Strona 17 z 66 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 657

Wątek: Czatownia - Technika fotografowania ptaków

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Jest jeszcze jedna możliwość, którą ja stosuję na zimorodki. Musisz zlokalizować jakieś ciekawe miejsce z interesującym Cię gatunkiem, zaopatrzyć się w siatkę maskującą, karimatę dla wygody leżenia, statyw i dużo cierpliwości, a efekty same przyfruną
    http://img167.imageshack.us/img167/2610/29672455.jpg
    Ja właśnie tak postąpiłem w przypadku tego zimorodka.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr Grześ Zobacz posta
    Jest jeszcze jedna możliwość, którą ja stosuję na zimorodki. Musisz zlokalizować jakieś ciekawe miejsce z interesującym Cię gatunkiem, zaopatrzyć się w siatkę maskującą, karimatę dla wygody leżenia, statyw i dużo cierpliwości, a efekty same przyfruną
    http://img167.imageshack.us/img167/2610/29672455.jpg
    Ja właśnie tak postąpiłem w przypadku tego zimorodka.
    A ile tej cierpliwości w [h] w tym przypadku miałeś ???????? Fotka bardzo fajna !!

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Piotrze, Twoją metodę zamierzam wykorzystać na bażanty. Plusiki do rep dla "Was" poleciały.

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Peter 1976 - no cóż,różnie to bywa, raz są po paręnastu minutach, a dzisiaj leżałem coś ok. 3 godzin i owszem widziałem parkę, jeden nawet siadł ok trzech metrów ode mnie, ale pod słońce i z polowania nici. To fotka z wczoraj. Położyłem się coś po 17.30, a już po 18 dał się sfotografować.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr Grześ Zobacz posta
    Peter 1976 - no cóż,różnie to bywa, raz są po paręnastu minutach, a dzisiaj leżałem coś ok. 3 godzin i owszem widziałem parkę, jeden nawet siadł ok trzech metrów ode mnie, ale pod słońce i z polowania nici.
    Ja mam za sobą godziny przesiedziane w czatowni na mrozie z czego nie przywiozłem ani jednej fotki. Nie żałuję, a jak nadejdzie kolejny sezon na drapole, z powrotem będę koczował w budzie czekając na myszaka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    No cóż, nie ma lekko. Ptaki generalnie fotografuje się z zasiadki. Obojętnie czy to wypas buda zimowa przy padlinie, wiosenne leże maskowane suchymi trawami, siatka na grzbiecie czy samochód. Ptaki nerwowo reagują na ruch i czapa. Tego się nie przeskoczy. Maskowanie robi się z tzw bazy- siatka maskująca, buda materiałowa itp plus okrycie z tego co rośnie wokół budy. Efekt gwarantowany. Na tę wiosnę porobiłem sobie maty trzcinowe, od wewnątrz wykładane materiałem i rewelacyjnie mi się sprawdzają. Z tym, że nad Biebrzą trzciny nie brakuje toi dobrze się w tło wtapiają.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    super! mój wymarzony ptaszek gdzie przyfociłes?
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Nad Gwdą, znalazłem dość przypadkowo miejsce i jest bankowe

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucas_g Zobacz posta
    .......... Czy lepiej próbować z podchodu czy może postawić budę i odpowiednio się przygotować?? Zaznaczam od razu, że obecnie nie chodzi mi o drapole, bo wiem, że to nie sezon na nie. Chodzi mi o bardziej pospolite gatunki. Z tego co obserwuję, utwierdzam się w przekonaniu, że czatownia to jedyny słuszny wybór. Najlepszym przykładem jest chyba kolega "Kasprzyk", który po postawieniu budy pokazuje nam świetne zdjęcia różnych gatunków ptaszorów. Zapraszam do dyskusji, a ostateczne pytanie brzmi": czatownia czy z podchodu??
    Za pewne śledzisz mój wątek - najwygodniejszy sposób to samochód, oczywiście trzeba jeszcze mieć miejsca gdzie coś się dzieje, ulica i druty to nie to, ale jakieś otwarte pola, słabo uczęszczane drogi i można na coś wpaść.

Nadal karmię ptaszki w czatowniach - jednak w tej pierwszej słonecznik leży nieruszony, w drugiej wszystko zjedzone, mam taką puszkę głębiej w pniu i za każdym razem jest ona wyrzucona na zewnątrz - nie wiem, czy wiewiórka czy inny zwierz - w każdym razie coś się dzieje kiedy mnie tam nie ma. (tydzień czasu już tam nie fociłem, tylko jadę podkarmić).

Tak więc zbuduj "domek", może najpierw znajdź miejsce i tylko podkarmiaj - jak jadło będzie znikało, będziesz miał pewność, że są tam ptaki. Wtedy wystarczą 2,3,4 godzinne wypady z których na pewno coś przywieziesz.
    Powodzenia
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    Za pewne śledzisz mój wątek - najwygodniejszy sposób to samochód, oczywiście trzeba jeszcze mieć miejsca gdzie coś się dzieje, ulica i druty to nie to, ale jakieś otwarte pola, słabo uczęszczane drogi i można na coś wpaść.

Nadal karmię ptaszki w czatowniach - jednak w tej pierwszej słonecznik leży nieruszony, w drugiej wszystko zjedzone, mam taką puszkę głębiej w pniu i za każdym razem jest ona wyrzucona na zewnątrz - nie wiem, czy wiewiórka czy inny zwierz - w każdym razie coś się dzieje kiedy mnie tam nie ma. (tydzień czasu już tam nie fociłem, tylko jadę podkarmić).

Tak więc zbuduj "domek", może najpierw znajdź miejsce i tylko podkarmiaj - jak jadło będzie znikało, będziesz miał pewność, że są tam ptaki. Wtedy wystarczą 2,3,4 godzinne wypady z których na pewno coś przywieziesz.
    Powodzenia
    A ile razy w tygodniu jeździsz, żeby podkarmiać przy "budce"??