Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 76

Wątek: jak uzyskać kolorystykę i kontrast jak na zdjęciu?

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    moim zdaniem musisz zacząć od dobrego zdjęcia wejsciowego.
    w jakimś tam stopniu ujarzmić światło zastane, czy dodać coś od siebie

zdjęcia z drugiej serii które pokazałeś (śluby dziecko itp itd) są dobrze naświetlone potem pewnie nasycenie jakos poszło w górę choć może i nie..

zdjęcie wilka wyglada na zrobione w bardzo nieciekawym swietle.
    oczywiście coś mozna z nim robić, zwiększać kontrast, rozjaśniać cienie, ustawiać nasycenie itp itd...

Ale mając dobre oswietlonego wilka jakimś ciekawym światłem połowa Twoich problemów by zniknęła.

Zmierzam do tego, że im lepszy materiał wejściowy tym łatwiej uzyskać wyjściowy gdybyś to samo zdjęcie zrobił na slajdzie, filmie czy jakimś innym aparatem, było by równie nie ciekawe i jest to kwestia oswietlenia.

oczywiście jedne materiał bardzij podkręci nasycenie inny nie, ale nie zmienia to faknu, że ten sam wilk na VELVII 50 był by również nie ciekawy...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez King Zobacz posta
    Nie wiem, sądziłem, że uda mi się zmobilizować ludzi do dyskusji nt. obróbki kolorystycznej, a spełzło na skupieniu się nad jednym zdjęciem...
    No bo to tak, jakbyś chciał dyskutować na temat "ile solić?". Wszyscy wiedzą, że zależy to od ilości potrawy, jaką gotujesz, od rodzaju potrawy, od własnego gustu, a jeszcze znaleźliby się tacy, którzy stwierdziliby, że zależy od soli, bo ta z Kłodawy jest bardziej słona, niż z Inowrocławia. Tu się nawet nie da udzielić wskazówek. Jedynie można polecić metodę prób i błędów.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    ok, to chociaż zapytam, czy ma ktoś jakąś receptę na korygowanie serii zdjęć by skóra była w miarę jednolitej tonacji?

| OlyJedi Awatar taztaz
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Ja myślę że gdybyś zadał konkretne pytanie to byś uzyskał konkretną opowiedz, raczej nie stosować pytań jak uzyskać idealne zdjęcie bo to powoduje śmiech.
    Wszystkie ustawienia aparatu można używać dowolnie ale świadomie. Nie ma jednego ustawienia do do wszystkich sytuacji.
    A powracając do foty wilka to całkowicie usunąłem kolor bo zielony zafarb na sierści, powstały pewno w wyniku odbicia od dachu jakoś mi nie pasował.
    Oto moje wersja po wywołaniu i zwiększeniu kontrastu.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wilk.jpg
Wyświetleń:	255
Rozmiar:	197,9 KB
ID:	17032  

| OlyJedi Awatar taztaz
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez King Zobacz posta
    ok, to chociaż zapytam, czy ma ktoś jakąś receptę na korygowanie serii zdjęć by skóra była w miarę jednolitej tonacji?
    Lightroom rewelacyjnie sobie z czymś takim radzi.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    king: wyluzuj przyjacielu
    osobiście wybierając swoją pierwszą cyfrówkę kierowałam sie tym, że po pierwsze wcześniej też miałam olympusa (e100), zaś po drugie (może nawet i po pierwsze) tym, że podobał mi się nastrój na tym forum (czas przeszły)
    okazało zaś się, że to kolejne forum wzajemnej adoracji powtarzających się użytkowników - patrz zestaw achów i ochów wśród stałych bywalców
    niczym się to nie różni od innych for dyskusyjnych - więc spoko

wracając do meritum i tematu Twojego wątku
    wydaje mi się, że wiem o co tak naprawde pytasz/prosisz
    mnie osobiście też strasznie wku...rza kolor wychodzący z aparatu E520
    szczególnie w porównaniu z aparatami innych firm (canon, nikon - tymi się bawiłam)
    moje poszukiwania (wygląda że podobnie jak Twoje) spełzały na niczym i skończyły się spakowaniem do kartonów
    jako jednak wredny i nieustępliwy babsztyl wypakowałam i zaczęłam walkę od nowa nie prosząc jednak tego forum i jego użytkowników o pomoc i wskazówki - okazało się, że od wredniaków nikonowców i canonowców więcej konkretnych rad i wskazówek można dostać
    (choć odsyłek do googli też było sporo)
    moja droga wygląda w tej chwili tak, że staram sie uzyskać "soczystsze" kolory poprzez fotografowanie w jak najlepszym świetle zastanym - często nawet w pełnym słońcu wspomagając się fl36r
    na kompie (zaczynam dopiero używać rawtherapee), właściwie tylko aby poprawic balans bieli ew. troszke nasycenie kontrast
    wg mnie i na mój gust poprawa jest megaznaczna
    zycze powodzenia i cierpliwosci
    pozostałych szanownych forumowiczów prosze o odpuszczenie sobie osobistych wycieczek ...
    pzdr

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    "fotografuj" zanim naciśniesz na spust.
    Szukaj światła.
    Photoshopuj
    kup sobie jakąś fajną książkę -polecam "Ekspozycja"
    Zmień sprzęt na inny

albo wszystko razem...

ta fotka którą podałeś za przykład (poniżej) jest tragicznie naświetlona -właściwie to nadaje się do kosza.
    Można walczyć by coś uratować ale "z pustego to nawet Salamon nie naleje".

Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 18.05.09 o 16:47

kowalikster
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez szara Zobacz posta
    to kolejne forum wzajemnej adoracji powtarzających się użytkowników - patrz zestaw achów i ochów wśród stałych bywalców
    Pięknie napisane. Choć zauważyłem, że jak się ich trochę pochwali lub im się pojedzie po bandzie na początku to i chętniej pomagają.

A wersji wilka teraz dostaniesz tyle ile aktywnych userów na forum

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szara Zobacz posta
    king: wyluzuj przyjacielu
    osobiście wybierając swoją pierwszą cyfrówkę kierowałam sie tym, że po pierwsze wcześniej też miałam olympusa (e100), zaś po drugie (może nawet i po pierwsze) tym, że podobał mi się nastrój na tym forum (czas przeszły)
    okazało zaś się, że to kolejne forum wzajemnej adoracji powtarzających się użytkowników - patrz zestaw achów i ochów wśród stałych bywalców
    niczym się to nie różni od innych for dyskusyjnych - więc spoko

wracając do meritum i tematu Twojego wątku
    wydaje mi się, że wiem o co tak naprawde pytasz/prosisz
    mnie osobiście też strasznie wku...rza kolor wychodzący z aparatu E520
    szczególnie w porównaniu z aparatami innych firm (canon, nikon - tymi się bawiłam)
    moje poszukiwania (wygląda że podobnie jak Twoje) spełzały na niczym i skończyły się spakowaniem do kartonów
    jako jednak wredny i nieustępliwy babsztyl wypakowałam i zaczęłam walkę od nowa nie prosząc jednak tego forum i jego użytkowników o pomoc i wskazówki - okazało się, że od wredniaków nikonowców i canonowców więcej konkretnych rad i wskazówek można dostać
    (choć odsyłek do googli też było sporo)
    moja droga wygląda w tej chwili tak, że staram sie uzyskać "soczystsze" kolory poprzez fotografowanie w jak najlepszym świetle zastanym - często nawet w pełnym słońcu wspomagając się fl36r
    na kompie (zaczynam dopiero używać rawtherapee), właściwie tylko aby poprawic balans bieli ew. troszke nasycenie kontrast
    wg mnie i na mój gust poprawa jest megaznaczna
    zycze powodzenia i cierpliwosci
    pozostałych szanownych forumowiczów prosze o odpuszczenie sobie osobistych wycieczek ...
    pzdr
    najlepsza odpowiedź jaką dzisiaj przeczytałem.

DZIĘKUJĘ i +
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez kowalikster Zobacz posta
    Pięknie napisane. Choć zauważyłem, że jak się ich trochę pochwali lub im się pojedzie po bandzie na początku to i chętniej pomagają.

A wersji wilka teraz dostaniesz tyle ile aktywnych userów na forum
    dlatego z początku nie chciałem wrzucać żadnego zdjęcia. Widzę, że każdy wrzuci swoją wersję (nomen omen, cz&b już sobie wyrobiłem - chcę focić w kolorze...), a zupełnie nie o to chodziło.

zaczną się komentarze, jak to źle jest naświetlone itp. ech...
    Ostatnio edytowane przez King ; 18.05.09 o 17:09 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Kiedyś (dawno dawno temu gdy internet był jeszcze tematem powieści science-fiction) zamiast odsyłania do google używało się określenia>
    "pójść po rozum do głowy"...
    Czego szanownym kolegom życzę (i koleżankom).
    EOT.