaniem i, po naniesieniu własnych korekt, zapamiętanie w wybranym formacie graficznym. Zysk - dużo większe możliwości naniesienia własnych poprawek na zdjęcie. Przy zapisie w RAW nie są wogóle istotne wstępne ustawienia parametrów obrazu w aparacie. Zawsze możesz stosować zapis RAW + JPEG, jeżeli fotki w jpegach są OK, to spokój, jeżeli coś nie "klapuje", masz do dyspozycji zbiór informacji RAW, z które wyciągniesz to, czego brak.
    Pozdrawiam
    Jack

Awatar slime
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki Jack! I wszystko jasne.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    To ja tez dodam swoje 3 gr.

Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Jeżeli zdecydujesz na zapis RAW, w pliku ORF masz wszystkie informacje, jakie zostały wygenerowane przed wykreowaniem pliku JPEG, czyli zero straty. Problemem (także czas, czas, czas) jest tylko konieczność otworzenia każdego pliku RAW oprogramowaniem i, po naniesieniu własnych korekt, zapamiętanie w wybranym formacie graficznym.
    Prawidłowe nastawy w aparacie są o tyle istotne, że łatwiej dokonać drobnej korekty niż ustawiać wszystko od zera (co raczej byłoby niemożliwe).

Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Przy zapisie w RAW nie są wogóle istotne wstępne ustawienia parametrów obrazu w aparacie.
    Jest jeden przypadek: tryb NR, gdzie zmiana ustawienia wpływa zarówno na formę (ilość bitów/pixel) jak i na treść zapisywanych danych z matrycy.
    Same ustawienia są też istotną częścią pliku RAW.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    To ja tez dodam swoje 3 gr.

Prawidłowe nastawy w aparacie są o tyle istotne, że łatwiej dokonać drobnej korekty niż ustawiać wszystko od zera (co raczej byłoby niemożliwe).

Jest jeden przypadek: tryb NR, gdzie zmiana ustawienia wpływa zarówno na formę (ilość bitów/pixel) jak i na treść zapisywanych danych z matrycy.
    Same ustawienia są też istotną częścią pliku RAW.
    Dokładnie. Jak masz NR włączone to zauważ że mieści ci się mniej fotek na karcie.
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    ...Prawidłowe nastawy w aparacie są o tyle istotne, że łatwiej dokonać drobnej korekty niż ustawiać wszystko od zera (co raczej byłoby niemożliwe).
    Nie ma "od zera", aparat pracując na ustawieniach domyślnych (czyli auto) i tak daje w miarę poprawny obraz. Nawet przestawiając z premedytacją parametry obrazu na bardzo nieprawidłowe, to i tak korekta obrazu przy wywoływaniu RAW zajmuje dokładnie tyle samo fatygi, co bardzo nieznaczka korekta Zaletą w miarę dobrego obrazu jest łatwiejsza jego ocena i szybsze ustalenie, co można poprawić.
    ...Jest jeden przypadek: tryb NR...
    To fakt, o tym zapomniałem z przyzwyczajenia do nowych RAW-ów kompresowanych, gdzie nie sposób zauważyć różnicy. Stara wersja RAWa jest faktycznie większa objętościowo przy fotografowaniu z Noise Reduction.
    Pozdrawiam
    Jack