Strona 144 z 199 PierwszyPierwszy ... 4494134142143144145146154194 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.431 do 1.440 z 1989

Wątek: Olympus E-30

darkelf
    Gość
    Ale to jakie w takim razie będą różnice w jakości zdjęć po zamianie E-520 na E-30? Lekko mniejszy szum i lekko większa rozpiętość? To chyba trochę za drogo.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Ty oglądałeś RAWy po obróbce (nie wiadomo czym)...
    Zarównie w RawTherapee, jak i w Lightroomie. Ale można zrobić to czymkolwiek innym, bo rawy mam ciągle na dysku.

...DXO nie obrabia RAWow, pracuje na materiale bez demozaikowania.
    Bez demozaikowania nie ma zdjęcia. Teraz już wiem, czemu są takie wyniki. Najwyraźniej zdjęcie dla DXO nie ma zbyt dużej wartości w ocenie możliwości aparatu.

Jeśli na tym polega ich wiarygodność, to ok. Na pewno są liderem w ocenie, który aparat robi najlepsze zdjęcia, nawet bez patrzenia na nie. Ja bym im dał jeszcze jakąś nagrodę.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Ruff
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Ale to jakie w takim razie będą różnice w jakości zdjęć po zamianie E-520 na E-30? Lekko mniejszy szum i lekko większa rozpiętość? To chyba trochę za drogo.
    Dla mnie są jeszcze różnice w użytkowaniu aparatu.
    Bardzo mi brakowało innych punktów AF a w E-30 mam ich tyle ile trzeba, w miejscach w których trzeba i w dodatku wszystkie krzyżowe. Mam górny wyświetlacz, więc mogę nie korzystać z tylnego. Mam sterowanie RC lampami.
    Mam odchylany wyświetlacz i ostrzenie po kontraście (nawet jeśli obiektyw nie współpracuje to ostrzenie hybrydowe tez działa całkiem fajnie).
    Dostałem w gratisie plecak i lampę (szkoda, że 36 a nie 50, ale dobre i to).
    Ja nie żałuję zakupu choć wiem, że jakbym poczekał z rok to kupiłbym pewnie połowę taniej...
    Ostatnio edytowane przez Ruff ; 30.04.09 o 17:38
    Pozdr - Ruff
    (Olympus E-30 + 12-60 + 70-300 + 50 + 3xFL36R)
    przemekrafa.com

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Zakładając, że masz rację co do różnić w jakości pozwolę sobie zauważyć, że E-30 jednak dość dużo różni od E-520 co też ma wpływ na cenę, podobnie jak fakt, że to nowy aparat.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta

Bez demozaikowania nie ma zdjęcia.
    Trafienie w 10! To samo chcialem napisac. Nie mozna odrywac matrycy od programow, ktore wywoluja z niej obraz!

Przeciez to, co widzimy (w jakiejkolwiek formie pliku mozliwego do ogladania) powstaje po wywolaniu: tiff, bmp, jpg przy uzyciu ktoregos z programow: badz wbudowanego w aparat, badz jednego z dostepnych na rynku 'wywolywacza' raw - dedykowanego pod matryce przez producenta aparatu lub uniwersalnego. Zaden obraz nie ujrzy ludzkich oczu bez wywolania!

Te doskonalosci i niedoskonalosci dostrzegane przez DxO nie maja znaczenia, jesli nie potrafia ich zinterpretowac wywolywacze - istnieja wiec wirtualnie. Jesli jednak sa widoczne po wywolaniu to porownujmy obrazy wywolane!
    Ostatnio edytowane przez Legal ; 30.04.09 o 19:31
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Legal Zobacz posta
    Trafienie w 10! To samo chcialem napisac. Nie mozna odrywac matrycy od programow, ktore wywoluja z niej obraz!
    Tylko ze im lepsze te dane tym lepszy obraz po demozaikowaniu.

DXO nie demozaikuje żeby kolejny krzykacze nie zaczęli jęczeć ze powinien być stosowany np AHD zamiast VNG itp...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tylko ze im lepsze te dane tym lepszy obraz po demozaikowaniu.

DXO nie demozaikuje żeby kolejny krzykacze nie zaczęli jęczeć ze powinien być stosowany np AHD zamiast VNG itp...
    To wywolujmy jednakowo i porownujmy, co widac

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Legal Zobacz posta
    To wywolujmy jednakowo i porownujmy, co widac
    Nie każda interpolacja jest dobra do danej matrycy.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja nie pisze po to, zeby sie o cos klocic. Chcialem zasygnalizowac pewien punkt widzenia nie pozbawiony argumentow i to zrobilem.
    Cala nasza dyskusja pokazuje zlozonosc problemu rankingow matryc i korpusow.
    Zawsze mozna cos kwestionowac.
    Pozdrawiam... i robmy jak najwiecej fotek!

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Bez demozaikowania nie ma zdjęcia.
    Stwierdzenie tak samo prawdziwe, jak że wódkę trzeba zawsze mieszać z sokiem.

Np. E-30 ma 12M subpikesli. Bez interpolacji (demozaikowania) można otrzymać zdjęcie 3M pikselowe - tyle jest subpikseli czerwonych i niebieskich a dla każdej pary subpikseli zielonych liczymy średnią.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów