Strona 7 z 66 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 657

Wątek: Czatownia - Technika fotografowania ptaków

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr Grześ Zobacz posta
    krzysiekz, cholibcia spóźniłem się na aukcję. Czy to jakaś seryjna produkcja? Czy masz może namiar na producenta?
    To jest produkcja seryjna, choc w ulotce jaka dostalem z gwarancja nie ma nic o namiocie foto Nowa aukcja tego samego sprzedawcy(producenta):
    http://allegro.pl/item562705278_nami..._przyrody.html
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucas_g Zobacz posta
    Zbliża się weekend i znowu zamierzam się wybrać do czatowni.
    Druga sprawa to marznące stopy. Ma ktoś jakiś patent, po którym dałoby się w miarę wytrzymać kilka godzin??
    Jestem maniakiem wędkarstwa w tym podlodowego. "Na lodzie" łowie 4-8godzin siedząc a w nogi nie jest mi "zimno". jest kilka zasad o których warto pamiętać
    1. kup sobie dobre obuwie najlepiej o 2 rozmiary za duże ! stopa nie może być ściśnięta
    w sklepach wędkarskich jest dużo takich butów i nie są drogie
    http://www.fishing-mart.com.pl/sklep...e-g10-a87.html
    2. skarpety najlepiej oddychające żeby nie zapocić nogi bo wilgoć dobrze przewodzi zimno.
    Ja używam takich ze sklepu Decathlon
    Ostatnio edytowane przez MELCER ; 21.02.09 o 11:18

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Dzięki Melcer, + do rep. Krzysiekz, możemy kiedyś ustawić się na te stawy, wiem gdzie to jest, zamierzałem tam pofocić trochę na wiosnę. Jakby co, to pisz na PW.

A wracając do głównego tematu, to właśnie wróciłem z czatowni. Ponownie bez zdjęć. Nie wytrzymałem dzisiejszego mrozu, a było ok. -12. Spędziłem tam dwie i pół godziny. Wokół czatowni było sporo śladów saren. Jeśli chodzi o ptaki, to może dwa razy słyszałem srokę.
    Dziś pogoda mnie pokonała, ale jak będzie trochę cieplej, to wybieram się ponownie.

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Dziś byłem na spacerze celem testowania EC-14. Generalnie ten konwerter bardzo mi pasuje. Trafiłem na trzy sójki, zrobiłem kilka fotek, ale na jednej mam bardzo przepalone niebo. Czy jest szansa na uratowanie tego zdjęcia?? Zerknijcie na załącznik. Wszelka pomoc mile widziana.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Sójka.jpg
Wyświetleń:	361
Rozmiar:	216,1 KB
ID:	12835  

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Dziś byłem na spacerze celem testowania EC-14. Generalnie ten konwerter bardzo mi pasuje. Trafiłem na trzy sójki, zrobiłem kilka fotek, ale na jednej mam bardzo przepalone niebo. Czy jest szansa na uratowanie tego zdjęcia?? Zerknijcie na załącznik. Wszelka pomoc mile widziana.
    Wrzucając tego jpg do Lightooma, wyszło mi coś takiego, jak poniżej. Nie ma co wyciągać z przepału (szczególnie na miniaturce), bo efekt jest daleki od perfekcji. Jak uda mi się przywrócić RAWTheraphy do porządku to popróbuję (ale wątpię, żeby było lepiej). Unikałbym ogólnie mlecznego nieba w tle.

Tak przy okazji. Z braku laku i niemożliwości budowy czatowni (nie chciałbym zadzierać ze strażą miejską, ani z babciami u nas na Koszutce) fotografowałem sobie dzisiaj wróble, szpaki i sikorki. Hmm, 40-150mm w wersji ciemniejszej, to nie jest pełnia szczęścia, nawet, jeżeli chodzi o ptactwo miejskie. Tryb C-AF sprawdza się nawet, ale coś z ostrością przy 150mm i f5.6 miałem z tym szkiełkiem problemy.
    Powklejam parę zdjęć, jak wrócę z koncertu (ewentudzież jutro po pracy).

Pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	attachment.jpg
Wyświetleń:	324
Rozmiar:	344,7 KB
ID:	12836  
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    i tak fotka udana - z jakim obiektywem ? Macie farta, nieraz zjeżdżę kilometry i żadnego ptaka nie trafiam na odległość 300mm. Miejskie ptaki pewnie są mniej płochliwe, łatwiej je sfotografować.
    pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar 2em
    Mieszka w
    Świętochłowice, Katowice, Poland, Poland
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    heyahero - z babciami na koszutce rzeczywiście bywa różnie, wiem bo tam pracują a moi podpieczni z lubością (i bezmyślnością zarazem) depczą im starannie posadzone kwiecie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Opisałem to już w moim wątku ale i tu, jeśli pozwolisz podczepię !! Ponieważ sprawa dotyczy wątku. Wczoraj postawiłem na podwórzu powizoryczną czatownię podsypałem jedzonko i dziś rano postanowiłem wypróbować !!!

Oto pierwsze, moim zdaniem w miarę udane fotki !! Zaznaczam że czatownia powstała w pół godzinki, jestem pod wrażeniem, efektów jakie można uzyskać małym nakładem sił oraz czasu

Nazwa:	P2223607m.jpg
Wyświetleń:	335
Rozmiar:	190,6 KB
ID:	12845   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2223629m.jpg
Wyświetleń:	345
Rozmiar:	172,5 KB
ID:	12846   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2223635m.jpg
Wyświetleń:	332
Rozmiar:	184,6 KB
ID:	12847  

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzysiekz Zobacz posta
    To jest produkcja seryjna, choc w ulotce jaka dostalem z gwarancja nie ma nic o namiocie foto Nowa aukcja tego samego sprzedawcy(producenta):
    http://allegro.pl/item562705278_nami..._przyrody.html
    Dzięki. Muszę jeszcze sprawę przemyśleć. Ciekaw byłbym Twoich spostrzeżeń.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

| OlyJedi Awatar Kordek
    Mieszka w
    Prawie Zakopane
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Piotr Grześ, też mam ten namiot moje sikorki z niego robione. Szybko się go rozkłada, tylko nie zawsze mi za pierwszym razem złożenie go wychodzi
    E-3, E-510